Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Midden- & Kleinbedrijf
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Midden- & Kleinbedrijf en krijg online een antwoord van de specialist in Midden- & Kleinbedrijf

Zelf een vraag over Midden- & Kleinbedrijf? Klik hier.
Meer vragen over Midden- & Kleinbedrijf.
De huidige beheerder van de rubriek Midden- & Kleinbedrijf:
Naam: Dirkjan
Bedrijf: Zietuwel.nl
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dirkjan vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Midden- & KleinbedrijfVragen over Midden- & Kleinbedrijf via RSS. Klik hier.
RSS over Midden- & Kleinbedrijf op jouw website?Vragen over Midden- & Kleinbedrijf op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Midden- & KleinbedrijfVragen over Midden- & Kleinbedrijf via E-mail. Klik hier.

Juridische kosten betalen terwijl factuur betaald?

[Gesteld op: 19-03-2009]

Toelichting:
Geachte heer/mevrouw, op 14-11-08 hebben wij een factuur gehad van een ingehuurd bedrijf, aangezien er nog kosten volgens ons gecrediteerd dienden te worden, heb ik dit per mail 19-11-08 aangegeven, met als opmerking dat de factuur betaald ging worden na ontvangst gecorrigeerde
factuur. In plaats van dit onderling op te lossen kregen wij op 08-12-08 een brief van jurofoon, wij hebben hierop geantwoord op 10-12-08 met dezelfde stelling zoals hierboven beschreven. Uiteindelijk is het ingehuurde bedrijf alsnog akkoord gegaan met onze stelling. Wij hebben een aangepaste factuur gehad met als nieuwe factuurdatum 19-12-08. Echter door een miscommunicatie van onze kant, door een onduidelijk geformuleerde alinea van jurofoon in
een brief van 17-12-08, waren wij in de veronderstelling dat de factuur niet juist was en nog steeds aangepast diende te worden. Aangezien wij met de kerst 2 weken dicht waren is hier niks mee gebeurd. De betaling is op 8-1-09 gedaan, maar jurofoon brengt ons juridische kosten in rekeningen van 1173,34 en wettelijke rente van 16-12-08 tot 31-12-08 van 11,40. Onze vraag is nu of dit
terecht is, naar onze mening dient er aangetoond te moeten worden dat er een 1e,2e en laatste aanmaning is verzonden naar de wederpartij, maar hier zijn wij niet helemaal zeker van. Wij hebben nl nooit een herinnering gehad. Op 5 jan 09 sturen zij ons een brief als het bedrag niet binnen 5 dagen betaald is dat er een dagvaardingsprocedure wordt gestart. Nadat het factuurbedrag (zonder de extra kosten) betaald is hebben wij niks meer gehoord. Tot aan 9 maart, toen krijgen wij opeens weer een brief dat de extra kosten niet betaald zijn (inmiddels 60 dagen later) en dat er een dagvaardingsprocedure c.q. faillisementsrekest wordt gestart. Het bedrag is inmiddels opgelopen tot 1403,84. Kunnen wij hier voor de rechter gedaagt worden en in ons ongelijk worden gestelt? Graag horen wij van, indien u nog meer informatie nodig heeft horen wij dat ook graag.

Met vriendelijke groet,
Antwoord:

Beste vragenstellers,

Om te beginnen:
Kan het zijn dat je hierdoor een rechtszaak kunt krijgen? Ja.
Kan het zijn dat de rechter besluit dat je ongelijk hebt? Ja.

Natuurlijk kan dat. Zelfs als het onterecht zou zijn.  Rechters zijn mensen en maken dus ook wel eens rare beslissingen! Je zult mij nooit horen dat er in een rechtzaak zekerheid is voor een bepaalde uitspraak. Daarom raad ik altijd partijen aan het niet onnodig zover te laten komen.

Als ik jullie verhaal zo lees dan ben ik ook zeer verbaast dat de 'andere partij' het allemaal zo ver laat komen. Samengevat:
Jullie moeten ergens voor betalen maar krijgen een factuur die volgens jullie niet geheel klopt. Jullie geven dit aan en willen graag een nieuwe factuur.  In plaats hiervan schakelt de andere partij een incassobureau in?

Dat is een vreemde manier van werken. Ik vind het ook enorme kosten! Zou je eens kunnen aangeven om welk bedrag het oorspronkelijk gaat?

Ik kan niet in de huid van de rechter kruipen maar verwacht dat hij in deze zaak zal letten op:
1. Wie heeft er op papier gelijk (volgens het wetboek)
2. Heeft de andere partij voldoende gedaan om jullie duidelijk te maken wat jullie betalen moeten en waarom jullie dat betalen moeten? (uit je reactie maak ik op dat de eerste factuur niet volgens afspraak was?)
3. Inderdaad zijn ze verplicht netjes te herinneren. Het kan altijd de beste overkomen dat er een rekening kwijtraakt.
4. Hebben ze vooraf duidelijk aangegeven dat dit hun werkwijze is (staat in hun voorwaarden bijv. alles over incasso en wettelijke rente en konden jullie dus deze werkwijze verwachten)
5. Staan de kosten van Jurofoon wel in verhouding tot het oorspronkelijke bedrag? (je kan niet zomaar duizend euro administratiekosten eisen als een factuur van 100 euro een maand te lang open staat.

Persoonlijk denk ik dat je verder sterk in je recht staat omdat je altijd duidelijk bent geweest en hebt aangegeven waarom je nog niet tot betaling was overgegaan en heel duidelijk een bereidheid tot betalen hebt aangegeven.

Als je me vraagt of ik verwacht op basis van je vraag (waarin ik veel info mis en mijn verwachting op een kant van het verhaal baseer) dat een rechter besluit dat je die kosten ook echt moet vergoeden dan is mijn verwachting van niet.

Maar waarom zou je wachten tot een rechter uitsluitsel geeft? Bel het bedrijf op en maak een afspraak? Dit soort zaken bespreek je veel gemakkelijker bij een kop warme koffie. Ga eens langs en praat het uit? Leg uit waar het volgens jou misgaat. Luister ook naar zijn verhaal. Hebben jullie dat al geprobeerd?

Beantwoord door:
Dirkjan
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Midden- & Kleinbedrijf:
Bedrijfsoprichting
Dienstverlening
Opvolging & Overname
StartersGerelateerde vragen aan Juridische kosten betalen terwijl factuur betaald?:

incassokosten
      [Gesteld in Incasso]
2009-06-17 18:45:52
Mag Belastingdienst mij houden aan zorgplicht
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2010-09-27 21:37:39
Mijn ex betaald mij kinderalimentatie.
      [Gesteld in Alimentatierecht]
2012-02-16 21:24:11
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Mag het incassobedrag verschillen van vonnisbedrag
      [Gesteld in Incasso]
2012-06-12 10:21:52

Gemiddelde score Midden- & Kleinbedrijf: 8.0 (260x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+