Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Nieuws & Media » Televisie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Televisie en krijg online een antwoord van de specialist in Televisie

Zelf een vraag over Televisie? Klik hier.
Meer vragen over Televisie.

Beheerder worden?

De rubriek Televisie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Televisie Klik hier.

RSS over TelevisieVragen over Televisie via RSS. Klik hier.
RSS over Televisie op jouw website?Vragen over Televisie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TelevisieVragen over Televisie via E-mail. Klik hier.

Mijn foto op tv

[Gesteld op: 10-02-2009]

Toelichting:
Gisteren verscheen in tv programma spoorloos mijn foto (waarop ook mijn ex-vrouw staat). Mijn adoptiedochter was in dit porgramma. Mij heeft niemand gevraagd of ik akkoord ging.Mag dit zomaar? Ik heb geen contact met mijn dochter en ex.
Antwoord:
Ls,

In principe hebben we hier een vraag die te maken heeft met het portretrecht.

Een portret is een herkenbare afbeelding van het gezicht van een persoon. Maar in de rechtspraktijk is het begrip niet tot deze beperkte omschrijving beperkt. Of een foto wel of geen portret is wordt bepaald door de herkenbaarheid van degene die op de foto staat. Dat is natuurlijk het geval wanneer iemands gezicht op de foto staat, maar ook een typerende lichaamshouding kan een foto tot een portret maken. Het is niet nodig dat de geportretteerde onmiddellijk voor iedereen herkenbaar is. Ook als alleen mensen die hem goed kennen hem op de afbeelding herkennen is er sprake van een portret. Het begrip ‘portret’ moet ruim geïnterpreteerd worden. In opdracht gemaakte portrettenArt. 19 en 20 van de Auteurswet gaan over de in opdracht gemaakte portretten. Dat zijn niet alleen pasfoto’s of andere ‘echte portretfoto’s’, maar ook een foto van een hele schoolklas valt onder deze regeling. Bij in opdracht gemaakte portretfoto’s staat het de fotograaf niet vrij om de foto’s te gebruiken zonder toestemming van de geportretteerden. Dit betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld portret- of bruidsfoto’s niet zomaar zonder toestemming in de etalage mogen worden gehangen. Het feit dat het bij de fotograaf gebruikelijk is portretfoto’s in de etalage te hangen betekent niet dat nieuwe klanten daaruit moeten afleiden dat ze daarom stilzwijgend toestemming geven. Is de afgebeelde persoon overleden dan is blijkens art. 20 Aw tot tien jaar na het overlijden toestemming van de nabestaanden vereist. De geportretteerde of de nabestaanden mogen daarentegen zonder toestemming van de fotograaf de bewuste foto reproduceren. De afgebeelde mag de foto gewoon ‘bij laten maken’ en deze exemplaren eventueel verspreiden in de familie- of kennissenkring. Zelfs kan de fotograaf zich niet verzetten tegen de publicatie van een door hem in opdracht gemaakte foto in een nieuwsblad of tijdschrift. Zou de fotograaf die foto willen laten publiceren dan is daarvoor juist wel de toestemming nodig van de opdrachtgever. Voor de goede orde: anderen die een in opdracht gemaakte foto willen gebruiken hebben toestemming van zowel fotograaf als geportretteerde nodig.
Bij de beoordeling of de geportretteerde een redelijk belang heeft om zich tegen de publicatie van het portret te verzetten, zijn de achtergrond en omstandigheden van de geportretteerde bepalend: datgene wat nu juist de geportretteerde bezighoudt is daarbij van belang. Dat is heel wat anders dan een algemene norm die in een soortgelijk geval voor iedereen zou gelden, bijvoorbeeld ‘iets wat een normaal denkend en handelend mens moet kunnen aanvoelen’. Het is alleen het gevoel van de geportretteerde dat bepalend is om een redelijk belang aanwezig te achten, niet een algemene norm. Deze subjectieve norm maakt het vaststellen van algemene regels ook zo moeilijk.
Het blijft een belangenafweging: het redelijk belang van de geportretteerde staat tegenover het belang van de vrijheid van meningsuiting, het recht van vrije fotojournalistiek, de vrijheid van expressie en informatie. Het recht van de geportretteerde is niet absoluut. Bij foto’s van grote mensenmassa’s zoals in voetbalstadions, bij demonstraties of popconcerten zal het portretrecht van elk van die personen niet snel van belang zijn. Ook mensen die een rol spelen in het openbare leven zullen meer te dulden hebben dan niet aan de weg timmerende personen.
Onderstaand enkele handvaten die gebruikt kunnen worden bij de beoordeling of er een redelijk belang aan de kant van de geportretteerde aanwezig is. Het redelijk belang waarvan in dit kader sprake is kan aanwezig zijn in de volgende situaties: Er is sprake van een persoonlijk belang. Er is sprake van een commercieel of financieel belang.

