Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

mag verhuurder de bankgarantie eisen na uitzetting

[Gesteld op: 07-03-2009]

Toelichting:
Ik ben half December uit mijn pand gezet door de verhuurder, ik had aan de verhuurder gemeld dat ivm een slechte periode ik de huur niet geheel kon overmaken en dit in 2 keer zou doen en het eerste deel in de eerste week van de maand en het tweede deel aan het eind van de maand December omdat dan de omzet weer aangetrokken zou zijn in verband met de kerst uitgaven van de klanten. Net voor de kerst periode (18 dec) belde hij mij smiddags op de zaak op met de mededeling dat hij 2 uur later het pand zou komen ontruimen en mij de toegang tot het pand zou weigeren en de sloten zou vervangen. Nu heb ik van de bank te horn gekregen dat hij de bankgarantie heeft op geeist en dat de bank deze heeft uitbetaald. Mag dit zomaar?
Antwoord:

Helaas heeft u te laat om juridische hulp gevraagd, want u heeft een paar misstappen begaan. Allereerst was het niet verstandig om aan de verhuurder te melden dat hij een deel van de huur later zou ontvangen. U heeft een contract waarin staat wanneer u moet betalen, en daar moet u zich aan houden. Een oplossing was geweest het (schriftelijk) verzoeken aan de verhuurder of hij uitstel wilde verlenen, of tijdelijk ergens geld lenen hiervoor.

Het volgende wat fout is gegaan: de verhuuurder kan u niet uit het pand zetten als u een beetje laat bent met betalen van de huur. Ook voor hem geldt: er is een huurcontract, en daar heeft hij zich ook aan te houden. En dat betekent dat als u achterloopt met de huur, dat hij dan een incassobureau kan inschakelen, of zelfs door een advocaat beslag kan laten leggen op uw bezittingen, maar hij kan het contract niet ontbinden omdat u een beetje achterloopt. Het wordt een ander verhaal als dit al veel vaker is voorgekomen, maar als hij het contract wil laten ontbinden moet dat met behulp van een rechter.

Wat ik dan niet begrijp is dat hij u 2 uur de tijd geeft om het pand te ontruimen. Dat kan echt niet, dit is absoluut onredelijk, en dus in strijd met de wet. U had dit niet moeten toestaan, en eventueel de politie moeten waarschuwen die u 2 uur later terzijde had kunnen staan. U heeft hierdoor veel schade opgelopen, door o.a. gemiste inkomsten. U had dan ook direct na de ontruiming een brief aan de verhuurder moeten sturen over de gevolgen voor het huurcontract, maar ook over een eventuele schadeclaim. Omdat het namelijk ging om een telefonische mededeling heeft u wellicht te weinig bewijzen om te kunnen stellen dat het ging om een uitzetting door de verhuurder; hij kan ook stellen dat u zo maar opeens vrijwillig het pand hebt verlaten, en dan moet u de huur nog blijven betalen.

Als u er uit bent gezet, is volgens mij het huurcontract ontbonden, waardoor u daarna geen huur meer hoeft te betalen. Dit is ook afhankelijk van hoe het in het huurcontract is opgenomen. Maar nu gaat de verhuurder er kennelijk van uit dat het huurcontract nog steeds doorloopt, en heeft hij de bank bericht over de betalingsachterstand, en de bank heeft dit vervolgens uitbetaald (bankgarantie). Dit kan ook al niet; de bank moet eerst bij u informeren of het juist is dat er een betalingsachterstand is, en met u hierover overleg plegen, voordat zij uitbetalen. Het vervelende is namelijk dat nu zij de bankgarantie hebben betaald, zij dit bedrag op u gaan verhalen.

Er zijn dus meerdere fouten gemaakt, waardoor u in de problemen bent gekomen. Ik kan u op dit moment alleen nog maar aanraden een advocaat te raadplegen, die kan proberen dit nog recht te breien. Hierbij denk ik aan een schadeclaim richting de verhuurder en de bank. De mogelijkheden hangen ook af van de inhoud van het huurcontract, dus ik raad u aan om deze mee te nemen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan mag verhuurder de bankgarantie eisen na uitzetting:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Verhuurder pleegt contractbreuk. Wat te doen?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2014-06-20 14:06:56
Ik wil graag weten wat mijn rechten zijn?
      [Gesteld in Huurrecht]
2012-08-10 15:29:52
Huurvermindering toepassen
      [Gesteld in Huurrecht]
2012-10-28 21:17:28
moet ik tuinhuis verwijderen?
      [Gesteld in Huurrecht]
2010-11-09 20:57:13

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+