Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Katten » Kattenvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kattenvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kattenvoeding

Zelf een vraag over Kattenvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kattenvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kattenvoeding:
Naam: Marieke
Bedrijf: Forum natuurlijke voeding
Reactiesnelheid: 7 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Marieke vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KattenvoedingVragen over Kattenvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kattenvoeding op jouw website?Vragen over Kattenvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KattenvoedingVragen over Kattenvoeding via E-mail. Klik hier.

poes wil geen blikvoer

[Gesteld op: 14-03-2009]

Toelichting:
onze poes eet alleen brokjes en krijgt kattemelk, ze eet absoluut geen blikvoer. Hierdoor is ze magerder dan onze andere katten, moeten wij ons hier zorgen om maken? Ze lust overigens wÚl plakjes worst e.d.
Antwoord:
Bedankt voor uw bericht. Heeft u uw kat al laten onderzoeken door de dierenarts? Als ze problemen heeft met de tanden, of bijv. een rotte kies, dan zullen ze selectief eten aangezien dat pijn doet bij het eten. Er kan natuurlijk ook sprake zijn van een gezwel in de mond, een vergroeide kaak, of iets dergelijks. Dat hoeft niet meteen ernstig te zijn, hoor, maar er kunnen allerlei oorzaken zijn. Dat zou u eerst moeten laten uitsluiten.

Een kat is zelden te mager. Te mager is ook altijd gezonder dan te dik. Het risico dat katten lopen die geen blikvoer eten, is dat ze te weinig vocht binnenkrijgen. Een kat is van oorsprong een woestijndier dat van nature niet graag drinkt. Katten die alleen brokjes eten zijn doorlopend gedehydrateerd. Het weinige dat ze drinken kan dit ook niet aanvullen. Ik zou u zeker aanraden af en toe rauw vlees te voeren om dit te compenseren. Verder zou ik plakjes worst achterwege laten, aangezien deze meestal gezouten en gekruid zijn. Het heeft geen enkele voedingswaarde voor een kat en doet meer kwaad dan goed. Ik heb nog diverse andere adviezen gegeven die met uw vraag samenhangen. Wellicht kunt u iets met de tips. Onderstaand vindt u de tekst. Heel veel succes, en als u nog vragen heeft dan hoor ik het graag.

Om de eetlust aan te moedigen (als de kat weinig eetlust heeft) zou u kunnen vragen om valium. Onze kat heeft daar toen een injectie mee gehad en dat moedigde haar eetlust enorm aan.

Ook heeft de dierenarts diverse soorten "aansterkvoer" van Hill's. Dit is zeer rijke blikvoeding (volgens mij is er ook brokvoeding van) waar katten in korte tijd in gewicht van aankomen en meer eetlust van ontwikkelen. Dit is duur voer, maar het werkt ontzettend goed en als de kat weer goed eet, dan kunt u weer overschakelen naar ander voer.

U kunt bijv. ook proberen of uw kat rauwe kipfilet of rauw rundvlees lust. Even op kamertemperatuur laten komen. Onze kat ontwikkelde een voorkeur voor dit soort voedsel. Blikvoeding kunnen ze makkelijk eten. Probeer een goed merk blikvoer te kiezen met een hoge voedingswaarde en kwalitatief hoge ingredienten, bijv.
Schesir, Animonda Carny, Shinycat, Snoezepoes, Almo Nature, Pet's Choice of Cosma.

Blikvoer vult de maag snel, maar dit bestaat voor 80% uit water en dat verteert weer heel snel. Geperste brokken (www.orijen.nl bijvoorbeeld en www.acana.nl ) vullen de maag en zijn moeilijk verteerbaar. Hierdoor zit een kat sneller vol dan van een geëxpandeerde brok (bijv. Farm Food, ik kan zo 1-2-3 geen ander merk bedenken omdat wij zelf alleen maar Orijen voeren). Daar hoeft dus ook minder van gevoerd te worden.

