Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Kind & Jongeren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kind & Jongeren en krijg online een antwoord van de specialist in Kind & Jongeren

Zelf een vraag over Kind & Jongeren? Klik hier.
Meer vragen over Kind & Jongeren.

Beheerder worden?

De rubriek Kind & Jongeren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Kind & Jongeren Klik hier.

RSS over Kind & JongerenVragen over Kind & Jongeren via RSS. Klik hier.
RSS over Kind & Jongeren op jouw website?Vragen over Kind & Jongeren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Kind & JongerenVragen over Kind & Jongeren via E-mail. Klik hier.

Braken

[Gesteld op: 29-05-2007]

Toelichting:
Mijn zoontje van 5 braak nu al 3 dagen en in het begin ook met diaree dat is nu wel gestoptmaar het braken blijft .eten doet hij al 3 dagen niet en drinken maar heel weinig waardoor ook weinig plassen. koorts heeft hij minimaal of niet en slapen doet hij veel. zn oogjes beginnen rood te worden. moet ik een dokter bellen?
Antwoord:
Aangezien ik per 17 juli 2007 adviseur ben over deze rubriek zal ik voor de volledigheid bovenstaande vraag beantwoorden. De vraag is echter al in januari 2007 gesteld, dus ik neem aan dat er al actie is ondernomen en dat uw kindje weer allemaal in orde is.

Braken
Braken is het uitstoten van een deel van het ingenomen voedsel of van de maaginhoud. Kinderen kunnen veel sneller braken dan volwassenen. Het kan het gevolg zijn van een maag-, darm-, oor- of urineweginfectie of voedselallergie.

Behandeling
- Braken is vaak beangstigend voor een kind. Probeer het daarom gerust te stellen door er zachtjes tegen te spreken.
- De eerste twee uren laat u de maag beter rusten. Tracht nadien uw kind zoveel mogelijk kleine hoeveelheden te laten drinken, zoals cola zonder prik, bouillon, verdund fruitsap.
- Sommige kinderen vinden het prettig even in bad te gaan. Zeker als ze over zichzelf en hun favoriete knuffeltjes hebben gespuugd.
- Beperk het eten van vast voedsel en vettige spijzen. Begin met lichte hapjes, bv. beschuit met jam.
- Wanneer uw kind langer dan een dag braakt, niet wil drinken, hoge koorts of diarree heeft, neem dan contact op met uw huisarts.

Diaree
Diaree is een dunne waterige ontlasting die meestal veroorzaakt wordt door een virus- of bacterie-infectie. Ook voedselvergiftiging, geneesmiddelen of spanningen kunnen de oorzaak zijn. De darminhoud wordt sneller naar buiten gewerkt en het kind heeft last van krampen.

Behandeling
- Zorg ervoor dat het verloren vocht terug aangevuld wordt door veel te drinken. Thee, cola, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn aan te bevelen. Appelsap is te vermijden.
- Wanneer diarree gepaard gaat met koorts en braken, bestaat er gevaar voor uitdroging. Hoe heftiger de diaree (en zeker in combinatie met spugen) en hoe kleiner het kindje des te sneller bestaat de kans op uitdroging. Bij een droge mond, droge ogen, sufheid, verminderde huidspanning of een combinatie met andere klachten, raadpleeg zo snel mogelijk uw huisarts.
- De darmen zijn nog redelijk in staat voedsel op te nemen. Moedig uw kind aan om te eten. Vermijd te veel zoetigheden en laxerende stoffen zoals pruimen.
- Geneesmiddelen tegen diarree verkorten de ziekteduur niet en kunnen soms gevaarlijk zijn. Gebruik ze beter niet bij kinderen. Om uitdroging tegen te gaan kan de arts wel adviseren een orale rehydratatie oplossing (ORS) te geven, onder meer te koop bij de apotheek en altijd handig om standaard in huis te hebben.
- Diarree is meestal zeer besmettelijk. Daarom is het nodig de handen regelmatig te wassen en het toilet te reinigen.

