Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Mijn eigen bedrijf betaald geen salaris.

[Gesteld op: 09-02-2009]

Toelichting:
Mijn eigen bedrijf betaalt mijn salaris niet meer, maar ik wordt ook niet ontslaan. Wat kan ik doen?

Ik heb een software bedrijf (BV) met 2 compagnons (elk 33%) en die draait al 5 jaar verlies. Ik ben uiteraard in dit bedrijf werknemer als technisch directeur en statutair directeur. De tweede compagnon is werknemer als commercieel directeur en ook statutair directeur. De derde is alleen aandeelhouder (geldschieter). Andere werknemers zijn er niet. Het geld is nu op en er wordt een steeds kleiner deel van het salaris uitbetaald. Er zijn weinig perspectieven voor de toekomst (alleen een klant, geen innovatie meer, geen marketing meer, straks kan het bedrijf de onderhoudsverplichtingen bij deze klant niet meer nakomen).
Volgens mij is het nu de tijd om te stoppen. De andere twee willen echter verder in een soort ‘langdurige uitverkoop’. Ik wil graag verder met een nieuw businessplan.
Vraag 1: is het mogelijk om de ontbinding van de BV te forceren? Welke mogelijkheden zijn er? Hoe moet ik dat aanpakken?
Vraag 2: ik moet van iets leven en zonder salaris is dit bijna niet mogelijk. Als ik ontslagen wordt, krijg ik e.v.t. WW-uitkering. Heb ik als directeur een kans op WW-uitkering? Op het betalen van de premies volksverzekeringen (afdracht loonbelasting alleen over het uitbetaalde salaris) heb ik geen invloed, en daarom is de eventuele WW-uitkering ook bijna niets. Ontslag in te dienen betekend verlies van de (kleine) WW-uitkering en niemand wil mij hier ontslaan.
Vraag 3: kan ik mijn achterstallig salaris claimen en dit als hefboom gebruiken? Er is oorspronkelijk een salaris van 40k/jaar afgesproken, nu worden er minder dan 30% ervan uitbetaald. Daarmee ben ik toen schriftelijk akkoord gegaan. Kan ik dit terugdraaien?
Antwoord:

Helaas ontstaan dit soort situaties in de praktijk wel vaker doordat een onderneming niet door een deskundige (accountant) wordt begeleid. U bent kennelijk niet op de hoogte van de rechten en plichten die u heeft als directeur en als aandeelhouder. Een kwalijke zaak, die de continuiteit van de onderneming niet ten goede komt.

Om met uw laatste vraag te beginnen: u heeft als werknemer altijd recht op het salaris dat schriftelijk is afgesproken. Als u toen akkoord bent gegaan met een lager salaris kan dat niet meer worden teruggedraaid, tenzij daarbij voorwaarden zijn afgesproken die niet worden nagekomen.

U heeft dus recht op het lagere bedrag aan salaris. Dit moet natuurlijk wel worden betaald doro de B.V.. Heeft de B.V. geen geld meer, dan moet u oppassen; er moet namelijk nog wel belasting worden betaald (o.a. loonbelasting) en als de B.V. daar geen geld voor heeft, komt er een situatie met achtereenvolgens beslaglegging, openbare verkoop, faillissement. Daarna komt er een curator, die beoordeelt of de directie zich wel heeft gehouden aan de wettelijke verplichtingen. Als de curator kan aantonen dat er sprake is van wanbeheer, dan wordt de directie in prive aansprakelijk gesteld voor de schulden van de B.V. Dat wilt u niet, en omdat ik uit uw verhaal begrijp dat er geen zicht is op een positief resultaat kan ik u alleen maar aanraden zo snel mogelijk de stekker er uit te trekken, door zelf een faillissement aan te vragen. Dit moet altijd door 2 schuldeisers gebeuren. U bent er 1 (door het achterstallig salaris), en dan moet u nog een andere vinden.

Ik raad u aan om dit eerst te bespreken met uw compagnons. Als zij namelijk door willen met de onderneming kunnen zij namelijk uw aandelen overkopen. Daarbij kunt u ontslag nemen als directeur, en in dienst treden als gewoon werknemer. Hiermee kunt u niet meer aansprakelijk worden gesteld voor nieuwe problemen die hierna gaan ontstaan.

Wat betreft de WW-uitkering: Ik vermoed dat u niet verzekerd bent voor Sociale verzekeringen, omdat u teveel zeggenschap in het bedrijf heeft. Hier heeft de UWV als het goed is een uitspraak over gedaan. Als dit juist is, heeft u geen recht op een WW-uitkering, wat betekent dat het voor u niets uitmaakt of u zelf ontslag neemt of niet.

Voor verdere vragen raad ik u echt aan om een deskundige in te huren, want u heeft hier goede begeleiding nodig. Daar leent de website van gratis adviseurs zich niet voor. Veel succes!

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Mijn eigen bedrijf betaald geen salaris.:

onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+