Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Utrecht

Zelf een vraag over Interieur-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Utrecht Klik hier.

RSS over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Utrecht op jouw website?Vragen over Interieur-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via E-mail. Klik hier.

welke kleur kan ik die muur doen?

[Gesteld op: 25-02-2009]

Toelichting:
woonkamer en keuken zijn ong. 82m2 de muur aan kant van de keuken en woonkamer(die vormen de hal bij de voordeur) wil ik paars verven. aan die paarse kant in de woonkamer komt dan een muur zilver. tegenover dat paarse en zilver zit een muur en bij die muur loopt de trap naar boven. De trap is wit in de kleur 90/10
wat voor kleur kan ik dan het beste op die muur doen, zodat het niet te kil wordt?? Onze vloer wordt niet te donker grijs.Verder hebben we nu nog bruine meubels en tegen die muur komt een licht beige bank. In de keuken(voor) hebben we hele grote raampartij en de woonkamer (achter) ligt op het noorden. Op zich komt er veel licht naar binnen. Ik hoop dat u mij een advies kan geven
Antwoord:

Het is helaas niet mogelijk om een goed en specifiek kleuradvies te geven, zonder de ruimte en kleuren gezien te hebben, uw smaak te kennen en te weten wat voor sfeer u wilt. Want over welke kleur grijs en paars praten we? Van welk materiaal wordt de vloer gemaakt? En wat voor kleur beige heeft de bank. En zijn uw meubels licht of donkerbruin en wat voor kleur bruin is dat dan? Of zijn de meubels van hout? Is de kleur van de trap een RAL kleur? (er zijn heel veel verffabrikanten en alleen een nummer zegt soms niet alles) Ik kan u wel algemene tips geven over kleur en kleurgebruik. Begrijp ik het goed dat de muur waarvoor u een kleuradvies vraagt, op het noorden ligt? Deze muur zou ik inderdaad een warme tint geven, anders wordt het vooral op grijze regenachtige dagen te koel. Dat zou een wittint kunnen zijn, maar dan een neutrale en/of warme wit. Ook zou ik voor de grijze vloer een neutrale of warme grijs kiezen, geen koele grijstint. En de paarse kleur, wordt dat ook een warme tint? Omdat een zilverkleurige muur een koele uitstraling heeft, denk ik dat een warme tint paars mooier combineert dan een koele kleur. Voordat u de verfkwast ter hand neemt is het verstandig eerst een kleurenplan te maken. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkerdere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen. Door al die kleurstalen bij elkaar te leggen, krijgt u al een aardig idee hoe de tinten combineren en hoe u dat vindt. Afgaand op uw beschrijving en plannen zou het kleurenschema voor uw woonruimte dus bestaan uit de kleuren wit, beige, zilver, grijs, paars en bruin. Hoe mooi deze combinatie van kleuren wordt, hangt af van de kleurtonen en nuances die u kiest. Via internet kan ik daaover geen specifiek advies geven. Misschien is een grijs met een paarse ondertoon mooi. Of moet u verschillende paarse tinten kiezen, van licht vergrijsd (voor de muur) tot fel paars (voor accessoires). Zilveren accessoires staan mooi bij paars. Donkerbruine meubels zullen mooier in dit schema passen dan ‘midden’ bruine of geelbruine meubels. Wit past overal goed bij. Wilt u nog een contrasterende kleur aan het kleurenschema toevoegen, denk dan aan een groengele kleur bij een warm paarse kleur. Het groengeel zou ik dan in de vorm van accessoires laten terugkomen, niet als muurkleur. Het gebruik van veel verschillende kleuren in een ruimte is goed mogelijk, maar het is niet eenvoudig om dit goed toe te passen.

Hierna vindt u nog een rij tips over kleur en kleurgebruik:

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kiest u complementaire (contrasterende) kleuren, zoals lime groen met rood of citroengeel met paarsblauw.

·         Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker).

·         Haal verfstalen of liever nog grotere stalen in huis en bekijk ter plekke hoe de kleuren eruit zien, hoe ze bij elkaar passen en hoe ze elkaar onderling beïnvloeden. Leg er ook de stoffen en andere materialen naast. Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil

·         Weet u nog niet goed welke kleuren u wilt, maak dan een sfeercollage. Een sfeercollage is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

·         Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

·         Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.

·         Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.

·         Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

U bent van plan één wand in de kamer paars te verven. Ik raad u aan deze kleur in verschillende nuances (donkere en lichtere kleuren) te laten terugkomen in accessoires. Dat kunnen kussens zijn of kaarsen, maar ook bloemen. Met een paarse en een zilverkleurige muur in de kamer, denk ik dat u de andere wand(en) een rustige/neutrale kleur moet geven. Wit bijvoorbeeld of een wit met een paarse ondertoon. (heel licht paars). Uw lichte beige bank zal daar echter niet zo bij afsteken. Als u wel houdt van zo’n contrast tussen muur en bank, is het dan mogelijk om de muur of een muurvlak achter de bank paars te verven? (de beste plek voor een donkere of opvallende muur, wordt bepaald door de afmetingen en vorm van de kamer. Zie de tips daarover) Een paarse muur of muurvlak combineert ook mooi met het wit van de trap.  

Hopelijk kunt u met bovenstaande informatie een juiste kleurkeus maken.

Veel succes ermee.
 
Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
w
www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan welke kleur kan ik die muur doen?:

Huiskamermuur donker (leizwart) verven
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2007-11-23 19:00:01
Welke kleur moeten de muren van mijn kinderkamer?
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-04-06 10:05:30
Van wie is de terrasmuur ?
      [Gesteld in Tuin]
2010-02-25 12:49:08
Passen ral 1013 keuken en true taupe van flexa
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-04-15 13:41:06
Buren bepalen kleur kozijn tussenmuur onze zijde.
      [Gesteld in Tuin]
2010-11-04 22:12:36

Gemiddelde score Interieur-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+