Er bestaat een kans, dat uw kind buikgriep heeft gehad maar diarree en overgeven kunnen heel wat oorzaken hebben, zoals een allergische reactie op voeding. Vaak is, echter, buikgriep de aanstichter. Buikgriep is een ontsteking van het maagdarmkanaal.

Mogelijke oorzaken van buikgriep zijn:
* een hele reeks virussen, bacteriën en parasieten. Een ervan is het zeer besmettelijke Norwalk-like-virus, dat vooral in de winter toeslaat en vaak een epidemie teweegbrengt. Deze term dekt alle buikgriepvirussen die lijken op het virus dat in 1972 voor het eerst werd geïdentificeerd in het Amerikaanse stadje Norwalk.
* andere micro-organismen, stress, overmatig alcoholgebruik, diverse voedingsmiddelen en bepaalde geneesmiddelen.

Over het algemeen krijgen peuters en kleuters vaker buikgriep dan hun ouders. Dit is niet abnormaal. Pas nadat een kind met een bepaald buikgriepvirus in contact komt, kan het hiertegen een zekere weerstand opbouwen.

Besmetting met het virus:
Norwalk-like-virussen bevinden zich in de uitwerpselen of het braaksel van besmette personen.
* De boosdoenertjes worden vaak doorgegeven via de handen. Zelfs een grondige wasbeurt na een toiletbezoek voorkomt niet altijd dat er minuscule deeltjes besmette ontlasting op de handen achterblijven. Besmettingen gebeuren vaak door het geven van een hand, via het bereiden van voeding of door het vastpakken van deurknoppen, speelgoed of andere voorwerpen.
* Water kan een besmettingsbron zijn. Risicosituaties zijn het inslikken van water tijdens het zwemmen, het spoelen van etenswaren met besmet water en het eten van besmette schelp- en schaaldieren.
* U kunt besmette micro-organismen inslikken als u zich in de buurt van een brakende persoon bevindt.

Norwalk-like-virussen zijn bestand tegen vele ontsmettende middelen. Daarom kunnen de virussen zich razendsnel verspreiden. Ze veroorzaken dan ook gemakkelijk een epidemie, zeker daar waar groepen mensen met elkaar in contact komen, zoals in verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en scholen.

Besmetting voorkomen:
Een goede hygiëne helpt om buikgriep te voorkomen, maar biedt geen waterdichte garantie.

* Was steeds grondig de handen na een toiletbezoek en na het verschonen van een kind.
* Reinig steeds de WC – en zeker de onderkant van de bril - nadat een kind met diarree naar het toilet is geweest.
* Een grondige hand- en toilethygiëne is noodzakelijk voor wie met voeding in contact komt. Het buikgriepvirus wordt gemakkelijk doorgegeven via de bereiding van etenswaren.
* Wie werkzaam is in de sector van de voedselbereiding, doet er goed aan om, in overleg met de bedrijfsarts, tijdelijk andere werkzaamheden uit te voeren als hij buikgriep heeft.


Symptomen en verloop:
Ongeveer de helft van het aantal personen dat met het virus in aanraking komt, krijgt effectief buikgriep. Tussen de infectie en het optreden van de eerste klachten zitten doorgaans een tot drie dagen.

* Misselijkheid, braken, buikkrampen, diarree en soms lichte koorts zijn de meest voorkomende symptomen bij een aandoening veroorzaakt door een Norwalk-like-virus. Na een of twee dagen verdwijnen de klachten meestal spontaan.
* Een buikgriep als gevolg van een bacterie (bijvoorbeeld Salmonella) kan echter heviger klachten geven, zoals hoge koorts, meer diarree en soms zelfs bloed in de ontlasting. Bovendien houden de klachten veel langer aan.

Buikgriep is steeds goedaardig. Het enige risico verbonden aan deze aandoening is uitdroging door het braken en/ of de diarree. Uitdroging treft vooral ouderen en kleine kinderen.

