Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

wat is wijsheid??

[Gesteld op: 10-02-2009]

Toelichting:
Beste,

Ik zit nu reeds een jaar in de ziektewet door psychische problemen. HEEEl kort samengevat, slechte jeugd met pleeggezinnen en tehuizen en nu op het werk is er in 2007 een periode geweest waarin ik 2 a 3 maanden optimaal moest presteren anders vloog ik de laan uit. Let wel, het was een functioneringsgesprek terwijl ik dus niets fout had gedaan maar door roddels kwam dit. Nu heb ik vanuit mijnjeugd al een overlevingsstrategie opgebouwd. Nu kom ik mezelf erg vaak tegen daarin en ik moet er vanaf alleen weet niet hoe want ben erg op mezelf en wil meer sociaal worden maar "voel" het niet. Door het gesprek heb ik denk ik onzekerheid opgebouwd waardoor ik in de zw beland ben. Symptomen waren duizelingen, derealisatie, moeite met luisteren, moeite met sociale contacten, emotionele afstomping, jezelf geen houding meer weten te geven zowel met praten als staan, t gevoel dat je anders doet dan je hoort te doen normaal gesproken, moeite met denken en t gevoel dat je gek wordt en jezelf niet meer in de hand kan houden(je doen en laten). De duizelingen waren zo erg dt ik mijn werkzaamheden niet meer kon uitvoeren psycholoog had geen zin want dat heeft niet gewerkt(CGT). Nu ik laatst een gesprek had met iemand en de term onzekerheid naar voren kwam kreeg ik gelijk een brok in mn keel. Voor het eerst denk ik dat ik mezelf niet voor de gek hield door te zeggen dat ik zeker ben.


VWB de wijsheid. Op de werkplek is een hoop gebeurd en denk dat daar ook de oorzaak ligt maar de personen in kwestie zijn al vertrokken. Toch voel ik me daar nog anders omdat daar een hoop is gebeurd en wordt eraan herinnerd bij het zien van bepaalde personen. Zal ik overstappen naar een andere werkplek? Zelfde werk, andere stad?


En de andere vraag, kan onzekerheid zulke zware psychische klachten tot gevolg hebben? Het is echt 2 maanden MAXIMAAL inzetten geweest en in mn vrije tijd ook dingen voor t werk gedaan en ik zag elke dag de personen met wie ik maar vrolijk moest zijn terwijl ze me tegelijkertijd zaten te beoordelen.


Gek genoeg, nu de term onzekerheid is gevallen en ik erbij stilsta gaat t wat beter met me. Ik voel me niet meer zweverig, sta met beide benen op de grond en zie t niet meer als een film. Ook ga ik binnenkort naar een haptonoom wat hopelijk ook gaat helpen.


Wat ik nodig heb is puur advies of onzekerheid dit tot gevolg kan hebben. Ik ben iig niet burnout al heb ik er wel tegenaan gezeten.


Vriendelijke groet
Antwoord:
Hoi,

Dank voor je vertrouwen en openheid. Je vraagt je af of jouw onzekerheid zulke ernstige klachten kan veroorzaken. Ik denk van niet. De symptomen die jij beschrijft doen mij eerder denken aan het post traumatisch stress syndroom (PTSS). Ben jij daar op onderzocht via psychologische onderzoeken? Het post traumatisch stress syndroom ontstaat bij mensen die ernstige dingen hebben meegemaakt, in de jeugd of bijv. in oorlogssituaties. Maar ook een traumatische jeugd kan PTSS op latere leeftijd veroorzaken.

Ik vermoed dat het functioneringsgesprek een negatieve trigger voor jou is geweest waardoor de PTSS klachten sterk op de voorgrond kwamen. De onzekerheid werd getriggerd en omdat jij in de overlevingsmodus zit raakte je in paniek waardoor je hele wereld op zijn kop stond. Vooral de emotionele afstomping en de dissociatieve klachten die naar de voorgrond kwamen doen mij, gezien het feit dat je schrijft dat je een problematische jeugd hebt gehad, denken aan PTSS. Meer over PTSS kun je lezen op:

http://www.ptss.info/Hoe lang ben jij bij de psycholoog in behandeling geweest en waar heeft de cognitieve gedragstherapie zich op gericht? Als die niet gericht was op mogelijke post traumatische stress klachten dan werkt het inderdaad niet. Als de focus van de behandeling hier niet op lag dan kan therapie zelfs averechts werken en de boel verergeren.

Haptonomie kan zeker werken, maar ik zou je ook aanraden om contact op te nemen met de GGZ bij jou in de buurt voor psychologische onderzoeken. Wellicht dat een psychotherapeutische behandeling wel goed werkt als duidelijk is wat er precies met je aan de hand is. Het is ook belangrijk dat je je veilig voelt bij je behandelaar. Misschien klikte het niet goed tussen jou en je vorige psycholoog? Haptonomie kan een waardevolle aanvulling zijn op psychotherapie. Ik zou het toch in overweging nemen hoor, je voelt je nu wel beter, maar ik ben een beetje bang dat als er opnieuw nare triggers komen in je leven je makkelijk weer terug kan vallen.

Je zit nu nog in de ziektewet, ik zou me nu nog niet druk maken over wat je gaat doen als je weer in staat bent te werken. Probeer nu in deze periode van je leven te benutten om aan jezelf te werken en je basis te verstevigen. En je inderdaad weer zeker te voelen over jezelf, sterker te worden. Daar is therapie voor nodig. Ik vind het jammer dat je een slechte ervaring hebt opgedaan met je vorige psycholoog, maar dat betekent niet dat therapie niet zou kunnen werken.

Je zou ook aan alternatieven kunnen denken, zoals hypnotherapie, maar meestal moet je de kosten voor alternatieven zelf betalen.

Er is ook altijd de mogelijkheid om naar een vrijgevestigde psychotherapeut/psycholoog te gaan. Die kosten worden wel vergoed door je verzekeraar.

Zodra je je weer stabiel genoeg voelt om te werken kun je beslissen wat je doet: terug naar de oude werkplek of elders opnieuw beginnen. Probeer de komende periode te gebruiken om op te knappen, sterker te worden en zaken te verwerken, uit je verleden en de recente ervaringen op je werk. Dat heeft tijd nodig. Gun jezelf die tijd!

Ik wil je heel veel kracht en wijsheid toewensen. Als je behoefte hebt schrijf dan gerust weer. Geloof in jezelf, je hebt enorm veel kracht in je, dat bewijst je overlevingsmodus, mensen die kunnen overleven zijn heel sterk. De kunst is te leren die kracht op een positieve manier te gaan gebruiken.


Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan wat is wijsheid??:

Droom over witte uil en havik
      [Gesteld in Dromen]
2009-10-28 17:50:47
pensioen tijdens wsnp
      [Gesteld in WSNP]
2011-09-12 15:52:37
Droom nieuwe auto
      [Gesteld in Droomuitleg]
2012-01-30 12:03:41
wie was ik in mijn vorige leven?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2013-07-22 16:46:31
Vraag dansles
      [Gesteld in Midden- & Kleinbedrijf]
2018-05-30 15:29:54

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258140
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+