Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Gemeentegrond in gebruik

[Gesteld op: 26-02-2009]

Toelichting:
Wij hebben drie jaar geleden ons huis gekocht. Aan de zijkant zit een grote tuin. Deze grond is van de gemeente, is ons verteld. We hebben een brief in onze koopovereenkomst dat dit stuk grond gebruikt mag worden en die brief dateert uit de jaren 50. Van wie is de grond en wat kan de gemeente nu doen?
Wij hebben ook achter onze huizen een sloot en een groenstrook. Alle bewoners hebben hier een terras over de sloot gemaakt en aan de andere kant schuurtjes geplaatst. De gemeente wil de sloot laten baggeren, maar men gaat nu eerst de koopakte lichten om te kijken waar de erfgrens ligt. Kan dit betekenen dat de terassen en schuurtjes weg moeten?

En mag je op eigen grond vergunningvrij aanbouwen? Ik hoorde dat dat over een afstand van twee meter zou mogen.
Antwoord:

Waar de erfgrens loopt kunt u lezen in uw koopakte. De grond daarbuiten is niet van u. Omdat er een gebruiksovereenkomst is met de gemeente met betrekking tot de groenstrook aan de zijkant, kunt u nooit aanspraak maken op verkrijgende verjaring, gewoonterecht etc. De bepalingen in die overeenkomst zijn bepalend voor wat de gemeente met die groenstrook kan. Als daarin een termijn is afgesproken, bijvoorbeeld een aantal jaren, waarvoor dat gebruik overeengekomen is, kan de gemeente aan het eind van die termijn met in achtneming van een redelijke opzegtermijn, het gebruik van de grond terugvorderen. Ook kan ze, als ze zelf geen baat meer heeft bij het gebruik, u de grond te huur of te koop aanbieden.

Aan de achterzijde grenst uw tuin aan een sloot. Omdat sloten om de zoveel jaar gebaggerd moeten worden, de beschoeiing regelmatig vernieuwd moet worden, en de sloot in verband met het waterbergende vermogen in de gehele woonwijk 'open' dient te blijven, hebben veel gemeenten, maar ook waterschappen, provincies en zelfs rijkswaterstaat als eigenaar en beheerder van deze watergangen bepalingen opgesteld ten aanzien van de zaken die wel en niet langs de waterkant mogen. Zo stellen veel gemeentes dat er geen bouwsels geplaatst mogen worden tot een bepaalde afstand vanuit de beschoeiing, dat er geen bouwsels over het water mogen uitsteken, of dat de oever en/of beschoeiing vanaf het water vrij toegankelijk moeten zijn. Aansprakelijkheid voor schade die door normale onderhoudswerkzaamheden (zoals baggeren of vervanging van de beschoeiing) aan uw eigendommen zou kunnen ontstaan wordt doorgaans uitgesloten. Dat hoeft niet te betekenen dat de schuurtjes of vlonders weg moeten, maar meestal wel dat u zelf opdraait voor de kosten van het herstel als er iets beschadigd wordt. U had dit immers van te voren aan kunnen zien komen, en hebt door het plaatsen van de bouwsels willens en wetens een risico genomen.

Of en zo ja hoe ver u uit de gevel vergunningsvrij mag bouwen kunt u navragen bij de gemeente. Vaak kunt op de website van de gemeente nalezen voor welke bouwactiviteiten welk soort bouwvergunning vereist is. De bepalingen hierover verschillen per gemeente. In sommige gemeentes kan de vergunning zelfs online aangevraagd worden.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Gemeentegrond in gebruik:

verstopping riolering, delen kosten
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2010-11-09 12:19:40
Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Ondermaats presterende werknemer
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:33:31
Online verzekering afsluiten
      [Gesteld in Verzekeringen]
2006-09-01 13:23:46

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+