Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Natuurgeneeskunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Natuurgeneeskunde en krijg online een antwoord van de specialist in Natuurgeneeskunde

Zelf een vraag over Natuurgeneeskunde? Klik hier.
Meer vragen over Natuurgeneeskunde.
De huidige beheerder van de rubriek Natuurgeneeskunde:
Naam: Rachel Fontaine
Bedrijf: Praktijk fontaine
Reactiesnelheid: 40 uur
Waardering: 8.2 (van max. 10)
Meer informatie over Rachel Fontaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NatuurgeneeskundeVragen over Natuurgeneeskunde via RSS. Klik hier.
RSS over Natuurgeneeskunde op jouw website?Vragen over Natuurgeneeskunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NatuurgeneeskundeVragen over Natuurgeneeskunde via E-mail. Klik hier.

Teveel of te weinig maagzuur?

[Gesteld op: 30-01-2009]

Toelichting:
Beste,
Ik heb sinds drie jaar last van een opgeblazen gevoel aan mijn maag. Ook ben ik soms extreem dorstig (suiker is getest en okÚ). Ik heb geen last van zure oprispingen maar bij een gastroscopie is vastgesteld dat mijn maagingang wat rood zag. Ik heb eerst lange tijd Nexiam 20mggenomen wat niet hielp. Sedert een dik half jaar neem ik nu Lanzoprasol 30mg en dat gaat beter maar nog steeds niet goed. Frisdrank of vers fruitsap kan ik niet drinken want dan krijg ik nog meer dorst. Van Cola light krijg ik een hongergevoel. Ook ben ik enorm geconstipeerd en heb ik regelmatig aanvallen van netelroos. Deze klachten herhalen zich nu al drie jaar en ik zou er graag een oplossing voor vinden. Momenteel ben ik zwanger en de eerste drie maanden van mijn zwangerschap had ik geen maaglast meer, wel enorm geconstipeerd en veel netelroos. Hierdoor weet ik dat de medicatie voor mijn maag niet aanslaat. Heb ik misschien te weinig maagzuur? Ik heb een slechte, trage spijsvertering. Als ik inderdaad te weinig maagzuur aanmaak neem ik al jaren de verkeerde medicatie toch?
Antwoord:
Beste vragensteller,

Als uw spijsvertering traag en slecht is, dan lijkt het mij niet zo logisch dat u teveel maagzuur heeft. Goed kauwen en voldoende maagzuur zijn de basis voor een goede spijsvertering.
Mogelijk heeft u een tekort aan zink, want dat is nodig voor de aanmaak van voldoende maagzuur. Daarnaast speelt zink een rol in bescherming van huid en slijmvliezen. U geeft aan vaak huidklachten te hebben (netelroos) en bij de gastroscopie is aangetoond dat u een rode (is geïrriteerde) maagingang had.
Zink zit relatief weinig in onze omgeving in de bodem en daarom heeft de Nederlander makkelijk een tekort aan zink. Ik adviseer u niet om goedkope merken zink te kopen, omdat sommige verbindingen het lichaam meer belasten als ondersteunen.

Het lijkt mij zinvol dat u een natuurgeneeskundige raadpleegt, want uw spijsvertering heeft ondersteuning nodig. Constipatie komt natuurlijk vaker voor bij zwangerschap, maar ik begrijp dat u al enkele jaren last heeft van de constipatie.
Bij zwangerschap moet je ook voorzichtig zijn met 'het zelf maar iets kopen' qua voedingsupplementen. Het is belangrijk dat uw vitaminen- en mineralenhuishouding in balans blijft. Ik kan per internet niet beoordelen of zink inderdaad hét tekort is, wat u heeft. U kunt ook andere tekorten hebben of er kunnen meerdere oorzaken zijn voor bijvoorbeeld uw netelroos. Bij zwangerschap moet men voorzichtig zijn met kruiden, maar homeopathie en vitamines en mineralen (mits juist gekozen) vormen geen probleem.