Ieder mens heeft recht op privacy en behoort met rust te worden gelaten in zijn privé-sfeer en –omstandigheden. De fotograaf zal bij de publicatie bedacht moeten zijn op mogelijke bezwaren daartegen van de afgebeelde persoon. Afhankelijk van de omstandigheden kan het zelfs zo zijn dat de fotograaf zich daarvan vantevoren had moeten vergewissen. Met een inbreuk op de privacy van de geportretteerde is het redelijk belang in de zin van art. 21 Aw aanwezig. Feitelijke omstandigheden zoals de aard en mate van intimiteit waarin iemand is afgebeeld, het karakter van de opname en de context van de publicatie kunnen bij de beoordeling of er sprake is van een moreel en dus een redelijk belang een rol spelen. Dat een foto genomen is in de openbaarheid wil helaas niet zeggen dat publicatie zomaar toegestaan is. Gemanipuleerde en daarmee te bespottelijke foto’s, het vertonen van een portret in een film die niet rijmt met de godsdienstige opvatting van de geportretteerde, direct gevaar voor de geportretteerde tengevolge van publicatie, het zijn allemaal voorbeelden van zaken waarin de rechter steeds een redelijk belang aanwezig achtte. Politieke gezagsdragers dienen in het geval van spot echter wel tegen een stootje te kunnen. Maar ook de resocialisatiegedachte kan een argument voor de van een strafbaar feit verdachte geportretteerde opleveren: (ex-)verdachten dienen beschermd te worden tegen de verspreiding van hun portret. Ons hoogste rechtscollege heeft tenslotte nog uitgemaakt dat een geportretteerde in beginsel steeds een redelijk belang heeft om zich tegen gebruik van het portret zonder zijn toestemming te verzetten, als dat portret wordt gebruikt in een commerciële reclame-uiting.

Zoals u uit bovenstaande zal opmaken is dat het een moeilijk onderwerp is waarop niet 123 een antwoord mogelijk is. Mocht u het echt willen aanvechten raad ik u aan een advocaat in de hand te nemen welke gespecialiceerd is in het portretrecht.

Excuses voor dit lastige antwoord.

 
Reactie vraagsteller:
N.a.v. uw antwoord enige tijd geleden heb ik een advocaat geraadpleegd. Het antwoord van de KRO (spoorloos) is in het kort samengevat:
Voor foto's die niet in opdracht zijn vervaardigd behoeft geen toestemming te worden verkregen van de personen die op de betreffende foto worden getoond.Het betreft een onschuldige fam. foto van 25 jaar geleden waarbij de aandacht expliciet wordt gericht op Nadia (mijn adoptiedochter).
De beschuldigingen op persoonlijke titel gedaan heeft de KRO haar relaas niet tot de zijne gemaakt. Binnen de context van het prograama en de wijze waarop is haar relaas niet onrechtmatig.
Mijn vraag is heeft het nog zin om door te gaan. Mijn advocaat adviseert te stoppen. Wel moet ik vermelden als trouwe kijker van het programma dat er nooit foto's van adoptie-ouders worden getoond. Wel zijn de adoptie-ouders vaak in levende lijve aanwezig in het programma. Kan ik mijn dochter nog iets ten laste leggen want hetgeen zij verteld heeft berust enkel op leugens. Het ziet ernaar uit dat zij weer de KRO gaat opzoeken ivm het zoeken naar haar biologiche vader.
 
Antwoord Beheerder:
Ls,

Waarschijnlijk heeft het inderdaad geen zin om de KRO verder aan te pakken. De rechter zal altijd kijken naar de bedoelingen van de zender. Deze zijn in dit geval niet verkeerd.

Wel zou u in overleg met uw advocaat nog kunnen kijken of u uw dochter eventueel laster ten laste kan leggen. Bedenk hierbij wel dat u alles zal moeten kunnen bewijzen.

Hopende u hiermee geholpen te hebben.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mijn foto op tv:

Fotograferen in openbare ruimtes
      [Gesteld in Fotografie]
2008-11-14 11:24:14
Mogen foto's ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2011-02-16 20:39:13
Mag een foto geplaatst worden in een tijdschrift?
      [Gesteld in Televisie]
2011-05-03 10:45:26
Aankoop camera voor beginner
      [Gesteld in Amateur fotografie]
2012-04-02 19:05:39
Fotoshoot zoon.
      [Gesteld in Auteursrecht]
2015-02-26 08:54:29

Gemiddelde score Televisie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+