Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Rechtshulp » Rechtshulp-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Rechtshulp-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Rechtshulp-Zuid Holland

Zelf een vraag over Rechtshulp-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Rechtshulp-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Rechtshulp-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Rechtshulp-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Rechtshulp-Zuid HollandVragen over Rechtshulp-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Rechtshulp-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Rechtshulp-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Rechtshulp-Zuid HollandVragen over Rechtshulp-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Voogdij over minderjarig kind

[Gesteld op: 16-03-2009]

Toelichting:
Mijn partner heeft een dochter van 11. Haar vader is een junk, waar momenteel geen contact meer mee is. Nu willen we graag dat in geval van overlijden ik de voogd van het kind zou worden, ondanks dat de biologische vader nog in leven is. Hoe zou dit moeten?

Bedankt
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Vroeger bestond er de mogelijk van een toeziend voogd, naast de ouders. Die mogelijkheid is er niet meer. In het huidige recht is het uitgangspunt dat allebei de ouders het gezag hebben mits een rechter, op verzoek van een van de ouders bepaalt dat dit recht, in het belang van het minderjarige kind, de verzoekende ouder toekomt. Dit laatste zou wellicht in uw geval een mogelijkheid zijn.

Uit de vraagstelling kan ik de huidige situatie niet in schatten. Is uw partner nog getrouwd, gescheiden, is er al iets door een rechter bepaald? Bent u wellicht al getrouwd met uw partner? Wat is er tussen u afgesproken? Ik ga bij de beantwoording dus maar er even van uit dat er niets geregeld is en uw vraag alleen betrekking heeft op de situatie waarin uw partner is komen te overlijden.

We komen dan bij artikel 292 en art. 251 boek 1 van ons Burgerlijk wetboek.

Iedere ouder kan bij uiterste wilsbeschikking (dus een testament) bepalen wie er na zijn/haar overlijden het gezag over het kind zal uitoefenen. Echter een dergelijke regeling heeft geen gevolg als na het overlijden de andere ouder, in uw geval de vader/junk van rechtswege of krachtens een rechterlijke beschikking al het gezag over zijn kind uitoefent.

Indien uw partner u - met inachtneming van alle daarvoor geldende vereisten - als testamentaire voogd aanwijst en u aanvaardt dit na het overlijden, dan wordt u in beginsel voogd over het kind. Dan bestaat wel de mogelijkheid dat de biologische/juridische ouder na het overlijden alsnog kan proberen het ouderlijk gezag over het kind te verkrijgen. Artikel 1: 253 f BW bepaalt namelijk "Na de dood van een der ouders oefent de overlevende ouder van rechtswege het gezag over de kinderen uit, indien en voor zover hij op het tijdstip van overlijden het gezag uitoefent.". Ingevolge artikel 1: 253 g BW kan krachtens rechterlijke beschikking het gezag door de andere ouder worden uitgeoefend. De vraag is of deze mogelijkheid zich in uw geval feitelijk voor zal doen. Artikel 253 h boek 1 BW bepaalt onder meer dat indien na het overlijden van een der ouders een voogd is benoemd, de rechter deze beslissing te allen tijde kan wijzigen, dat de overlevende ouder mits deze daartoe bevoegd is, alsnog met het gezag wordt belast. Blijkens lid 2 van genoemd artikel gaat de rechter daartoe slechts over op verzoek van de overlevende ouder en niet dan op de grond dat nadien de omstandigheden zijn gewijzigd, of dat bij het nemen van de beslissing van onjuiste of onvolledige gegevens is uitgegaan. Lid 3 van genoemd artikel bepaalt "Wanneer de andere ouder een voogd had aangewezen overeenkomstig artikel 292 van dit boek en deze inmiddels is opgetreden, is dit artikel van overeenkomstige toepassing met dien verstande dat, mits het verzoek van de overlevende ouder binnen één jaar na het begin van de voogdij wordt gedaan, dit verzoek slechts wordt afgewezen indien gegronde vrees bestaat dat bij inwilliging de belangen van de kinderen zouden worden verwaarloosd.". De

conclusie moet dan ook zijn: Of uw partner doet nu een verzoek bij de rechter om de vader het gezag te ontnemen En/of uw partner zorgt dat u als voogd aangewezen wordt in een deugdelijk opgemaakt testament. Ik hoop hiermee uw vraag voldoende te hebben beantwoord en altijd bereid voor aanvullende informatie.

Met vriendelijke groet,
Mr. V.H.M. Voorn (Legal Account.nl)

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Voogdij over minderjarig kind:

Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score Rechtshulp-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+