Veel succes ermee,

Margreet Chardon
 
Reactie vraagsteller:
Een tekort aan zink lijkt me zeer onwaarschijnlijk daar ik Omnibionta bijneem omwille van de zwangerschap. De zink die daar in zit dekt 100% van de ADH. Hoe kan ik te weten komen of ik teveel of te weinig maagzuur heb?Momenteel heb ik nooit honger, een opgeblazen gevoel in mijn maag en word ik 's ochtends wakker met een zurige smaak in mijn keel. Ik heb soms ook periodes van een bijna contstante honger. Telkens ik iets eet voel ik me even beter. Ben zeer dorstig maar als ik ook maar ÚÚn slok alcohol durf drinken voel ik het branden in mijn maag. Ook heb ik na een zware maaltijd last van een zeurderig gevoel rechts onder mijn maag (darmingang?). De netelroos hangt volgens mij samen met mijn darmwerking. Slechte stoelgang=netelroos. Kan u mij zeggen wat ik nu tijdens mijn zwangerschap kan ondernemen om te weten te komen waar de maaglast van blijft komen en of de medicijnen die ik nu neem zinvol zijn? Ik heb soms ook een misselijk gevoel en het gevoel van een overladen maag terwijl ik nis heb gegeten. ...
 
Antwoord Beheerder:
In Omnibionta zit zinkoxyde, wat een zinkverbinding is die ik niet aanraad. Zinkorotaat, zinkpicolinaat en zinkcitraat zijn mijns inziens betere verbindingen. Ook al zit er 100% van de ADH in, lang niet alles wordt in het bloed opgenomen als men een supplement gebruikt. Een deel verlaat het lichaam via de urine of ontlasting.

Er is bij mij geen natuurkundige meting bekend om te achterhalen of men teveel of te weinig maagzuur heeft. Ik ga af op de symptomen die iemand heeft (en op testen op basis van kinesiologie).

'Gewone' artsen testen zelden het werkelijke zuurgehalte. Voor zover mij bekend gaat men er gewoon vanuit dat er bij zure oprispingen sprake is van een overmaat aan zuur. In elk geval is oprispen van zuur risicovol voor de wand van de slokdarm, die bedekt is met een slijmvlieslaag die niet teveel zuur kan verdragen. Daarom schrijven artsen zuurremmers voor.

Gastrine is het belangrijkste hormoon wat de aanmaak van maagzuur bevordert. Dit kan getest worden. U heeft dan wel een arts nodig die hiertoe bereid is en die bevoegd is een dergelijke test aan te vragen. Er zijn echter meer factoren van invloed op de aanmaak van maagzuur.
Hormonen hebben sowieso een sterke wisselwerking op elkaar. Dit lijkt bij u van invloed te zijn, omdat u tijdens de (eerste maanden van de) zwangerschap duidelijke verandering van uw klachtenpatroon had.

Als eten verlichting geeft van uw klachten, denkt men eerder aan een probleem van de dunne darm. Bij maagklachten zijn patiŰnten vaak mager, omdat eten bij hen juist een verergering geeft van de klachten.

U geeft ook aan dat het drinken van alcohol verergering geeft van de klachten. Dit is een bekend verschijnsel; het wordt afgeraden alcohol te gebruiken bij een ge´rriteerde maag.

Ook kan er sprake zijn van een allergische reactie. Histamine is een stof die zowel een rol speelt bij allergische klachten als bij het stimuleren van de aanmaak van maagzuur. Mogelijk speelt allergie dus ook een rol bij uw klachten. Vooral van suiker en andere zoete voeding is bekend dat het de aanmaak van maagzuur kan bevorderen, waarschijnlijk middels de invloed van histamine.

Ik adviseer u echt om hulp te zoeken bij een goed bekend staande natuurgeneeskundige of andere therapeut die hier ervaring mee heeft.

Ik hoop dat u goede hulp kunt vinden,

met vriendelijke groeten, Margreet Chardon
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Teveel of te weinig maagzuur?:

Wat moet ik nu doen voor een goede nachtrust?
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2008-02-15 11:55:06
poes wil geen blikvoer
      [Gesteld in Kattenvoeding]
2009-03-14 17:14:52
Voedselallergie IgG, maagklachten of iets anders?
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2009-06-30 14:54:25
Heb ik een teveel of een tekort aan maagzuur ?
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2009-08-03 12:06:28
maagzuur
      [Gesteld in Ayurveda]
2017-11-13 10:50:26

Gemiddelde score Natuurgeneeskunde: 8.2 (34x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+