Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Wat moet ik nou??

[Gesteld op: 23-02-2009]

Toelichting:
Hallo,
Ik heb sinds 8 maanden weer wat met mijn ex vriend. Het is 1,5 jaar uit geweest. De eerste keer dat we wat hadden, hebben we 8 maanden wat gehad. Het ging uit omdat mijn vriend nog niet toe was aan een relatie. We kregen weer contact, en het was gelijk weer raak. We hebben allebei in die periode geen ander gehad. Hij gaat in september op wereldreis en ik ga/mag met hem mee.
waar ik mee zit: Ik heb sinds een paar maanden (denk ik) verlatingsangst. Ik zoek echt overal wat achter, weet zijn wachtwoord van hyves. Ik wist het ook van zijn hotmail, maar heb gevraagd aan hem die te veranderen. Lees zijn smsjes, enz. Ik vind echt NOOIT wat! En misschien daarom, als ik iets vind wat totaal NIET verdacht is, maak ik van een mug een olifant. Ook denk ik dat als we uit gaan in zijn woonplaats, dat hij andere meiden leuker vindt,.. We wonen allebei niet in dezelfde plaats. Een uurtje met de auto. Ik denk iedere seconde: wat is hij nu aa t doen? Bij een meisje? Of daar? Of daar? Ik maak mezelf helemaal gek. Nu helemaal omdat zijn ouders nu 3 weken weg zijn.
Ik praat er heel erg veel met hem over. Hij wil me helpen, toont begrip, houd een spiegel voor me, zodat ik een beetje kan zien hoe ik "doe".. het is echt een SCHAT!!!
Maar waarom blijf ik nou zo denken? Ik kan me geen leven meer voorstellen zonder hem, wil iedere seconde van de dag bij hem zijn,.. Niet zozeer om hem te "controleren", maar ook omdat ik super gek op hem ben!!! Wil iemand mij vertellen hoe ik dit ga aanpakken? Wil ook mijn eigen leven leiden als we niet bij elkaar zijn,.. Alvast bedankt!
Antwoord:
Hoi,

Allereerst wil ik je een compliment geven, ik vind het heel dapper dat je zo open bent over je verlatingsangst. Dat getuigt van een enorme kracht en zelfinzicht en je hebt ook veel motivatie om er wat aan te doen. Dat vind ik heel erg knap van je!

Verlatingsangst is een heel naar probleem wat je leven volledig kan beheersen, en dat is, jouw bericht lezende, bij jou het geval. Allereerst is het belangrijk om eens bij jezelf na te gaan wanneer je voor het eerst last kreeg van verlatingsangst, heb je hier voor de relatie met je huidige vriend ook al last van gehad? Zijn er misschien oorzaken denkbaar vanuit je jeugd? Bijvoorbeeld een scheiding van je ouders kan de oorzaak zijn van verlatingsangst op latere leeftijd.

Je geeft aan dat je heel graag wat wilt doen aan je verlatingsangst en dat is een goed begin! Allereerst adviseer ik je contact te zoeken met lotgenoten, er is een heel goed forum voor mensen die verlatings- en/of bindingsangst hebben. Het adres is:

http://www.ikhadjelief.nl/news.php

Ik denk dat je veel steun kunt hebben aan mensen die weten waar je het over hebt, en je kunt onderling ook tips uitwisselen. Je kunt er je verhaal kwijt zonder dat mensen je raar vinden. En je zult er vooral veel herkenning vinden.

Ook wil ik je een boek aanraden: Leven in je leven -leer de valkuilen in je leven herkennen auteurs: Jeffrey Young en Janet Klosko. Ik denk dat je daar veel baat bij kunt hebben. Je kunt het boek via internet bestellen bij bol.com:

http://www.bol.com/nl/p/boeken/leven-in-je-leven/666840730/index.html

Wat je ook kan helpen is je vriend te vragen een brief aan jou te schrijven waarin hij schrijft hoe dol hij op je is en dat hij geen ander wil dan jou! Die brief pak je er dan bij als je angstig wordt dat hij anderen leuker vindt.

Afleiding zoeken is ook heel belangrijk. Als je voelt dat je verlatingsangst de kop opsteekt, ga dan bijvoorbeeld een wandeling maken, zet mooie muziek op, neem een warme douche of ga iets anders doen waar jij je goed bij voelt. Vraag je iedere keer als je twijfelt af of het ook écht waar is! Probeer het dan te relativeren, en herhaal voor jezelf: ik denk dit nu wel, maar het is niet waar...

Een dagboekje beginnen kan ook helpen, schrijf het allemaal van je af, al je angsten, je zorgen, je neiging om hem te controleren en waarom je dat wilt doen.

Als het je niet lukt om er in je eentje uit te komen dan kan cognitieve gedragstherapie bij een psycholoog heel goed helpen. Maak daarvoor een afspraak met je huisarts voor een verwijzing. De kosten worden gewoon vergoed door je verzekeraar. Misschien is dat een moeilijke stap, maar bedenk je dat je alle recht hebt om geholpen te worden en dat er niets is om je voor te schamen. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar een teken van grote kracht!

Ik hoop dat ik je zo een beetje opweg heb mogen helpen. Ik hoop dat je gaat leren om te genieten van je leven en van je relatie met je vriend. Heel veel succes, kracht en wijsheid toegewenst! Ik weet zeker dat je het kunt, je verlatingsangst overwinnen, daar ben ik van overtuigd! Geloof in jezelf, vertrouw erop dat jij de moed en kracht hebt om de verlatingsangst te lijf te gaan en te overwinnen. Zet hem op!!!

Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+