Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Ik wil graag weten of ik verlatingsangst heb..

[Gesteld op: 17-02-2009]

Toelichting:
Ik ben en 38 jarige man, en heb al best veel, vooral (kort) stondige relaties achter de rug. In het begin is het dan altijd leuk, veel humor, gezellig, goede sex, en voor m'n gevoel een soort van verliefdheid. Totdat er een punt komt dat het voelt alsof het weer 'wegdrijft'. De sfeer wordt dan minder leuk, voelt niet ok, en ik probeer dan meer in contact te komen, wat dan averechts werkt. En dan is het (weer) gebeurd. Ik heb dit nu een aantal keren meegemaakt en wil er echt vanaf. Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken. 6 jaar geleden heb ik 's met een hypnotherapeut hier nar gekeken. Dat voelde goed iedere keer na een sessie, maar was duur en na een tijdje was het effect weer weg..
Groeten PB
Antwoord:
Beste PB,

Dank voor je vraag. Weet je, de ware uitdaging in een relatie zit hem niet in de zalige periode van verliefdheid en elkaar ontdekken, dat is inderdaad een "hemelse" periode waar de vonken van af springen. De ware uitdaging zit hem in de periode die volgt ná de verliefdheid, dat is een "gevaarlijke" periode in iedere relatie, omdat het nieuwe eraf is, je bent weer terug met twee benen op de grond in de realiteit beland. En dan is het de vraag of je elkaar nog steeds zo fantastisch vindt.

Wat voor jou belangrijk is om je te realiseren is dat de ogenschijnlijke "saaiheid" die volgt na de verliefde periode niets te maken heeft met of je elkaar nog leuk vindt. Die "saaiheid" hoort erbij, je ziet elkaar dan zoals je bent, als je werkelijk een relatie wilt die standhoudt moet je aan dat idee wennen. Het heeft niets te maken met "indutten", het contrast van de heftige verliefdheid en de periode erna is gewoon heel groot.

Het enige wat jou te doen staat wil je niet weer in die "val" trappen is je voor te bereiden op de periode na je verliefdheid. Maak een plan, zodat je niet schrikt en denkt dat je krampachtige pogingen moet ondernemen om leven in de brouwerij te brengen. Dat werkt inderdaad averechts. Probeer ook van de ander te genieten als de verliefde fase voorbij is, want je ziet diegene dan in haar ware hoedanigheid. Zoals het in het normale leven eraan toe gaat. Iemand met zijn goede en slechte kanten, met kwaliteiten en gekke nukken. Met dingen waar je dol op bent en dingen die je mateloos irriteren.

Jouw uitdaging is dus daarmee om te leren gaan! En dat betekent jezelf onder de loep nemen. Waar ben je precies bang voor? Wat is het ergste dat er kan gebeuren na de verliefde periode? Ga de uitdaging aan door proberen de periode erna tot een succes te maken. Wat heb je nodig? Bedenk een strategie. Dan ben je goed voorbereid. Alleen al het weten dat na de verliefde periode de boel weer normaliseert is al een goed uitgangspunt.

Ik kan je een goed boek adviseren: Leer te leven, auteur: Phil Mcgraw (ook wel bekend als Dr. Phil), uitgeverij het Spectrum. Een boek waar je veel van kunt leren, een spiegel voor je en je leert je valkuilen en patronen kennen.

Probeer je niet te focussen op de vraag of je al dan geen verlatingsangst hebt, focus je op je kracht en zie die angst als een geweldige levensles! Want dat is het uiteindelijk. Aan jou om de uitdaging aan te gaan en er iets moois van te maken waardoor je een volgende keer beter bent voorbereid als er zich weer een partner aandient.

Mocht je er alleen niet uitkomen zou je altijd nog kunnen overwegen om naar een psycholoog te gaan, dat wordt vergoed, dus kost jou geen geld. Het kan helpen erover te praten als de andere tips niet hebben gewerkt. Maar ik zou zeggen: vertrouw op jezelf, jij hebt de kracht in je om dit te overwinnen.

Ik wens je heel veel succes!!!

Vriendelijke groet,
Anja


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Ik wil graag weten of ik verlatingsangst heb..:

Wat moet ik nou??
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-23 16:11:43
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Mijn bouvier hangt verschrikkelijk aan mij.
      [Gesteld in Hondengedrag]
2011-11-25 15:49:31
Welke formules heb ik nodig?
      [Gesteld in Natuurkunde]
2012-02-04 14:20:35

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+