Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Strafrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Strafrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Strafrecht

Zelf een vraag over Strafrecht? Klik hier.
Meer vragen over Strafrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht:
Naam: Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat
Bedrijf: Eckert van linde van der zee advocaten
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over StrafrechtVragen over Strafrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Strafrecht op jouw website?Vragen over Strafrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over StrafrechtVragen over Strafrecht via E-mail. Klik hier.

Naar Veiligheidshuis mishandeling gaan?

[Gesteld op: 07-02-2009]

Toelichting:
Ik krijg een brief van het OM. Op basis van het PV stellen zij dat ik schuldig ben aan huisleijk geweld (mishandeling). Ze doen het voorstel om ten parkette te komen (Veiligheidshuis) om onder voorwaarden vervolging te voorkomen. Ik zelf acht me niet schuldig aan mishandeling. Vragen die spelen:

1) Als ik het voorstel accepteer (om er vanaf te zijn), accepteer ik dan ook schuld?
2) Als ik het voorstel niet accepteer wat zijn dan de kansen bij een rechter?
3) Moet ik de uitnodiging negeren of melden waarom ik niet kom?
4) Hoe lang duurt het voordat het voor de rechter komt als ik niet inga op het voorstel?
5) Hoe help ik mijn gezin het beste: vechten of incasseren?

Mvg
Antwoord:
Mijn antwoorden:

1) In Nederland bestaat niet zoiets als 'schuld accepteren', zoals in Amerika. U kunt ook een transactieaanbod accepteren omdat u van het gezeur wilt afzijn. Indien u sterk ontkent zal de Officier van Justitie de zaak echter meestal niet schikken maar doorsturen naar de politierechter.

2) Dat kan ik niet beoordelen zonder het dossier gelezen te hebben.

3) Als u niet wilt gaan, kunt u beter schriftelijk melden waarom u niet komt. Dit is echter niet verplicht.

4) Dat hangt af van de drukte op het parket en op de rechtbank. In Rotterdam zal het langer duren dan in Assen. In drukke arrondissementen kan het wel een jaar of anderhalf jaar duren.

5) Als de mishandeling buiten uw gezin zou hebben plaatsgevonden, dan vraag ik me af wat dit met uw gezin te maken heeft. Als de mishandeling binnen uw gezin zou hebben plaatsgevonden, dan kan ik dit niet beoordelen zonder uw exacte verhaal te kennen.
 
Reactie vraagsteller:
Feiten:
a) Mijn vrouw heeft aangifte gedaan van een klap in haar gezicht.
b) Ik ontken.

Achtergrond
Het heeft in onze slaapkamer plaatsgevonden. Er zijn geen getuigen. Ze heeft ook niet de politie gebeld. Dat heeft een vriendin gedaan die later in huis kwam. Die vriendin heeft mijn vrouw geadviseerd om aangifte te doen omdat op die manier het beste hulp verkregen kon worden. De politie kwam, nam mij mee en heeft zoveel druk gezet dat mijn vrouw een aangifte heeft gedaan. Ik werd na een nacht hechtenis en en verhoor vrijgelaten (ongeveer 24 uur). Ik heb in die 24 uur geen advocaat gezien, ook al was die toegezegd. Mijn vrouw heeft me opgepikt bij het politiebureau.

Huidige situatie
Ons leven is verbeterd na het incident met de politie. Ik begrijp dat ik meer aandacht aan het gezin moet schenken, ik werk minder en ben nu vaker thuis. Iedere betrokkene heeft spijt van wat er gebeurd is. Mijn vrouw kan de aangifte niet intrekken tenzij ze stelt dat het een valse aangifte is. Ik wil niet dat mijn vrouw dat doet. Mijn vrouw is wel bereid om op een eventuele rechtszaak te vertellen dat ze gelooft dat het geen opzet was. Mijn vrouw, ik en de vriendin gingen uit van een sepot. De teleurstelling voor allen was dan ook groot toen de brief binnenkwam.

