Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Moeilijk zusje

[Gesteld op: 20-03-2009]

Toelichting:
Ik ben zelf 20 jaar, heb twee oudere zussen van 22 en 24, en sinds kort zijn wij alle drie uit huis. Maar ik heb nog een zusje van 16 en die woont nu alleen met mijn ouders thuis. Ik kan me geen tijd herinneren dat we geen problemen met haar hebben gehad. Er gebeuren teveel dingen in huis om nog normaal te noemen vind ik.
Mijn zusje is iemand die graag alleen op haar kamer zit, het liefst te hele dag lui in haar bed blijft liggen en haar hobby is tv kijken en msnen. Meer doet ze niet op een dag. Als je haar kamer bekijkt is het een dikke zwijnenstal. Ze houdt ook ontzettend van snacken en als mijn moeder niet thuis is, eet ze stiekem de hele koelkast bijna leeg. Ook heeft ze wel eens geld gestolen van ons of van mijn moeder en regelmatig steelt ze onze spullen. Mijn zusje is ontzettend goed in liegen, ze kan glashard in je gezicht liegen. Een normaal gesprek kan ik moeiljk met haar houden. Ze wordt heel snel kwaad en scheld iedereen uit met de ergste scheldwoorden; zelfs mijn moeder. En mijn moeder is de liefste moeder die je maar kunt wensen; ze heeft 3 andere dochters grootgebracht met succes.
Maar dan is het ergste vind ik zelf nog niet eens gezegd. Mijn zusje is ontzettend vies op zichzelf, zo plast en poept ze nog steeds wel eens in haar broek en verstopt zulke dingen op haar kamer. Ze lijkt het niet eens erg te vinden en als mijn moeder er iets van zegt, liegt ze glashard. Ook houdt ze niet van douchen, een meisje van 16 hoort toch ijdel te zijn? wij waren dat alledrie namelijk wel. Thuis zijn we genoodzaakt alle deuren op slot te doen, omdat mijn zusje anders weer iets van ons steelt. Ik vind het niet eens leuk om thuis te komen omdat zij er is. Als je iets leuks met haar doet, wordt je vervolgens een paar uur later voor rotwijf uitgescholden en dat voelt zo naar. Wij alledrie hebben een ontzettend afstandelijke relatie met haar ontwikkeld; we vinden het heel moeilijk om leuk en aardig te doen.
Ik heb het idee dat ze echt helemaal in haar eigen wereld leeft. Ik heb regelmatig msn gesprekken die nog open stonden gelezen en dan verzint ze aan iedereen dat ze een danswedstrijd heeft of aan eht surfen is... en zo houdt ze iedereen voor de gek.
Vroeger ging het nog goe dop school, maar ze spijbelt nu heel vaak en de cijfers zijn ook niet al te goed.
Mijn ouders zijn ten einde raad en ik zelf vermoed dat ze niet helemaal lekker in haar vel zit, dat ze misschien wel eens met een psycholoog zou moeten praten. Wat adviseert en denkt u hierover?
Antwoord:
Hoi,

Ik kan me goed voorstellen dat dit voor jullie een groot probleem is, maar ik denk ook vooral voor je zusje zelf. Zo te horen zit ze behoorlijk in de knoop met zichzelf. Er moet een verklaring zijn voor haar gedrag, misschien is er iets gebeurd op school of met een vriend of vriendin. Normaliter gedragen meisjes van 16 jaar zich niet zoals je zusje doet. Ze leeft in een eigen (veilige) wereld, waarin ze al haar gevoelens wegstopt. Er zit ook veel boosheid in haar, misschien wel om iets wat er is gebeurd. Ze klinkt ook heel eenzaam.

Je zusje is in een vicieuze cirkel terechtgekomen. Ik denk dat het heel belangrijk is om haar in contact te brengen met een hulpverlener, een psycholoog zou een goed begin zijn. Haar gedrag is, wat de oorzaak ook is, niet acceptabel, dit moet heel duidelijk worden gemaakt aan haar, maar ook dat jullie er voor haar zijn. Want nogmaals, er moet bijna wel iets heel ergs gebeurd zijn, anders zou ze zich niet zo gedragen. Aan medelijden heeft ze overigens weinig. Haar moet heel duidelijk worden gemaakt dat stelen en liegen, etc. onacceptabel is.