En dan is er nog kvv (kompleet vers vlees), van bijv.
www.carnibest.nl www.bibi-diervoeding.nl  Herby Vers, http://www.herbyvers.nl/productinfo.html Daarvan zijn de voedingsadviezen anders, op de verpakking staat wat u uw kat moet voeren per kilo lichaamsgewicht.
En als laatste natuurlijk de prooidieren. Als u besluit eendagskuikens te voeren, of muis, rat, konijn, haas, etc. dan voert u uw kat "op het oog". Ons dameskatje van 5 kilo eet op een dag 2 eendagskuikens en een portie kipfilet of rundvlees van 50-75 gram. Daarnaast eet ze een paar hapjes brokjes en een paar hapjes blikvoer (van Schesir). Een eendagskuiken weegt ongeveer 40 gram. Dit eet zij allemaal rauw. Zij heeft hier genoeg aan, maar er zijn katten met hetzelfde gewicht die meer of minder eten. Zij verbruikt veel energie omdat ze erg actief is en vaak buitenspeelt. Hier kunt u lezen wat andere katten van verschillende gewichten per dag eten aan NRV© (Natuurlijke Rauwe Voeding betekent dat, © Forum Natuurlijke Voeding 2006). http://natuurlijkevoeding.yourbb.nl/viewtopic.php?f=28&t=10530 Als er niets medisch mis is, zou u kunnen denken aan een gedragsoorzaak. Katten zijn erg kieskeurig en sommige katten drijven dit tot in het idiote door. Eet ze andere soorten zacht voer wel, bijvoorbeeld verse diepvriesvoeding? Smuldier heeft bijv. (te koop in iedere supermarkt) een variant KIP en die wordt door katten erg goed gegeten. Katten eten wel graag op kamertemperatuur. Het beste kunt u het in de koelkast ontdooien en een portie (± 75 gram om mee te beginnen) enkele uren voordat u het wil gaan geven uit de koelkast halen en afgedekt op kamertemperatuur laten komen. Er zijn ook andere merken complete voeding, bijv. Duck, Bibi, Carnibest, etc. Met een zoekmachine kunt u deze makkelijk vinden op internet.

Blikvoer bevat ongeveer 80% vocht en veel katten blijven er voortdurend hongerig onder. Het vult natuurlijk maar even. Alle noodzakelijke stoffen zijn wel aanwezig, maar het verteert erg snel en veel katten krijgen er ook diarree van. Ook met blikvoeding is het goed te kiezen voor een kwalitatief sterk merk, dat 40% of meer vlees bevat. Populaire merken uit de supermarkt bevatten doorgaans maar 4% vlees en dat is natuurlijk al helemaal niet maagvullend.

Als antwoord op een andere vraag in deze rubriek had ik onderstaande tekst gepost. Hier staan ook zeker tips in die u zou kunnen toepassen en goede merken blikvoeding staan er ook in genoemd.
Ik begrijp dat u overweldigd bent door het aanbod van kattenvoeding als u in de supermarkt staat. De reclames zijn ook allemaal even mooi en het een lijkt nog beter voor uw kat te zijn dan het andere. U moet niet vergeten dat honderden mensen hier dagelijks mee bezig zijn. Niet alleen met het bereiden en verspreiden van commerciële kattenvoeding, maar ook met een enorme reclamecampagne om u het idee te geven dat die voeding het beste is voor uw dier. De inhoud van het product is eigenlijk veel belangrijker. U moet zich daar zelf in verdiepen en de fabrikant niet geloven. Kijkt u maar eens op de verpakking naar de ingrediënten. U zult ervan schrikken wat er allemaal in een blikje kattenvoeding zit. Dat had u vast niet verwacht! En wat er wel in zou moeten zitten, daar zit er veel te weinig van in, namelijk vis of vlees.In de supermarkt zult u geen kwaliteitsblikvoeding vinden met meer dan 4% vlees. Daarvoor zult u naar de dierenspeciaalzaak moeten gaan. Daar is blikvoer te koop met meer dan 40% vlees of vis. En zo hoort het. Dát is waar uw kat iets aan heeft. Vaak bevatten deze "bewuste merken" ook geen geur-, kleur- en smaakstoffen (vaak te herkennen aan de vage tekst "bevat door de EG goedgekeurde hulpmiddelen").