Wanneer naar de dokter?
Buikgriep en diarree gaan meestal vanzelf weer over. Over het algemeen is een doktersconsult niet nodig.

Wanneer wel contact met uw huisarts opnemen:
* volwassenen: als u naast diarree ook meer dan 38,5°C koorts hebt, als u vermoedt dat u een voedselvergiftiging opliep, als u een vergiftiging of besmetting opdeed in het buitenland of als u tussen de buikkrampen door ook blijvende buikpijn hebt;
* kinderen ouder dan één jaar: als de symptomen langer dan twee dagen duren, als er ook andere klachten zijn (bijvoorbeeld oorpijn, keelpijn, hoge koorts), als er bloed in de stoelgang zit, als het kind suf of in de war is of als u zich ongerust maakt;
* baby’s: als het kind na twee voedingen nog diarree heeft, als het niet wil drinken, als het suf is, als er bloed in de stoelgang zit, als het kind braakt of als het ook koorts heeft.

Zelfzorg
Geen enkel geneesmiddel kan de duur van buikgriep of diarree verkorten, tenzij bij een parasitaire infectie (bijvoorbeeld amoebe, giardia) die men in het buitenland opliep. Ook pijnstillers, antidiarree- of antibraakmiddelen zijn niet nodig.

* Vul het verloren vocht aan door voldoende te drinken. Voor volwassenen is de maatstaf twee glazen per ontlasting, zodat men zeker om de drie à vier uur moet plassen.
* Blijf eten waar u zin in heeft. Bij acute diarree kan de darm nog voedsel op nemen. Een tekort aan calorieën zou zelfs de duur van de diarree verlengen. Vermijd te veel zoetigheid en laxerende stoffen (pruimen, sterke koffie, vette spijzen).
* Ook kinderen met buikgriep moeten veel drinken. Thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Geef peuters liever geen appelsap. Appelsap irriteert de darmen en kan de diarree laten aanhouden.
* Geef baby’s borstvoeding of onverdunde flessenvoeding. Geef extra vocht (bijvoorbeeld water, babythee, rijstwater) zoveel als de baby wil. Ook fruitpapjes, groenten en brood kunnen best als de baby er zin in heeft.
* Gebruik geen ORS (Oral Rehydration Solution) op eigen houtje. Een onjuiste bereiding kan gevaarlijk zijn voor de baby. ORS is niet nodig voor een gewone, acute diarree.
* Gebruik liever geen middelen tegen diarree. Middelen tegen diarree bestrijden de verschijnselen, maar niet de oorzaak en de dreigende uitdroging. Gebruik bij kinderen nooit antidiarree middelen op eigen initiatief.
* In zeldzame gevallen en om praktische redenen kunnen volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar een antidiarree middel nemen op basis van loperamide. Dit middel mag u niet langer dan twee dagen nemen en pas na aandachtig lezen van de bijsluiter. Vraag aan uw arts of apotheker of er een generisch geneesmiddel beschikbaar is.

Omdat het buikgriepvirussen zo besmettelijk zijn en zich makkelijk kunnen muteren is de kans groot dat uw kind nog keer buikgriep krijgt. Hopelijk heeft hij er dan minder last van en kunt u wellicht iets met bovenstaand advies.

Met vriendelijke groet,

drs. M. van Doornik, Monique.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Braken:

symptonen hyperventilatie
      [Gesteld in Hyperventilatie]
2007-01-19 11:21:24
mijn kippen beginnen hun eieren op te eten,
      [Gesteld in Boerderijdieren]
2008-04-15 20:11:40
Naar amoniak stinkende urine
      [Gesteld in Katten]
2008-09-06 15:22:33
i
      [Gesteld in Geneesmiddelen]
2008-10-08 10:50:34
Gal overgeven en slecht eten?
      [Gesteld in Honden]
2012-12-10 14:24:16

Gemiddelde score Kind & Jongeren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+