1) Ik ontken alles in mijn PV. Toch staat in de OM brief dat ik onder voorwaarden strafrechterlijke vervolging kan voorkomen.
2) De vraag is eigenlijk of rechters nog wel luisteren naar de verdediging of dat het voor de rechter 13-in-een-dozijn is en dat je eigenlijk geen kans maakt.
3) Ik ga er in ieder geval naar toe om te achterhalen wat de precieze aanleiding is.
4) Parket is Den Bosch.
5) Excuses voor de onduidelijke stelling. Ik bedoelde wat ik het beste kan doen: Vechten voor mijn onschuld of de tik van justitie incasseren. Wij vinden met 3-en dat schuldig niet terecht is. Mijn vrouw vindt dat ik het beste kan vechten tot aan de rechter. Ik weet alleen niet of de rechter daar ontvankelijk voor is (zie 2). We voelen eigenlijk dat we gevangenen zijn van het systeem. Mijn vrouw kan niets voor me doen omdat in dit soort situaties de vrouw een terugtrekkende beweging maakt omdat ze geinitimideerd wordt. Reden voor ons om niets te ondernemen en te wachten.
 
Antwoord Beheerder:
Of het in dit geval zinnig is naar de rechter te gaan, zal vooraf afhangen van het bewijs in uw zaak. Als het slaan uitsluitend blijkt uit de verklaring van uw vrouw, dan is er te weinig bewijs.

Echter, als dit zo zou zijn, dan had de Officier van Justitie de zaak wel geseponeerd. Waarschijnlijk is er dus meer, zoals de verklaring van de politie dat ze een blauwe plek of iets dergelijks hebben geconstateerd of een verklaring van de vriendin waarin zij stelt dat uw vrouw tegen haar gezegd heeft dat ze is geslagen. Als u een verklaring heeft afgelegd dat er weliswaar ruzie is geweest, maar dat u niet geslagen heeft, dan is uw eigen verklaring ook al voldoende steunbewijs.

Zodra vaststaat dat er voldoende wettig bewijs is, moet dat bewijs ook nog eens overtuigend zijn. Of dat zo is, hangt echt af van de inhoud van het dossier, en de exacte inhoud van de verklaringen. Overtuiging van de rechter zit vaak in heel kleine details van een afgelegde verklaring.

Ik raad u aan het dossier op te vragen bij de Officier van Justitie, of dit te laten doen door een advocaat. Het is sowieso verstandig de zaak te laten beoordelen door een deskundig strafrechtadvocaat.

De regel is eigenlijk: bij twijfel of mogelijke twijfel naar de rechter. Dit neemt niet weg dat u de Officier van Justitie er van kunt proberen te overtuigen dat een onvoorwaardelijk sepot in de rede ligt. In dat geval kan een gang naar de rechter worden voorkomen. Dat is altijd het beste.

Ten slotte: rechters luisteren zeker naar de verdediging. Natuurlijk zijn er ook slechte rechters die hun oordeel al lang klaar hebben, maar over het algemeen is de kwaliteit van de rechtspraak in Nederland goed.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Strafrecht:
Jeugdstrafrecht
Strafrecht-Belgie
Strafrecht-Drenthe
Strafrecht-Flevoland
Strafrecht-Friesland
Strafrecht-Gelderland
Strafrecht-Groningen
Strafrecht-Limburg
Strafrecht-Noord Brabant
Strafrecht-Noord Holland
Strafrecht-Overijssel
Strafrecht-Utrecht
Strafrecht-Zeeland
Strafrecht-Zuid Holland


Gerelateerde vragen aan Naar Veiligheidshuis mishandeling gaan?:

stopzetten beschermingsbewind
      [Gesteld in Bewindvoering]
2013-12-06 10:42:59
Wie was ik in een vorig leven en waar was het ?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2009-09-09 02:13:39
Het speelt zich af in Nederland!
      [Gesteld in Strafrecht]
2008-10-02 16:05:46
School
      [Gesteld in Kindermishandeling]
2009-05-17 14:22:13
klacht over de RVK
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-10-16 11:21:55

Gemiddelde score Strafrecht: 8.9 (16x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+