Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Relaties » Huwelijk
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Huwelijk en krijg online een antwoord van de specialist in Huwelijk

Zelf een vraag over Huwelijk? Klik hier.
Meer vragen over Huwelijk.

Beheerder worden?

De rubriek Huwelijk heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Huwelijk Klik hier.

RSS over HuwelijkVragen over Huwelijk via RSS. Klik hier.
RSS over Huwelijk op jouw website?Vragen over Huwelijk op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HuwelijkVragen over Huwelijk via E-mail. Klik hier.

Mijn eerste huwelijk met gescheiden man...

[Gesteld op: 04-02-2009]

Toelichting:
Ik ben 24 jaar en wil gaan trouwen met mijn vriend van 40. Nu is hij gescheiden en heeft twee kinderen. Wat zijn de voordelen om te trouwen en hoe is het beste om te trouwen, huwelijkse voorwaarden? Ook wat betreft onze lonen? Hoe moeten we dat gescheiden houden, en kunnen we wel trouwen?
Antwoord:

In tegenstelling tot de weinige formaliteiten gesteld bij het samenwonen zijn er bij het huwelijk veel wettelijke regels. Bij het aangaan van een huwelijk dient een ambtenaar van de burgerlijke stand dit te voltrekken, bij het einde is de tussenkomst van een rechter vereist. Vele andere wettelijke regels zijn nog te noemen. Overigens staat een huwelijk open voor twee personen van gelijk of verschillend geslacht.

 • Algehele gemeenschap van goederen

Indien men trouwt zonder het maken van huwelijksvoorwaarden onstaat er een algehele gemeenschap van goederen. Voor het maken van huwelijksvoorwaarden moet men bij de notaris een akte van huwelijksvoorwaarden ondertekenen. 

De algehele gemeenschap van goederen houdt in dat de goederen in bezit van een van de echtgenoten voor de helft mede eigendom worden van de ander. Ofwel u wordt samen ieder voor de helft eigenaar van alle goederen die u en uw partner voor het huwelijk ieder privé hadden. Ook voor de schulden van (een van) beiden geldt dat deze in de gemeenschap vallen. Enkele uitzonderingen op deze regel zijn er op grond van verknochtheid (dit komt niet veel voor) en op grond van een uitsluitingsclausule opgemaakt in bijvoorbeeld een testament waarin u als erfgenaam optreedt of een schenking die u ontvangt (zie voor informatie over de uitsluitingsclausule de informatie over testamenten/overlijden). 

Voordelen van de algehele gemeenschap van goederen zijn het feit dat hetgeen opgebouwd wordt door beiden voor gelijke delen genoten wordt, ongeacht wie welk inkomen geniet of welk rollenpatroon er binnen het huwelijk bestaat. Ook is de algehele gemeenschap van goederen een gemakkelijk toepasbare regeling zonder te veel haken en ogen.

Nadelen van de algehele gemeenschap van goederen kunnen zijn het feit dat men naast de gewone inkomsten bijvoorbeeld uit arbeid of onderneming ook de eventueel te ontvangen erfenissen en schenkingen deelt (dit behoudens een door de erflater of de schenker opgenomen uitsluitingsclausule). Ook het feit dat eventuele schuldeisers van één van beiden zich, bij een faillissement, kunnen verhalen op het gehele saldo van de gemeenschap van goederen is vaak een reden om huwelijksvoorwaarden te maken.

 •    Huwelijksvoorwaarden

Huwelijksvoorwaarden worden in het algemeen opgemaakt vóór het huwelijk, na het huwelijk kunt u ook huwelijksvoorwaarden opmaken echter hier zijn (veel) meer procedures aan verbonden en de kosten zijn een aantal keer hoger dan het opmaken van huwelijksvoorwaarden vóór het huwelijk. De akte waarin de huwelijksvoorwaarden staan dient bij de notaris te worden ondertekend. In de akte worden de zakelijke gevolgen van het huwelijk geregeld. 

