Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Pensioen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Pensioen en krijg online een antwoord van de specialist in Pensioen

Zelf een vraag over Pensioen? Klik hier.
Meer vragen over Pensioen.

Beheerder worden?

De rubriek Pensioen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Pensioen Klik hier.

RSS over PensioenVragen over Pensioen via RSS. Klik hier.
RSS over Pensioen op jouw website?Vragen over Pensioen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PensioenVragen over Pensioen via E-mail. Klik hier.

Pensioenregeling: wat zijn mijn rechten?

[Gesteld op: 13-03-2009]

Toelichting:
Ik (27) ben sinds 1-11-2007 fulltime in vaste dienst bij mijn werkgever (3500 werknemers). Ten tijde van indiensttreding werd een pensioenregeling aangeboden via Nationale Nederlanden (NN). Deelname aan deze pensioenregeling was vrijwillig. Tevens kon ik elk jaar nieuwe keuzes maken over de mate van risico waarmee de inleg werd belegd (defensief, gemiddeld, of offensief). Omdat ik niet van een hoog risico houd als het op mijn pensioen aankomt, heb ik het eerste jaar gekozen voor een defensieve beleggingsstrategie.

Per 1 januari 2009 liep het contract met NN af
en nu wordt een regeling aangeboden via Zwitserleven. Deelname is nu verplicht en bovendien wordt de inleg nu volgens een standaard strategie belegd, waarin ik geen keuzemogelijkheid meer heb. In het kort is deze strategie een belegging met hoog risico tot aan mijn 40ste, geleidelijke afbouw van het risico tussen mijn 40ste en 60ste, gelijkblijvend laag risico vanaf mijn 60ste tot aan de pensioenleeftijd. Er worden echter helemaal geen garanties afgegeven. De waardeoverdracht die plaatsvindt vanuit NN wordt volgens dezelfde strategie belegd. Dus waar ik eerst koos voor een defensieve strategie, wordt het bij NN opgebouwde pensioen door Zwitserleven alsnog risicovol belegd.

Ook kan ik een aanvullende premie betalen, waarbij ik wel vrij mag kiezen wat er met de inleg gebeurt. Omdat ik starter ben en net een appartement heb gekocht, kan ik me deze aanvullende premie de eerste 2 jaar nog niet veroorloven.

In mijn organisatie is er een OR die hier kennelijk mee heeft ingestemd, maar mij is nooit gevraagd of ik hiermee akkoord ben. Als de waarde van mijn pensioen namelijk keldert aan het eind van de eerste fase, en daarna het risico wordt afgebouwd, kan ik het verlies bijna niet meer terugverdienen.

Het feit dat ik verplicht moet deelenemen aan een pensioenregeling vind ik niet erg, maar ik ben het er niet mee eens dat mij een risicovolle beleggingsstrategie wordt opgelegd.

Mijn vraag: Mag mijn werkgever dit zomaar doen, en wat zijn mijn rechten m.b.t. het weigeren van deelname?
Antwoord:
Geachte bezoeker,

Het beleggen volgens de door u geschetste methodiek is op grond van de Pensioenwet, onderdeel Zorgplicht voor pensioenuitvoerders welke sinds 01/01/2009 geldt. Dat zou ook bij NN van toepassing zijn geweest. Feitelijk een 'zorgverplichting' vanuit de pensioenuitvoerder (weliswaar, zonder de garantie) dat naarmate de looptijd vordert de beleggingsportefeuille wordt afgebouwd naar meer zekerheden om verliezen op de naderende einddatum te beperken (die niet meer kunnen herstellen). Zoals u terecht opmerkt, zou een automatische switch vanwege een nieuwe periode in de beleggingshorizon op een slecht moment ook onwenselijk kunnen zijn. 

Bovenstaande neemt niet weg dat u nog wel een keuze heeft (verschilt wel per beleid van de verzekeraar) voor zelf beleggen. Voor zover wij weten, is de keuze bij Zwitserleven wel aanwezig.

Wij adviseren u de pensioenuitvoerder (Zwitserleven) daarom kenbaar te maken dat u per ingangsdatum wilt kiezen voor 'opting-out'. Deze terminologie betekent: Zelf (vrij) beleggen in plaats van de automatische systematiek 'life-cycle-beleggingsmethodiek' (naarmate de looptijd vordert, minder risico). U dient bij 'zelf beleggen' jaarlijks opnieuw aan te geven dat u dit wilt blijven handhaven (of wijzigen). Van belang is dus dat u zelf actief de keuzes blijft maken.

Vervolgens voert u aan dat u niet expliciet heeft gekozen voor life-cycle-fondsen en niet op alternatieven bent gewezen (de mogelijkheid wel zelf beleggen), als dat zo feitelijk gegaan is.

Ook adviseren wij u te vragen naar alle mogelijke beleggingsfondsen, wellicht dat Zwitserleven wel een 'meer zekerder fonds' aan kan bieden.

Afstand doen kan - in principe - niet (zie ook onze voorgaande artikelen op deze site/rubriek voor de redenen waarom), wij raden u eerder aan bovenstaande oplossing in te zetten omdat dit wellicht uw bezwaar al kan verhelpen.

Mocht blijken dat er geen keuze voor vrij of life-cycle beleggen is, adviseer ik u om de verzekeraar te vragen op grond van welk document/artikel en wie deze keuze dan heeft gemaakt. Vervolgens kunt u uw werkgever of OR daarop aanspreken en kan dit onwenselijke effect wellicht in overleg met verzekeraar op werkgeversniveau collectief verholpen worden.

Indien u gedurende dit proces/traject ondersteuning/advies wenst, kunt u desgewenst gebruik maken van onze dienst pensioenconsultancy (op basis van uur- projecttarief).

Vertrouwende u hiermee tot dusverre van dienst te zijn.

Met vriendelijke groet,
Pensioen Adviesbureau Gerritsen

M.J.S. Gerritsen RPA
Directeur
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Pensioenregeling: wat zijn mijn rechten?:

terugbetaling registratierechten
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-06-27 10:36:19
Fotograferen in openbare ruimtes
      [Gesteld in Fotografie]
2008-11-14 11:24:14
Ivm meeneembaarheid - registratierechten ed.
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-12-20 12:24:07
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Pensioen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+