Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Welke kleur muren in kamer-en-suite?

[Gesteld op: 04-03-2009]

Toelichting:
Beste Merel,
Wij zoeken een kleur op de muren van een kamer en suite op de 1e verdieping van een huis uit 1895. Eerst was het ÚÚn grote ruimte, nu bouwen we er een schuifseparatie in. Hoogte: 3.20m. Voorkamer (Z.O) is ca 5x6 en is bestemd als kantoorruimte. Er staat nu een donkerhouten grote dekenkist in. Meubilair verder nog onbekend. Waarschijnlijk hardhoutentafel als bureau. Zitkamer achter (N.W. uitzicht op minituin en blinde oudstenen muur) met zwarte openhaard is ca 5x10. In de zitkamer staat een rode bank en een ronde oude tafel en antiek kastje van mahoniehout. De vrij smalle planken op de vloer zijn in beide kamers blank geschuurd en gelakt. Houtwerk hoogglans gelakt in 201. Gordijnen in beide kamers blauw met goud/gele balletjes tot op de grond. Er zit nu sinds 15 jaar een creme met heel licht geel op beide muren. Nu wordt er geschuurd en gestucd, en kan er (morgen!) nieuwe verf op. Maar welke? We zouden beide kamers een eigen kleur willen geven. Voor een kleur waarin je lekker kan werken/denken en achter meer gezelligheid. We hebben naar Farrow Ball gekeken. Farrow's cream? (dat is meer kleur dan er nu op zit). Of zou een blauwe tint voor kunnen? Ben benieuwd naar je advies. Jacqueline
Antwoord:

Beste Jacqueline,

Een goed idee om beide kamer een ‘eigen’ gezicht te geven. Het is wel belangrijk dat de kleuren van beide ruimtes op elkaar worden afgestemd, omdat de kamer ‘en suite’ is en mogelijk ook wel eens open zal zijn. (al was het alleen maar om ’s morgens het zonlicht van de voorkamer tot achter te laten doordringen of in de namiddag wellicht andersom.) Ideaal zou zijn om, voordat je verfkleuren uitzoekt, een kleurenplan te maken. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.

Wat voor hout ligt er op de vloer? Een blanke vloer in de lak, dus de vloer zal wel licht zijn. Maar is ie witachtig, of gelig of meer bruin? (de kleur hangt dus samen met de soort hout, tenzij de vloer bewerkt wordt of is met een beits, of een olie of was met pigment). De vloer is een belangrijke sfeermaker in een ruimte, omdat ie een groot oppervlak beslaat. Houdt in elk geval goed rekening met de kleur van de vloer bij het kiezen van de verfkleuren voor de muren. En het houtwerk, ik neem aan dat dat wit is. Kleurnummer 201, maar van welk verfmerk?

De kleurkeus voor een ruimte komt tot stand door rekening te houden met de aanwezige kleuren/materialen, de lichtinval, de gewenste sfeer en de smaak van de bewoners. Zo via het internet kan ik helaas nooit een gedetailleerd kleuradvies geven. Daarvoor heb ik echt meer informatie nodig.  

Een goede kleur om in te werken is geel! ( dus wellicht is Farrow’s cream dé kleur voor de werkkamer). Kijk goed hoe deze kleur bij de vloer past voor jullie ‘m aanbrengen of maak een proefvlak op de muur) Men zegt dat je in een ruimte in deze kleur harder gaat werken en het geel verhoogd de energie en het denkvermogen. Rood is een stimulerende actieve kleur en ook geschikt voor een werkruimte. Rood vraagt veel aandacht, dus gebruik deze kleur spaarzaam. Blauw zou ik voor een werkkamer minder snel kiezen, het is rustgevend, kalmerend. Vind ik meer iets voor een slaapkamer. Tja, omdat jullie muren al jaren een gele tint hebben, kan ik me voorstellen dat jullie wel eens iets anders willen en is geel voor de werkkamer misschien minder aantrekkelijk. Jullie zouden natuurlijk een andere kleur geel kunnen kiezen, of meer een geelgroene kleur (dat is een geel met wat groen erin, maar sommige van deze geelgroenen, ogen beslist nog geel) Om een ander beeld en andere sfeer te creëren zouden jullie ook een combi kunnen maken van geel met grijstinten. Vraag eens naar de kleur Chemise van F&B, een warme wel wat donkere grijs, wat te donker voor alle muren, maar één muur in deze kleur lijkt me mooi. Deze kleur zit niet meer in het standaard pakket van F&B, maar kan nog wel gemengd worden. Eén muur in een wat fellere gele muur en de overige muren in rustigere grijstonen kan ook. Maar dan zullen de blauw met goud/gele gordijnen niet meer zo passen, denk ik. Willen jullie de gordijnen houden, dan zijn de keuze mogelijkheden beperkter. Geel en goud passen er goed bij, evenals oranje. Geel oranje, en oranje rood zijn de complementaire (contrasterende) kleuren die helemaal mooi combineren met blauw.

Achter willen jullie vooral gezelligheid. Is er een kleur waar jullie gezelligheid mee associëren? Pas die dan toe. Of denk aan bruin, dat is een kleur die behaaglijk aandoet. Ik denk ook aan oranje, een vrolijke en opwekkende kleur.

De kleur voor de achterkamer moet natuurlijk goed passen bij het rood van de bank en het mahoniehout (vaak wat oranje-roodachtig). En bij de vloer. Donkerbruin gaat samen met rood en het mahoniehout. Schilder een muur of muurvlak bijvoorbeeld in Mahogany van F&B. De overige muren in een offwhite zoals Clunch (met een vleugje groen erin) of een andere offwhite van F&B. En een heleboel blauwen gaan ook samen met donkerbruin. Een warme grijze kleur met een oranje basis (Elephants Breath van F&B is heel mooi) is ook een optie, maar of zo’n kleur bij de gordijnen past hangt van de kleur blauw af. Of is Orangery iets voor jullie? Pas die bijvoorbeeld op één muur toe en schilder de overige wanden in een grijstint. Een lichte groengele tint (een prachtige combinatie met rood (en oranje), en past ook bij blauw) is een andere mogelijkheid voor de muren. Bijvoorbeeld Pale Hound of Hound Lemon van F&B. Maar misschien wordt dit samen met de gordijnen te kleurrijk voor jullie. (rood, geelgroen, blauw met goud-geel en het mahoniehout, plus de vloer). De gordijnen vervangen is misschien niet zo’n gek idee? Het wordt met de bestaande gordijnen toch lastig om een hele andere kleurencombinatie te maken.

Jullie zien, er zijn erg veel mogelijkheden en het maken van een juiste kleurkeus is niet altijd eenvoudig.

Ik geef tot slot nog een aantal algemene tips over kleur en kleurgebruik.

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, zoals limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw. 

·         Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
w
www.havenaarinterieurs.nl

 

 

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke kleur muren in kamer-en-suite?:

Kleuren in de hal
      [Gesteld in Interieur]
2007-09-26 00:05:07
Welke kleur op de muur/plafond?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-04-11 21:16:44
Ik heb een blauwe bank en oranje/bruine lampen .
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-06-05 10:19:28
welke kleur past er het best.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-08-27 23:19:09
Welke kleur wit is geschikt voor op kantoor?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-09-03 11:59:51

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+