Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Onzekere vriendin, kan mij niet vertrouwen

[Gesteld op: 04-03-2009]

Toelichting:
Mijn vriendin is onzeker over zichzelf. Onnodig volgens mij, ze ziet er goed uit, maar vindt dat zelf eigenlijk niet. Omdat ze zo onzeker is wordt ze snel jaloers, ik kan bijna niet praten met een vrouw of ze is achterdochtig.
Ik baal ervan, hoe kan ik haar onzekerheid verminderen? Haar vader ging (blijkbaar) vreemd vroeger, dat zal er ook wel mee te maken hebben. Maar dat zegt niks over mij.
Antwoord:
Hoi,

Wat lief van je dat je je vriendin wilt helpen!

Allereerst is het voor jou belangrijk je te realiseren dat haar achterdocht en onzekerheid niets met jou persoonlijk te maken heeft. Je schrijft dat haar vader vroeger vreemd is gegaan, dat kan te maken hebben met haar onzekerheid en achterdocht maar vermoedelijk gaat er meer achter schuil. Onzekerheid heeft meestal meerdere oorzaken dan bijvoorbeeld een vader die is vreemd gegaan.

Wat belangrijk is is om veel met elkaar te praten. Zeg vooral niet tegen haar dat ze niet onzeker moet zijn, want zij heeft een andere beleving. Laat haar gewoon praten over alles waarvan zij denkt wat niet goed is aan haarzelf en waarom. Vraag haar eens hoe haar ouders vroeger met haar zijn omgegaan, hoe haar jeugd is verlopen, want daar ligt vermoedelijk de oorzaak.

Toon vooral ook begrip voor haar angsten, want ze is denk ik gewoon bang dat jij net zo bent als haar vader. Zeg haar dat je haar begrijpt, met haar meevoelt maar maak wel duidelijk dat jij zoiets nooit zou doen. Je mag ook best zeggen dat je het niet fijn vindt dat ze jou niet vertrouwt, dat dat jou pijn doet en dat jij niet bent zoals haar vader.

Haar versterken is ook belangrijk. Geef complimentjes over alles wat je mooi, lief en leuk vindt aan je vriendin. Stop niet met praten met andere vrouwen, betrek haar er wel bij. Je vriendin moet leren dat jij best met andere vrouwen mag praten zonder dat daar meer achter zit.  Ik neem aan dat zij ook met andere jongens praat zonder bijbedoelingen. Wijs haar daarop en zeg haar dat jij dan ook niet achterdochtig wordt, dus waarom zou zij hetzelfde doen?

Op zich kun jij haar onzekerheid niet verminderen, dat is iets dat ze zelf moet doen en ik weet niet in hoeverre ze daarvoor openstaat. Ziet ze zelf in dat ze onzeker is en dat haar achterdocht niet is gebaseerd op een echte aaanleiding maar samenhangt met dingen die ze vroeger heeft meegemaakt? Als ze dat wel weet van zichzelf en ze wil er wat aan doen dan zou een beetje therapie kunnen helpen. Maar dan moet ze daar wel voor 100% achter kunnen staan, anders is het dweilen met de kraan open, dan heeft hulp geen zin.

Ik begrijp dat het voor jou niet makkelijk is, blijf je beseffen dat het niets met jou te maken heeft, jij bent inderdaad niet haar vader. Trek je er dus niets van aan, confronteer haar met haar uitspraken, maar wel op een begripvolle manier, dus niet de aanval zoeken, dat werkt averechts. Dan maak je haar alleen nog maar meer onzeker en bang. Maar je mag haar best confronteren met haar gedrag. En laat vooral weten dat je helemaal achter haar staat en haar wilt steunen. Vraag haar eens of ze zelf gelukkig is met al die achterdocht en onzekerheid, ik durf te wedden dat ze die nare gevoelens liever kwijt dan rijk is. En laat haar dan weten dat je er samen met haar aan wilt werken.

Kortom: wees haar vriend, sta achter haar, steun haar, maar trek ook een grens, namelijk dat jij niet wilt worden vergeleken met mensen uit haar verleden die anders tegen het leven aan keken. Zoek niet de aanval, blijf rustig, en probeer haar aan het praten te krijgen. Luister dan gewoon en toon begrip voor haar emoties en stimuleer haar om wat aan haar onzekerheid te doen, desnoods via een hulpverlener als jullie er samen niet uitkomen.

Ik kan jullie nog een goed boek aanraden, van Louise Hay, titel: je kunt je leven helen, uitgeverij de zaak. Misschien een idee om haar dat cadeau te doen? Ook kan ik je dit boek aanraden: Leven in je leven -leer de valkuilen in je leven herkennen auteurs: Jeffrey Young en Janet Klosko. Ik denk dat je vriendin daar veel baat bij kan hebben. Je kunt het boek via internet bestellen bij bijvoorbeeld bol.com:

http://www.bol.com/nl/p/boeken/leven-in-je-leven/666840730/index.html

Ik wens jou en haar nog een lange en liefdevolle relatie toe en ik hoop dat ik je zo een beetje heb kunnen helpen, reageer gerust als je nog vragen hebt, meer wilt weten, etc. Je bent een ontzettend lieve vriend dat je haar zo graag wilt helpen minder onzeker te worden. Heel veel succes voor jullie beiden!

Vriendelijke groet,
AnjaBeantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Onzekere vriendin, kan mij niet vertrouwen:

nieuwe vriendinnen
      [Gesteld in Pubers]
2007-09-04 17:18:10
Verlatingsangst of gewoon het gebrek aan een baan?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-05-08 15:13:29
ga ik weg of blijf ik?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-06-28 09:53:02
Is mijn moeder verslaafd aan telefoneren?
      [Gesteld in Verslaving]
2009-12-04 09:06:08
Mijn vriendin zit bij het BAC, samenwonen?
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-10-12 00:14:04

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+