Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Heb ik een vorm van bindingsangst?

[Gesteld op: 09-02-2009]

Toelichting:
Ik heb nu een relatie van 5 weken met mijn vriend.
Het is misschien een beetje raar om dit te zeggen, maar ik moet het erbij vertellen. Vorige week heb ik samen met mijn vriend wiet gerookt, iets wat we nog nooit samen hadden gedaan en iets wat ik sowieso vrijwel nooit doe. Ik kreeg toen ineens een soort paniekaanval dat ik niet wou dat hij aan me zat en me heel benauwd voelde en ineens ging twijfelen of ik nog wel van hem hield, terwijl er daarvoor eigenlijk niks aan de hand was. Sindsdien (week later) heb ik er nog steeds last van met vlagen. Ik krijg het steeds benauwd als ik aan hem denk en ben constant aan het huilen. Als ik rationeel nadenk hou ik heel veel van hem, en wil ik hem absoluut niet kwijt, iets wat me nog meer van streek maakt. Elke keer als ik naar hem kijk ga ik weer nadenken over alles wat ik toen voelde en krijg ik weer een paniekaanval. Hartkloppingen en angst, en ik kan dan alleen maar huilen de hele tijd. Ik heb het hierover gehad met hem, hij heeft veel ervaring met therapie, en zegt dat ik dat er niet teveel op moet focussen. Maar toch dwalen mijn gedachtes elke keer weer terug naar wat ik die avond voelde en komt het angst gevoel weer terug. Ik wil graag dat het over gaat en weer wordt als voorheen, maar het knagende gevoel gaat maar niet weg. Ik weet dat ik van hem houd, maar moet ik misschien toch stoppen met de relatie? De angst zal toch ergens vandaan komen...

Dit is overigens de eerste relatie die ik ooit heb gehad, dus heb geen andere relaties om het mee te vergelijken. Ben altijd alleen door het leven gegaan en vond dat ook prima.

Margreet (22)
Antwoord:
Hoi Margreet,
Je beschrijft een aantal zaken die belangrijk zijn:

-De relatie is nog maar net begonnen, 5 weken jong.

-Je gebruikt vrijwel nooit wiet en hebt dit wel gedaan.

-Het is je eerste relatie.

Door het wietgebruik kreeg je een paniekaanval. Ik kan me voorstellen dat je dit als behoorlijk heftig hebt ervaren. Gebruik van softdrugs kan leiden tot allerlei nare gemoedstoestanden, ik kan me goed voorstellen dat je daar erg van bent geschrokken. Ik vraag me af waarom je die wiet hebt gebruikt? Was het omdat je vriend dit deed en wilde je meedoen? Gezien je reactie op het wietgebruik denk ik dat je beter geen wiet meer kunt gebruiken, omdat het bij jou verkeerd is uitgepakt. Niet iedereen kan tegen softdrugs als wiet.

Je relatie met je vriend is je eerste relatie en die is nog maar net begonnen. Vrijwel iedereen die net aan een relatie begint is naast verliefd ook onzeker. En zeker als je nog geen ervaring hebt met relaties kan die onzekerheid sterker zijn. Dit angstgevoel werd door het roken van wiet versterkt. Dat is een behoorlijk heftige ervaring, dus het is niet meer dan logisch dat dit je niet in de koude kleren is gaan zitten.

Het is waarschijnlijk een normale angst die werd versterkt door de wiet. En je bent hier zo van geschrokken dat je het niet meer van je af kunt zetten. Dat is heel begrijpelijk! Het is wel belangrijk om het te gaan relativeren en loslaten, omdat je blik (door de wiet) vertroebeld was.

Wat onder invloed van wiet is gebeurd is niet "echt". Althans, de angst was er wel, of de onzekerheid, maar die werd vele malen sterker toen je wiet had gerookt. Hou dat voor ogen. De angst komt voort uit onzekerheid over je eerste en nog behoorlijk prille relatie.

Het kan helpen om voor jezelf op papier te zetten waarom je voor je vriend hebt gekozen toen jullie de relatie begonnen. Waar viel je voor? Was het een weloverwogen keuze, kende je hem al langer? Of was het een impulsieve keuze, ben je er te snel ingestapt? Zet alle voors en tegens eens voor jezelf op een rijtje. En schrijf op waar je precies bang voor bent en vooral of die angst realistisch is, of die is gebaseerd op feiten of op meer subjectieve dingen.