Voorbeelden van betere blikvoeding voor katten: Schesir, Animonda Carny, Shinycat, Snoezepoes, Almo Nature, Pet's Choice en Cosma. Wellicht zijn er nog meer. Gaat u zelf maar eens op zoek door de ingrediënten te bekijken van de merken die u ziet. Kiest u in ieder geval géén merk waar het vlees- of visaandeel lager is dan 40%.
Blikvoer is beter voor uw kat dan droge kattenbrokjes. Katten zijn van oorsprong woestijndieren en onze huidige huiskat is identiek aan zijn voorouder, de Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris libyca). Dit betekent dat katten van nature erg weinig drinken. Dat is geen probleem als katten hun eigen, natuurlijke voedsel eten. Maar in onze maatschappij is dat niet zo. Buitenkatten eten wel eens een muisje, vogeltje of insecten, maar er zijn ook veel katten die dat niet meer doen omdat ze binnen genoeg kunnen eten. De meeste mensen voeren droge brokjes. Dat is niet erg gezond voor een woestijndier. Brokjes nemen erg veel vocht op. Test u het maar eens door een kattenbrokje in een glas water te gooien. Een geperste brok zal veel vocht opnemen, dit kan heel lang duren voordat het brokje zacht wordt. Een geëxpandeerde (luchtige) brok zal volledig uit elkaar vallen bij veel water. Maar als er geen water is...Tja, u ziet het aan het brokjesbakje van uw kat. Dan gebeurt er niets. De brokjes blijven zoals ze zijn.

Zo is dat ook in het lichaam. Uw kat zal meer drinken omdat ze natuurlijk dorst krijgen van die droge brokjes (vergelijkt u het maar dat u de hele dag droge beschuiten eet) en uw kat zal ook zeker wel drinken. Maar aangezien de kat een woestijndier is en dus niet van drinken houdt, en nooit zoveel zal kunnen drinken als NODIG is om de brokjes goed te verteren, heeft de kat eigenlijk ALTIJD te weinig vocht in zijn lichaam.

Dit is heel erg schadelijk. Jarenlang zult u misschien niets merken aan uw kat, hoewel er ook veel jonge katten zijn met aandoeningen door verkeerde voeding. Wat mensen meestal als eerste merken is (behalve tandsteen) blaasproblemen. De kat krijgt blaasgruis of andere blaasproblemen. Problemen met de nieren komen ook door vochttekort. Veel vaker zijn er problemen die mensen niet in de gaten hebben of denken dat het normaal is. Bijvoorbeeld ontstoken ogen, traanogen of veel niezen. Of een doffe vacht, schilfers, slechte huid, etc. Slechte ontlasting. Een hele lijst van ziekten die aan voedig zijn gerelateerd kunt u lezen in het boek van de Australische dierenarts Tom Lonsdale. Zijn boek is gratis te lezen op zijn website, www.rawmeatybones.com Klik op de Nederlandse vlag. Dit hoofdstuk gaat over ziekten door verkeerde voeding: http://www.rawmeatybones.com/translations/Netherlands/chapter-six-dutch.pdf
Wat kunt u zelf doen? Zie ook mijn advies aan de vragensteller met de vraag "tandsteen". Voer uw kat goede kwaliteit blikvoeding (meer dn 40% vlees of vis) en probeer iedere dag een stukje natuurlijke voeding voor te schotelen, bijv. een stukje rauwe kipfilet (40-75 gram), rundvlees (bijv. braadlappen of sucadelappen), een kippennek (verkrijgbaar bij de poelier), of als u dat aandurft eendagskuikens of muizen (verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak). Als u nog meer vragen heeft dan hoor ik het graag.
Beantwoord door:
Marieke
profielpagina


Gerelateerde vragen aan poes wil geen blikvoer:

Nieuw poes aanschaffen of niet?
      [Gesteld in Katten]
2008-07-09 10:19:13
Poes zaait terreur bij 8 weken oude kater...
      [Gesteld in Kattengedrag]
2008-09-16 11:43:57
Agressief gedrag Noorse Boskat (poes)
      [Gesteld in Kattengedrag]
2008-10-04 23:37:23
hoe moet ik hierop reageren ?
      [Gesteld in Juridisch]
2010-04-12 22:38:03
Poes laat haar kittens spoorloos verdwijnen
      [Gesteld in Kattengedrag]
2010-05-17 22:09:20

Gemiddelde score Kattenvoeding: 8.6 (251x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+