Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

kleuradvies nodig

[Gesteld op: 14-03-2009]

Toelichting:
Ik heb een vrij vierkante kamer en wil graag verschillende kleuren gebruiken. De muur achter mijn witte bed wil ik licht paars kleuren en de lage muur onder vensterbank wil ik graag combi roze/rode kleur doen en het liefst blauwe gordijnen. Een muur zal bedekt zijn door kasten maar wil graag de kleuren laten terugkomen op de deur of deurposten. Dan heb ik nog 1 muur over die even groot is als de muur achter mijn bed. Kan ik die het beste wit laten of combi kleur doen. Wil ook graag een donkerroze erin verwerken als dat kan maar ben bang dat het te druk wordt. Dan zit ik in principe namelijk met 4 kleuren. Ze staan wel mooi maar ik weet het nog niet. Heeft ene advies voor mij hoe ik dit het beste kaan aanpakken?
Antwoord:

Een heleboel plannen en leuke ideeën en dan is het moeilijk om de knoop door te hakken. Want hoe zal het eruit zien, vraag je je af. Het is goed mogelijk om verschillende kleuren te gebruiken in één ruimte. Het is wel moeilijker om dat op een goede manier te doen, dan bij het gebruik van twee kleuren, zoals je vaak ziet. (Eén neutrale lichte tint en één accentkleur) Daarom geef ik je eerst een aantal algemene tips over kleur en kleurgebruik.

 

·         Maak een kleurenplan voordat je een ruimte gaat inrichten. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichte(re) tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. (maar er zijn meer mogelijkheden) Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen. Haal verfstalen van de kleuren die je wenst en leg (of plak) die op een strook wit of zwart papier. Is dit de combinatie die je zoekt, die je mooi vindt?

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kiest je complementaire kleuren (dat zijn kleuren die in de kleurencirkel bijna tegenover elkaar liggen), zoals paars met groengeel of blauw met oranjerood.

·         Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker).

·         Weet u nog niet goed welke sfeer en welke kleuren je wilt, of twijfel je of de gekozen combinatie de juiste is, maak dan een moodboard. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Je kunt weer iets toevoegen of weghalen als het toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die je voor de ruimte zoekt.

·         Het is handig om eerst de vloer te kiezen. De keuze in vloerkleuren is namelijk beperkter dan verfkleuren. Of stem de verfkleuren af op de bestaande vloer.  

·         Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

·         Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte kan dat erg onrustig worden. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.

·         Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.

·         Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in je huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil.

 
Omdat je een (bijna) vierkante kamer hebt, hoef je met de vorm van de ruimte geen rekening te houden bij het kleurgebruik op de wanden. (zoals dat wel het geval is bij een lange smalle ruimte). Wel zal je kamer kleiner lijken als je allemaal donkere en warme kleuren gebruikt. Voor het ruimtelijk effect lijkt het me mooi om één muur extra te laten opvallen door die een fellere of donkerdere tint te geven dan de overige muren. De muur achter het bed zou daar geschikt voor kunnen zijn of de wand zonder kast of raam. Als je alle muren een kleur geeft zou ik die wand, die even groot is als de wand achter je bed, niet wit maken. Dat contrast wordt erg groot (en maakt een niet te grote kamer onrustig). Bovendien lijken felle en/of donkere kleuren naast wit nog feller of donkerder. Beter kun je één wand paars maken en de overige wanden roze-rood (of  bedoel je paars-rood, zo’n fuchsiakleur?), maar dan in verschillende nuances. Dus de ene muur wat lichter roze of paars-rood dan de andere wand. En daar kan ook best een vrij lichte tint roze of paars-rood tussen zitten als je de kamer niet te donker wilt maken. Wat betreft de uiteindelijke kleuren die je het beste kunt kiezen nog dit. Kleuren die in de kleurencirkel dicht bij elkaar liggen kun je gemakkelijker combineren dan kleuren die ver(der) uit elkaar liggen. Naast paars ligt roodpaars en paarsblauw. Maar ook rood en oranje zijn goed met paars te combineren. Jouw kleur donkerroze (ik weet natuurlijk niet goed welke kleur je bedoelt) kan een kleurnuance zijn van rood (rood met wit erin) of een rood met blauw erin. (hoe meer blauw aan het rood wordt toegevoegd, hoe paarser de kleur wordt. Waarmee ik dus wil zeggen dan roze goed samen kan gaan met paars. (net als rood). Kijk met behulp van kleurstalen en eventueel stoffen zelf goed hoe je de combinatie vindt. Te druk? Laat dan een kleur vervallen en werk met verschillende nuances van de overgebleven kleurtonen. Mag het nog wel iets bonter? Dan kun je aan het kleurenschema een contrasterende kleur toevoegen (bijvoorbeeld in de vorm van accessoires (kleine oppervlaktes) als groengeel (mooi met paars en rood). (Licht) blauw en paars vormen ook een erg mooie combinatie. En blauwgroen gaat goed samen met rood. Tot slot, als laatste tip, wil je veel verschillende kleuren gebruiken, maar wel harmonie, zorg dan dat de kleuren die je kiest allemaal iets gemeenschappelijks hebben. Kleuren die allemaal even fel zijn, of dezelfde hoeveelheid wit of allemaal even vergrijst.

Heel veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
w
www.havenaarinterieurs.nl

 

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kleuradvies nodig:

Wat gebeurt er in of met je lichaam door leukemie
      [Gesteld in Leukemie]
2007-02-27 18:33:46
Pup blijft 'snachts in de bench plassen
      [Gesteld in Honden]
2008-01-09 08:48:29
Sinds een dikke week luistert Happy niet!
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-17 13:09:19
Buitenlandse partner naar Nederland halen.
      [Gesteld in Vreemdelingenrecht]
2012-01-29 17:15:16
Echtgenoot wil alles samen doen
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2013-06-29 16:39:55

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+