Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

Wat moet ik doen??

[Gesteld op: 18-02-2009]

Toelichting:
Ik verga momenteel van de pijn, in mijn rug been en bil,ik kan niet zitten of staan, vanmorgen bij de dokter geweest en hij zegt dat er een zenuw beklemt zit, nu heb ik niet zoveel vertrouwen in onze dokter en daarin ben ik niet de enige, hij geeft namelijk geregeld verkeerde diagnoses en is heel erg lax.
Ik zit nu weer thuis en huil van de pijn, terwijl ik dat nooit doe.
Wat moet ik nou, alle pijnstillers helpen niet en het wordt alleen maar erger, mijn been doet zo zeer in mijn bil is de pijn niet te houden en mijn voet voelt koud, ook zak ik er heeeel af en toe door mijn been.
Ik wil zo graag geholpen worden, wat moet ik doen??

Met vriendelijke groet,

Erna van der Ley
Antwoord:
Beste Erna van der Ley,

Hartelijk dank voor uw vraag aan de chiropractor. Ik kan me goed voorstellen dat het u allemaal een beetje te veel wordt. Zo veel klachten en het idee dat u niet serieus wordt genomen door de huisarts.

Ik vermoed dat u last heeft van een zware ischias. Dus de huisarts heeft wel een beetje gelijk met zijn diagnose dat er een zenuw klem zit.

Ischias
Het woord ischias is afgeleid van een van de grotere beenzenuwen; de nervus (zenuw) ischiadicus. Het is een zenuwbundel die ontstaat uit een samenvoeging van zenuwen vanuit het lage ruggebied. Vanuit de lage rug loopt de ischias zenuw door de bil verder naar de knieholte en vervolgens richting de voet.

In het lage rug en bilgebied is de ischias zenuw relatief het meest kwetsbaar om bekneld of geïrriteerd te raken. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias. Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Als de aandoening verergert, breidt de pijn vaak uit naar de bilspier aan één zijde en soms naar beide zijden. Als ischias zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar het onderbeen uitstralen. De pijn is dan vaak voelbaar aan de achterkant van het been, maar kan ook aan de zijkant van het been optreden.

Oorzaken van ischias

 • Een veranderde functie van de lage rug, het bekken of het been
 • Overbelasting van de onderrug
 • Afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven
 • Artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken
 • In de bil loopt de ischias zenuw bij sommige mensen door een spier (piriformis spier). Als deze spier langere tijd samentrekt kan de zenuw ook hier bedrukt raken.
 • Bovenmatige inspanning
 • Overgewicht
 • Een slechte conditie of houding

Diagnose
De diagnose ischias en hernia worden vaak door elkaar gehaald, aangezien de klachten veel op elkaar kunnen lijken.
De Chiropractor begint met het stellen van specifieke vragen over uw rugpijn en over uw algemene gezondheidstoestand. De ischias pijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsproblemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Deze bestaat uit verschillende orthopedische, neurologische en chiropractische testen om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid en soepelheid van alle gewrichten die met de pijn te maken kunnen hebben. Ook zal de chiropractor de functie van de ischias zenuw testen en onderzoeken of er in het verloop van de ischias zenuw beknellingen aanwezig zijn.


Behandeling
In veel gevallen kan de chiropractor ischias klachten behandelen. In sommige gevallen is het echter nodig dat eerst verwijzing naar een huisarts of specialist plaatsvindt, om uitgebreider onderzoek te doen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een MRI of röntgenfoto’s. De behandeling is persoonlijk en toegepast op uw ischias klacht. Is bijvoorbeeld een geïrriteerd gewricht de oorzaak van de klachten, dan kan de chiropractor met verschillende handmatige bewegingstechnieken of “correcties”, het gewricht weer gezond functionerend maken waardoor de klachten veelal verdwijnen. Daadwerkelijke beknellingen of irritaties van zenuwen kunnen in veel gevallen dusdanig worden verminderd
at ze geen aanleiding meer geven tot ischias klachten

Ik wil u dan ook adviseren om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een erkende NCA chiropractor bij u in de buurt.

Op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl, kunt u meer informatie vinden over chiropractie en alle adressen van erkende en geregistreerde chiropractoren.

U kunt echter zelf het nodige doen om te zorgen dat de pijn minder wordt.
 • Blijf bewegen! Door de pijn ben je geneigd stil te gaan zitten, maar dat is niet goed. Je spieren worden stijf en de pijn wordt nog erger. Het is aangetoond dat mensen die blijven bewegen sneller van hun spit af zijn, dan degenen die in bed gaan liggen.
 • Draai niet met je onderrug. Bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed, rol je eerst op je zij, dan doe je liggend de benen over de rand en daarna druk je jezelf met de armen zijwaarts omhoog.
 • Verander vaak van houding, zodat je niet steeds dezelfde structuren belast. 
 • Maak geen plotselinge bewegingen.
 • Vermijd de eerste tijd bukken en (zwaar) tillen. 
 • Leg eventueel een ijscompres op de zere plek in de rug.
 • Liggen met een kussen onder je knieën kan in bed helpen tegen de rugpijn.
 • Pijnstillers of spierverslappende middelen kunnen helpen de rug wat te ontspannen, waardoor bewegen gemakkelijker wordt. Denk aan paracetamol, diclofenac, ibuprofen of naproxen.
 • Je kunt ook zogenaamde spierwrijfmiddelen op de huid doen om de pijn te verlichten. Ze zijn verwarmend, pijnstillend, pijnafleidend, ontstekingsremmend of een combinatie daarvan.
Ik hoop dat ik u vraag voldoende hebt beantwoord. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u die altijd stellen aan een NCA chiropractor bij u in de buurt of bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie.

Ik wens u heel veel succes om zo snel mogelijk van de pijn af te komen.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar, DC
chiropractor
www.kliniekatlas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+