Voorbeelden van regelingen die over het algemeen voorkomen in de huwelijksvoorwaarden zijn:

 • een regeling omtrent de verdeling van de kosten van de huishouding;
 • een regeling omtrent de eigendom van bezittingen en schulden; 
 • een regeling omtrent verdeling van pensioenrechten;

Redenen waarom u huwelijksvoorwaarden op zou kunnen maken en dus voorkomt dat er een algehele gemeenschap van goederen ontstaat zijn:

 • de aanwezigheid van een eigen bedrijf, dit in verband met het hogere risico van failliet gaan;
 • ingeval een van de huwelijkspartners schulden heeft;
 • bij aanwezigheid van grote verschillen tussen de vermogens van de huwelijkspartners;
 • overige zaken zoals de aanwezigheid van kinderen bij een van de huwelijkspartners.

Soorten huwelijksvoorwaarden.

Meerdere vormen van huwelijksvoorwaarden zijn mogelijk.

 • Algehele uitsluiting van gemeenschap van goederen (ook wel genoemd koude uitsluiting)

De koude uitsluiting is een model dat in het verleden regelmatig gebruikt werd echter tegenwoordig minder vaak voorkomt. De koude uitsluiting houdt in een uitsluiting van welke gemeenschap van goederen dan ook, dit model staat dan ook haaks op de algehele gemeenschap van goederen. Niets wordt dus gemeenschappelijk, alles blijft vermogensrechtelijk bij de situatie zoals die was voor het trouwen. Duidelijk is dat dit tijdens het huwelijk kan leiden tot grote vermogensverschillen tussen de huwelijkspartners en tot uiting kan komen bij een eventuele echtscheiding.

 • Om dit nadeel te verzachten wordt vaak een verrekeningsbeding toegevoegd. De meest gangbare verrekeningsbedingen zijn:
 • het jaarlijkse verrekeningsbeding (ook wel genoemd het Amsterdamse verrekeningsbeding); en
 • het finaal verrekeningsbeding;

Het jaarlijks verrekeningsbeding houdt in een verrekening van de inkomsten van de huwelijkspartners nadat de kosten van de huishouding hiervan betaald zijn. Iedere partner houdt dus ongeacht diens inkomsten hetzelfde bedrag over aan het einde van het jaar.

Het finaal verrekeningsbeding houdt in een verdeling van de vermogens aan het einde van het huwelijk, met uitzondering van enkele componenten. Tijdens het huwelijk wordt zodoende niets verrekend aan het einde echter wel.

Een combinatie tussen beide verrekeningsbedingen is ook mogelijk en kan in bepaalde gevallen voordelen bieden.

Geregistreerd partnerschap en partnerschapsvoorwaarden

Het geregistreerd partnerschap is nog een vrij nieuwe mogelijkheid om een verband aan te gaan vergelijkbaar met het huwelijk. De regeling omtrent het geregistreerd partnerschap is in grote lijnen dezelfde als die voor het huwelijk. De meest in het oog springende verschillen zijn de volgende:

 • een familierechtelijke band tussen kinderen van de ene geregistreerde partner en de andere ontstaat niet automatisch;
 • een partnerschap kan in tegenstelling tot een huwelijk worden beëindigd zonder tussenkomst van een rechter, dit kan alleen als de beëindiging plaats vindt met onderling goedvinden. De beëindiging dient vastgelegd te worden in een door een notaris of advocaat op te stellen verklaring die wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand. 

De overige regelingen omtrent het geregistreerd partnerschap zijn gelijk aan die van het huwelijk, graag verwijzen wij dan ook naar de hierboven beschreven informatie onder het kopje trouwen en  huwelijksvoorwaarden.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Huwelijk:
Bruidsmode


Gerelateerde vragen aan Mijn eerste huwelijk met gescheiden man...:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
gemeenschap goederen
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2011-09-11 00:22:04
Ontheffing Sol.plicht
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2012-04-17 15:54:16
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07

Gemiddelde score Huwelijk: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+