Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

wat is subchondrale sclerosering?

[Gesteld op: 16-02-2009]

Toelichting:
De radioloog zegt dat ik een zeer forse versmalling heb op niveua L4-L5 van de tussenwervelruimte, waarbij deze nog maar enkele millimeters bedraagt, er is subchondrale sclerosering ter plaatse en randwoekering. Dat klinkt niet goed! Maar ik weet niet wat het allemaal is. Mijn huisarts zegt: slijtage. Ik barst van de vragen. Bijvoorbeeld: heb ik kans dat dit geneest? Wat kan ik doen om het genezingsproces te versnellen? Mag ik sporten? Mag ik hardlopen of is dat juist slecht? Kan het veroorzaakt zijn door de vleesboom in mijn baarmoeder die bij voortduring op de banden in mijn rug duwt? Mijn gynaecoloog zei namelijk dat mijn rugpijn mogelijk door mijn baarmoeder veroorzaakt wordt. Versterkt het ene probleem het andere of moet ik dat los zien?
Ik zie uw reactie tegemoet.
Antwoord:
Beste bezorgde vrouw,

Hartelijk dank voor uw vraag aan de chiropractor. Jammer dat uw huisarts en gynaecoloog u niet kunnen geruststellen en uitleggen wat er aan de hand is.

Een radioloog is iemand die röntgenfoto's en scans beoordeeld. Deze persoon kent de patiënt niet en schrijft alleen maar op wat te zien is op het beeld. Er wordt verder ook geen waarde gegeven aan wat gezien wordt!!! Na maten we ouder worden veranderd niet alleen de buitenkant van ons lichaam maar binnen in veranderen we net zo hard!

Als we ouder worden, worden we meestal ook kleiner. Waarom worden we kleiner? Heel simpel de tussenwervelschijven worden steeds dunner. Dit is te zien op de rontgenfoto als versmalling van de tussenwervelruimte. Dit vooral te zien mindden in de nek en laag in de rug (t.h.v. L4-L5). Dit is dus een volstrek normaal proces.

Wanneer je hard met je handen werkt krijg je eeld op de handen. Dit geldt eigenlijk ook in de gewrichten en botten, wanneer je daar veel mee doet krijg je verdikking van het bot (sclerose) of kraakbeenafzetting. Ook dit is een volstrek normaal proces. Subchondrale slerosering betekend: verharding verdichting van bot (slerosering) net onder (sub) de afdekplaat van het wervellichaam (die plaats wordt in medische termen subcondraal genoemd).

Dus het verslag van de radioloog klinkt eigenlijk normaal in ogen! Het zijn allemaal tekenen van een normaal verouderingsproces. Natuurlijk als deze foto bij een 10 jarige hoort zou ik erg schrikken, maar wanner ze van een 95 jarige zijn dan is het juist heel goed.

De huisarts krijgt de beoordeling van de radioloog en hij kent u en de klachten en hij moet de werkdiagnose stellen. En hij heeft eigenlijk wel een beetje gelijk dat het tekenen zijn van artrose of slijtage.

Dat laatste ben ik het niet helemaal eens. Want artrose en slijtage hoeft niet perse klachten te geven.

Kort samengevat, wat is artrose:
Artrose, ook wel slijtage of degeneratie genoemd, is een gewrichtsaandoening die ontstaat door het natuurlijke verouderingsproces of door een versneld verouderingsproces.

In het verouderingsproces neemt de ruimte in het gewricht af, vermindert de hoeveelheid kraakbeen en ontstaan er veranderingen (haakvorming) aan het bot. De tussenwervelschijf, de ruimte tussen de wervels, wordt dunner. Dit proces komt vaak voor laag in de onderrug en in de nek. Het proces wordt vaak versneld na trauma, zoals een whiplash.

Door de veranderingen in de wervels van de onderrug en nek kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals stijfheid of pijn. Maar ook pijn en tintelingen in de armen of benen. De pijn wordt vaak veroorzaakt door stijfheid in de gewrichten. Tintelingen en pijn kunnen ontstaan doordat zenuwen in de nek en onderrug door ruimtegebrek geïrriteerd raken.

Beweging is een goede remedie tegen artrose, vandaar dat de chiropractor zal proberen de nek beter te laten bewegen met behulp van mobiliserende of manipulerende technieken. De artrose zelf kan de chiropractor niet verhelpen, maar door de artrose gaan de gewrichten minder goed functioneren en de beperkte functie geeft de pijnklachten. Vaak zie je dat na een relatieve pijnvrije periode de klachten langzaam weer opbouwen. Dit komt omdat de functie van de gewrichten is veranderd door de artrose en dat de gewrichten langzaam weer minder goed gaan functioneren. Zelf in beweging blijven is ook een belangrijk aspect om de stijfheid enigszins te verminderen.


Ik wil u dan adviseren om een afspraak te maken bij een erkende NCA chiropractor. Ik ben er van overtuigd dat door chiropractie u duidelijk verbetering van de klachten moet krijgen. In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks mensen die last hebben van artrose en door de chiropractie duidelijk minder problemen hebben.

Meer informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u die altijd stellen aan een NCA chiropractor bij u in de buurt of de NCA.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar, DC
chiropractor
www.kliniekatlas.nl
 
Reactie vraagsteller:
Dank u wel voor de uitgebreide informatie.
 
Antwoord Beheerder:
graag gedaan,

Marieke Zegelaar, DC
chiropractor
www.kliniekatlas.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan wat is subchondrale sclerosering?:

Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Gaarne uitleg van verslag C.W.K. en advies.
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-03-24 15:01:19
Vraag over schouderklachten met uitstraling
      [Gesteld in Orthopedie]
2016-12-16 09:57:54
wat is gewrichtsspleetversmalling bij CWK
      [Gesteld in Chiropractie]
2019-02-21 23:36:41

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+