Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

Spinale Stenoze(zenuwvernauwing in de werkvelkolom

[Gesteld op: 11-03-2009]

Toelichting:
Ik heb al eerder een vraag aan u gesteld. Via mijn huisarts ben ik er achtergekomen dat mijn klachten te maken heeft met een zenuwbeknelling in de wervelkolom. Op de MRI scan's kun je dit ook zien. Mijn Neuroloog vond het niet interessant om dit te vertellen. Op eigen verzoek ben ik doorverwezen naar een ander ziekenhuis voor een second opinion.
Kun u mij misschien vertellen wat dit precies inhoud en of ik zonder een operatie hiervan geholpen kan worden?
Alvast bedankt.
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Spinale stenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Deze vernauwing kan al bij de geboorte aanwezig zijn door een ontwikkelingsstoornis, of door letsel van de wervelkolom of als gevolg van (het normale) verouderingsproces. Een stenose veroorzaakt zelden problemen, en heel vel mensen hebben een stenose zonder dat ze daar last van hebben.

 

Het is heel goed mogelijk dat er op de röntgenfoto’s of scans een vernauwing zichtbaar is. Zeker bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar komt dit vaker voor. Maar je kunt niet op een scan zien of dat er daadwerkelijk een beknelling is van de zenuw of niet. Daarvoor zijn de scans nog te onbetrouwbaar. Als de zenuw maar een fractie van een mm ruimte heeft kan dit al voldoende zijn voor het normale functioneren.

 

De neuroloog beoordeelt vooral of dat het ruggenmerg en of de zenuwen nog goed functioneren. De zenuwbundel bestaat uit heel veel verschillende soorten zenuwen. Sommige zenuwen brengen informatie naar de hersenen (zoals gevoel, temperatuur, pijn, etc) Terwijl andere zenuwen informatie van de hersenen naar het lichaam brengen (signalen om spieren te laten bewegen bijvoorbeeld). Voor een echte beknelling moeten dus al deze verschillende soorten zenuwen verstoord zijn. Alleen het hebben van (veel) pijn en tintelingen is onvoldoende om de diagnose zenuwbeknelling te geven.

 

Omdat een spinale stenose bijna een normaal verouderingsproces is en dit veel voorkomt na maten we ouder worden, heeft de neuroloog waarschijnlijk het niet belangrijk genoeg gevonden om het u te vertellen. Zeer waarschijnlijk zijn er nog veel meer veranderingen van het ouder worden in de wervelkolom zien. Maar zo lang dit past bij de leeftijd wordt dit vaak niet beschouwd als “abnormaal” en kan je er voor kiezen om dit de patiënt niet te vertellen.

 

Waarschijnlijk heeft de neuroloog na onderzoek beoordeeld dat de zenuwen nog goed functioneerden en dat er geen aanwijzingen zijn voor een echte beknelling. Dit wil niet zeggen dat de zenuwen niet flink geïrriteerd zijn, waardoor je allerlei pijn klachten kan hebben.

 

Zolang er geen echte beknelling is en de zenuwen nog goed functioneren (u plast nog niet in uw broek of hebt de controle over de benen volledig verloren) wordt er niet (of zeker niet zo snel) een operatie overwogen.

 

Een 2nd opinie is niet veel anders dan een normaal eerste bezoek aan een specialist. De specialist zal u een aantal vragen stellen over uw klachten en algemene gezondheid. Zeer waarschijnlijk volgt er dan een lichamelijk onderzoek en wordt eventueel de bestaande gegevens beoordeeld. En als blijkt dat er wel veranderingen te zien zijn op de röntgenfoto’s en scans, maar dat er tijdens het lichamelijk onderzoek geen duidelijke afwijkingen te constateren zijn, zal de nieuwe specialist weinig voor u kunnen betekenen. En u zult waarschijnlijk door verwezen worden naar een chiropractor of fysiotherapeut om de gewrichten in de onderrug weer soepel te maken, de spieren aan te sterken de spanning van de rug te halen.

 

Misschien heb ik het allemaal mis, maar het is voor mij heel lastig om specifiek op uw problemen in te gaan omdat ik geen volledig lichamelijk onderzoek heb kunnen doen en ik heb onvoldoende informatie over uw klachten.

 

In mijn Kliniek voor Chiropractie heb ik meerdere patiënten onder behandeling met een spinale stenose. En door midden van specifieke chiropractische behandelingen kan je de rug soepel houden. Wanneer de gewrichtjes in de rug soepel zijn en goed bewegen krijgen de zenuwen ook meer ruimte en worden ze minder geïrriteerd. Waardoor de patiënten veel minder klachten hebben.

 

Meer informatie over chiropractie en alle adressen van erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

Chiropractor

www.kliniekatlas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Spinale Stenoze(zenuwvernauwing in de werkvelkolom:

Online verzekering afsluiten
      [Gesteld in Verzekeringen]
2006-09-01 13:23:46
Ondermaats presterende werknemer
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:33:31
Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Laptop geeft donker scherm.
      [Gesteld in Laptops]
2006-09-18 16:39:14

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+