Werk op papier de angst uit, omschrijf het voor jezelf in detail. En vraag je dan af: is dit een realistische en op feiten gebaseerde angst, of is dit een subjectieve angst die werd versterkt door het roken van wiet.

Je schrijft ook dat je heel veel van je vriend houdt. Schrijf voor jezelf ook op wat je zo aantrekkelijk vindt in hem, waarom hou je van hem, waarvoor ben je gevallen, waarop ben je verliefd? Wat deed je besluiten een relatie met hem aan te gaan en wat betekent hij nu voor jou?

Weet dat de angst op zich heel normaal is, zeker omdat het je eerste ervaring is met het aangaan van een relatie. Je bent tot voor kort alleen geweest en je vond dat prima. Dan is het logisch dat je in paniek raakt nu je niet meer alleen bent en je leven is veranderd doordat er een partner in je leven is gekomen.

Het is heel belangrijk om bij jezelf na te gaan of je je goed en veilig voelt bij je vriend, liefde alleen is niet genoeg, als jij je niet veilig voelt bij hem dan is de basis voor jullie relatie niet goed. Vraag je dan ook af of dit met hem te maken heeft of met je eigen onzekerheid.

Als je weer een paniekaanval voelt opkomen probeer je dan te ontspannen, sluit je ogen en haal diep adem, doe dan je ogen weer open en kijk om je heen, omschrijf 5 dingen die je in je omgeving ziet, hardop of in gedachten. Sluit je ogen weer en haal weer diep adem. En zeg tegen jezelf (hardop of in gedachten) "ik laat deze angst en paniek nu helemaal los". Je angst en paniek leveren je namelijk niets op, ik neem aan dat je je niet zo wilt voelen. Zeg vervolgens: "ik ben helemaal veilig, ik voel me goed".

Het is te vroeg om vast te stellen of je last hebt van bindingsangst. Ik denk dat je paniek en angst gestoeld is op je onervarenheid met relaties en het wietgebruik heeft dit alleen maar versterkt. En daar ben je heel erg van geschrokken. Daar zou iedereen van schrikken. Vraag je af of je het al dan niet doorzetten van je relatie wilt baseren op een eenmalig heftig incident dat onder invloed is gebeurd. Was er voor dat dit gebeurde ook al sprake van heftige angst en paniekaanvallen bij het denken aan je vriend?

Ik adviseer je met klem om geen wiet meer te gebruiken. Het heeft op jou een hele negatieve uitwerking. Focus je op wat je graag wilt ervaren met je vriend. Ik neem aan dat je samen met hem wilt genieten! Je houdt heel veel van hem, dat besef je je, dat gevoel is ook niet zomaar... Accepteer jezelf met je angsten en onzekerheden. Die zijn heel normaal. Je bent nu relatie ervaring aan het opdoen. Dat is in heel veel opzichten heel erg fijn, maar je komt ook jezelf tegen. Een relatie werkt als een spiegel. Je wordt geconfronteerd met jezelf, in jouw geval met je angst en paniek en onzekerheid.

Het is belangrijk om erover te praten met je vriend, blijf er niet alleen mee rondlopen, deel je twijfels en zorgen met hem. Praat het van je af. Dat lucht op. Zeg hem dat je dat niet doet om vast te blijven zitten in die gevoelens maar juist om ze los te laten. Het ontkennen dat je gevoelens er zijn heeft geen zin. Dan wordt het alleen maar sterker. Vraag je vriend om steun en een luisterend oor, dat heb je nu heel hard nodig! En misschien is er nog een vriendin of familielid waarbij je terecht kunt? Zoek iemand op die niet direct gaat interpreteren wat er aan de hand is, maar gewoon iemand die wil luisteren en een arm om je heen slaat. Zonder te oordelen.

Laat me over een poosje nog eens weten hoe het gaat. Als je nog vragen hebt of meer wilt weten reageer dan ook, of als je behoefte hebt om nog meer van je af te schrijven. Je bent altijd welkom om van je af te schrijven.

Ik wens je heel veel sterkte en kracht en vooral rust toe en ik hoop dat je weer kan gaan genieten van je relatie want dat heb je verdiend!

Vriendelijke groet,
Anja 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Heb ik een vorm van bindingsangst?:

graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Heb ik bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-28 17:27:51
mijn vriend heeft adhd .i
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 14:28:05
bindingangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-06-21 14:32:29

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+