Misschien zijn haar problemen te ernstig om alleen tijdens gesprekken met een psycholoog op te lossen, het zou heel goed mogelijk zijn dat ze een tijdje opgenomen moet worden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van haar bereidheid om hulp te aanvaarden. Maar één ding is zeker: zo kan het niet langer en dat moet je zusje ook heel duidelijk worden gemaakt. Laat haar weten dat je haar, ondanks alles, steunt en er voor haar wilt zijn, maar niet als ze zich zo blijft gedragen als nu. Jullie moeten hierin samenwerken, dus je moeder, je vader en je andere twee zussen moeten één lijn trekken.

De eerste stap is een afspraak maken met de huisarts, maak een dubbele afspraak zodat de huisarts tijd heeft voor een gesprek. Samen met de huisarts kunnen je ouders bespreken wat het beste is voor je zusje. Zo doorgaan leidt tot erger, dat staat vast, ze zal niet spontaan veranderen, ze heeft hulp nodig en liefst zo snel mogelijk.

Ik wens jullie heel veel sterkte met deze zeer moeilijke situatie.

Vriendelijke groet,
Anja

 
Reactie vraagsteller:
Hoi anja

Bedankt voor je reactie.
Ik denk zelf niet dat er iets ergs is gebeurd, want zo gedraagt ze zich al jaren, zolang ik haar al ken. Nu ze in de pubertijd zit is het alleen erger geworden.
Niemand in huis heeft door hoe erg het is.. het is meer een soort van sleur. Iedereen lijkt te denken dat ze gewoon zo is.
Er is haar al zo vaak duidelijk gemaakt dat liegen en stelen niet kan, geloof mij mijn ouders hebben alles al gedaan, ze gaat gewoon door met waar zij zin in heeft.
Eenzaam is ze denk ik niet.. meer een tekort aan aandacht ofzoiets. Ze heeft ontzettend veel vrienden, vooral jongens, misschien soms te veel. Maar ik denk dat ze die ook allemaal voor de gek houdt op een of andere manier.
Ik denk niet dat mijn zusje bereid is om mee te werken. We hebben wel eens gezegd we moeten naar de huisarts, dat wil ze absoluut niet en dan schreeuwt ze moord en brand. Mijn moeder lijkt er ook niet in te geloven dat dat zal werken. Ze denkt dat mijn zusje te sluw is en alles bij elkaar gaat liegen en het alleen maar erger wordt als we op deze manier hulp gaan zoeken. Het voelt voor mijn moeder alsof ze haar tekort is gekomen in de opvoeding en zo wil ik mijn moeder niet laten voelen.
Het klinkt heel makkelijk een afspraak maken met de huisarts, maar ik denk dat niemand er echt achter staat. Dus ik ben echt ten einde raad.. wat kan ik doen?
 
Antwoord Beheerder:
Hoi,

Als niemand in deze situatie, dus ook je moeder niet..., mee wil werken dan kan je weinig doen vrees ik. Je zou je moeder kunnen voorstellen om met iedereen in gezinstherapie te gaan. Dan wordt je zusje geconfronteerd met wat jullie over haar te zeggen hebben. Therapeuten prikken overigens wel degelijk door leugens heen. Het kan wat je zusje betreft ook passen binnen een ziektebeeld.

Je kunt overigens niet weten of er ooit iets is gebeurd met je zusje, ik heb toch de neiging om te denken van wel. Het hoeft niet. Er zijn ziektebeelden die dezelfde klachten geven.

Je zusje is wel eenzaam, je kunt ook eenzaam zijn als je "veel vrienden" hebt. Ze liegt immers om de vriendschappen te behouden.

