Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Hoe kan ik beter en sneller bij mijn gevoel komen?

[Gesteld op: 26-02-2009]

Toelichting:
Ik sta bekend als een sterke vrouw (30) die veel aankan. Ik laat meestal mijn rationele kant zien en geloof daar zelf ook erg in. Ik functioneer dan prima. Ik heb alles onder controle. Totdat ik toegeef aan mijn gevoel. Ik ben dan bang om de controle te verliezen en vind het moeilijk om kwetsbaar te zijn. Ik ben dan vooral bang voor mijn eigen emoties. Bang dat ik dan ergens bij kom wat ik niet aankan. Bij goede vrienden lukt dat wel steeds beter. Maar ik signaleer niet altijd tijdig dat ik ruimte moet geven aan mijn gevoel. Ik leef gewoon door, totdat mensen dichtbij komen en doorvragen. Pas dan komt er opeens heel veel pijn naar boven. Vooral de pijn die te maken heeft met mijn opvoeding, waarin ik vooral heb meegekregen om sterk te zijn. Ik heb mezelf een patroon aangeleerd van uitstellen van emoties en ik baal ervan dat ik nu niet weet hoe ik dat kan doorbreken. Een paar vragen hierbij:
- Hoe ga ik om met mijn opvoeding? Ik kan niet verklaren waarom ik me van jongsaf aan niet veilig voelde bij vnl. mijn moeder / ik had al jong een soort afkeer. Ik heb daar echter geen argumenten voor waarom ik zo deed. Ik kan me geen bijzondere situaties herinneren, waarom dat er al zo jong in sloop.
- Ik leerde niet om mijn gevoel te uiten. Ik heb daar al heel veel in geleerd. Hoe kan ik daar verder in groeien?
- Hoe kan ik mijn gevoel meer voorrang geven in plaats van altijd de voorkeur te geven aan mijn ratio?
- Ten diepste ben ik bang om afgewezen te worden. Hoe kom ik daar overheen?
- Wordt hulp aangeraden?
- Zo ja, welke hulp?
Alvast bedankt!
Antwoord:
Hallo,

Je hebt van jongs af aan geleerd om je emoties niet te uiten, of het uiten ervan uit te stellen. Een jeugd waarin je "sterk" moest zijn, je hebt geleerd dat sterk zijn gelijk staat aan niet naar je gevoel luisteren maar vooral naar je verstand. Het is dus niet zo raar dat je nu, op volwassen leeftijd, nog altijd in dat patroon leeft van je niet uiten en je gevoelens en emoties onderdrukken en uitstellen.

Als jong meisje mag je van je moeder verwachten dat ze je steunt bij gevoelens en emoties. Bij jou is dat nooit gebeurd maak ik op uit je verhaal. Omdat je niet jezelf mocht zijn bij je moeder ben je waarschijnlijk een afkeer gaan voelen. Of er nog meer gebeurd is kan ik niet inschatten omdat je daar niets over schrijft. Dat weet jij alleen. In ieder geval heeft ze jou emotioneel in de steek gelaten en zeker als kind heeft dat een diepe impact.

Nu je volwassen bent heb je geleerd dat gevoelens wel degelijk belangrijk zijn, je weet alleen niet hoe met je gevoelens om te gaan omdat je dit vanuit je opvoeding niet hebt meegekregen. Je bent er heel bang voor en dat is logisch, omdat je vanuit je jeugd een hele negatieve boodschap hebt gekregen over het uiten van gevoelens en emoties en kwetsbaar zijn. Misschien denk je al dan niet bewust dat je zwak bent als je je gevoelens toelaat en de controle verliest. Natuurlijk is dit niet zo. Sterke mensen zijn in staat om hun gevoelens ruimte te geven. Het is zoeken naar de juiste balans tussen gevoel en ratio.

Wat je vragen betreft, allereerst over je opvoeding en hoe hiermee om te gaan. Je zou bijvoorbeeld een brief kunnen schrijven (die je niet hoeft te versturen) aan je moeder waarin je schrijft wat je gemist hebt en hoe je graag had gezien dat je was opgevoed. Hoe erg je het vindt dat er geen ruimte was voor voelen en uiten van emoties, hoe boos je bent, etc. Zo gedetailleerd mogelijk. Schrijf het allemaal van je af. En herhaal dat zo nodig. Neem er de tijd voor en raffel het niet af. Sta stil bij wat er bij je naar boven komt en geef je gedachten en gevoelens de vrije loop. Dit kan al enorm opluchten en brengt je in contact met onderliggende gevoelens. Je hoeft je in die brief niet in te houden, je hoeft niet netjes te zijn of rationeel, je mag zo plat en emotioneel zijn als jij zelf wilt. Schrijf door tot je helemaal "leeg" bent, uitgeschreven. En herhaal dit zo vaak je wilt, hou het echter wel bij één brief per keer.

Om leren gaan met gevoelens, ze leren uiten en meer voorrang leren geven aan je gevoelens is een proces dat tijd nodig heeft. Ik zou je zeker aanraden om hier hulp bij te zoeken. Hierbij denk ik aan haptonomie, meer over haptonomie lees je op deze website:

http://www.haptonomie.com/nederlands/index_files/Page568.htm

Je kunt zelf op zoek gaan naar een haptonoom in jouw woonplaats of je laten informeren via je huisarts. Of de consulten worden vergoed hangt af van je zorgverzekering. Bij haptonomie gaat het vooral over voelen, emoties en je lichaam, je kunt met een haptonoom ook werken aan je angst om afgewezen te worden.

Je kunt ook denken aan therapie in de vorm van cognitieve gedragstherapie bij een psycholoog, maar omdat je zelf aangeeft dat je zo rationeel leeft heeft dat niet de voorkeur. Bij cognitieve gedragstherapie wordt er met name gepraat, dat is behoorlijk rationeel, al is er aandacht voor je gevoelens, het geeft niet een directe trigger om te gaan voelen. Haptonomie werkt daar een stuk sneller in, daar wordt direct contact gemaakt met je gevoelens en emoties en wat die met je doen.

Ik vind het heel knap hoe je omgaat met je situatie en ik wil je heel veel sterkte en vooral succes wensen, dit zijn geen makkelijke dingen! Het is heel goed dat je het patroon wilt doorbreken en openstaat voor verandering in positieve zin. Laat nog eens weten hoe het met je gaat! Ik hoop in ieder geval dat ik je een beetje in de goede richting heb mogen helpen.

Vriendelijke groet,
AnjaBeantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Hoe kan ik beter en sneller bij mijn gevoel komen?:

Welke remedie voor stressgevoelig, dominant paard?
      [Gesteld in Bachbloesem Dieren]
2009-09-21 14:33:27
vraagje over hormonenen en adaptogenen.
      [Gesteld in Gezondheidsproducten]
2010-02-06 01:24:25
onzekerheid
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2010-02-09 21:12:37
Dromen over de dood,
      [Gesteld in Dood]
2010-12-17 21:28:38
Intens en bewijsdrang in relaties
      [Gesteld in Vorige Levens]
2012-04-08 13:37:43

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+