Hebben je ouders in de loop der jaren ooit hulp ingeschakeld? Indien dit niet zo is dan zijn ze wel ten dele debet aan het feit dat je zusjes gedrag zo enorm is verergerd. Ik bedoel niet dat ze dit bewust hebben gedaan, maar als er nooit hulp is geweest heeft je zusje alle kans gehad haar negatieve gedrag verder te ontwikkelen. Ga eens bij jezelf na op welke leeftijd dit is begonnen. Het is geen kwestie dat je ouders te kort zijn geschoten, maar het is een kwestie van onwetendheid en misschien ook wel angst om aan de bel te trekken bij de hulpverlening.

Omdat het een patroon is geworden, een sleur, denkt iedereen misschien dat het "normaal" is of dat ze "gewoon zo is", maar normaal is het natuurlijk niet. De enige manier om de situatie te doorbreken is hulp. Ga hier eens over praten met je ouders, liefst waar je zusje niet bij is. Misschien kun je je twee andere zussen daar ook bij betrekken. Wees open over je gevoelens en dat de situatie zo niet langer kan. Want het breekt jou, en ik neem aan ook je zussen, op.

Er zal iets moeten gebeuren, het gedrag van je zusje zal alleen maar erger worden, ik neem aan dat je ouders, je zussen en jijzelf dat niet willen voor haar. Je zusje kan dan wel moord en brand schreeuwen dat ze niet naar de huisarts wil, maar ze is minderjarig en haar kan gedwongen hulp worden opgelegd in een situatie als deze. Je ouders kunnen ook zonder dat je zusje erbij is een afspraak met de huisarts maken. Jij en je zussen kunnen ook bij de afspraak aanwezig zijn.

Vraag de je ouders en 2 zusjes waarom ze er niet achter zouden staan hulp in te schakelen. Willen ze dat je zusje doorgaat op deze manier? Ze is erg ziek en heeft hulp nodig. Bovendien is het voor niemand meer leefbaar. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat niemand deze negatieve spiraal wil doorbreken! Hulp is de enige manier. Er is geen andere manier om de situatie te veranderen.

Heeft de school van je zusje nooit aan de bel getrokken over je zusjes gedrag? Hebben je ouders al eens gesproken met haar mentor of andere betrokken leraren? Daar moet haar gedrag toch ook opvallen?

Ik begrijp dat je ten einde raad bent, maar zolang verder niemand wil meewerken is er niets dat jij kunt doen, je kunt wÚl voor jezelf kiezen. Je zou ervoor kunnen kiezen je ouders alleen nog te zien zonder je zusje erbij. Of als ze wel thuis is het contact met je zusje tot een minimum te beperken. Dat lijkt me de minst wenselijke situatie. Er moet echt iets gebeuren. Probeer je ouders daarvan te overtuigen, misschien zijn ze bang of schamen ze zich, dat is natuurlijk nergens voor nodig. Het is onwetendheid hoe het gedrag van je zusje aan te pakken. En daar lijden jullie nu allemaal onder.

Ik hoop dat je ouders toch bereid zijn om hulp te gaan zoeken! Er is echt geen andere weg. En misschien zal je zusje liegen, maar daar tegenover staan de verhalen die jij, je andere zussen en je ouders hebben. Daar kan je zusje niet omheen. Een professionele hulpverlener zal zeker inzien dat je zusje leugens vertelt. Jullie hoeven echt niet bang te zijn dat je zusje hulpverlening naar haar hand kan zetten. Daar is de situatie te ernstig voor.

Vriendelijke groet,
AnjaBeantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Moeilijk zusje:

hoe kan ik het beste hiermee omgaan
      [Gesteld in Bachbloesem Dieren]
2008-12-03 16:26:49
Wat kan ik doen tegen mijn stelende zusje?
      [Gesteld in Psychologie]
2010-05-05 23:53:36
passeren bij toegezegde functie
      [Gesteld in Personeel & Organisatie-Gelderland]
2010-08-21 22:27:56
Broer en zus/ouders relatie ernstig verstoord.
      [Gesteld in Familieproblemen]
2012-09-08 11:59:39
Hoe oud mag een kind beslissen waar het woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2013-02-03 09:41:44

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+