Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Strafrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Strafrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Strafrecht

Zelf een vraag over Strafrecht? Klik hier.
Meer vragen over Strafrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht:
Naam: Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat
Bedrijf: Eckert van linde van der zee advocaten
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over StrafrechtVragen over Strafrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Strafrecht op jouw website?Vragen over Strafrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over StrafrechtVragen over Strafrecht via E-mail. Klik hier.

Krijg ik een VoG of niet?

[Gesteld op: 22-01-2009]

Toelichting:
Hallo,

Ik heb een probleem dat me heel erg dwarszit, maar ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden dus ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Ik sta op het punt om op sollicitatie te gaan bij een bank. Zij hebben mij vooraf al verteld dat er een screening zal plaatsvinden. Ik denk dan ook dit ik een VoG zal moeten gaan aanvragen. Hier begint mijn probleem.

In juni 2005 (3,5 jaar geleden dus) ben ik op een feestje aangehouden met 3 XTC tabletten in mijn bezit. Nadat ik aangehouden was heb ik een verklaring moeten afleggen waarin ik heb vertelt dat het voor eigen gebruik was. Ik ben daarna vrijgelaten en heb een paar weken later een boete ontvangen van 270,- dit was dus een transactievoorstel. Ik heb dit betaald. Omschrijving strafbare feit: Art.2 ahf/ond C Opiumwet - aanwezig hebben van stof lijst I

Nu heb ik wel gelezen dat er bepaald eisen worden gesteld voor het afgeven van een VoG en er screeningsprofielen zijn. Ik heb dus het screeningsprofiel gelezen dat wordt gebruikt bij financiŰle diensverleners. Ik kon niets specifieks vinden over drugsbezit, maar wel over drugshandel, maar weet niet of dit met elkaar in verband gebracht wordt. Kan ik nu wel of geen VoG krijgen en staat er dan wel of geen vermelding van het feit op?

Ik hoop dat u mijn onzekerheid weg kunt nemen zodat ik weet waar ik aan toe ben.
Antwoord:
Ten eerste: het moeten overleggen van een VOG is wat anders dan een screeningsonderzoek. Een screeningsonderzoek gaat veel verder dan het enkele moeten overleggen van een VOG.

Ten tweede: een VOG vermeldt nooit aantekeningen of bepaalde strafbare feiten. Je krijgt hem of je krijgt hem niet. Als je hem niet krijgt, kun je daar bestuursrechtelijk tegenop komen bij het COVOG. Dat is een afdeling van het ministerie van justitie dat de VOG verstrekt. 

Of u de VOG krijgt is een kwestie van inhoudelijke beoordeling en hangt er samen met de functie die u gaat uitoefenen. Persoonlijk denk ik dat het eenmalige bezit van enkele pillen voor eigen gebruik niet in de weg zou hoeven staan aan een goede taakuitoefening op een bank. De vraag is echter of het COVOG zo ver gaat: zij zien slechts dat u een transactie bent aangegaan voor overtreding van de opiumwet, waarbij in eerste instantie niet wordt gekeken naar de feitelijke toedracht. Er is dus een aanzienlijke kans dat u het voornemen krijgt toegestuurd dat men de VOG gaat weigeren. U kunt dan een zogenaamde zienswijze indienen waarbij u dan dient aan te geven wat er feitelijk is gebeurd. Dit zal dan worden meegenomen bij de uiteindelijke beschikking. Is deze u niet welgevallig, dan kunt u daartegen bezwaar maken. 

Helaas voor u kan ik dus niet in de toekomst kijken. Het is echt een kwestie van inhoudelijke beoordeling door de betreffende ambtenaar van het COVOG. 
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Strafrecht:
Jeugdstrafrecht
Strafrecht-Belgie
Strafrecht-Drenthe
Strafrecht-Flevoland
Strafrecht-Friesland
Strafrecht-Gelderland
Strafrecht-Groningen
Strafrecht-Limburg
Strafrecht-Noord Brabant
Strafrecht-Noord Holland
Strafrecht-Overijssel
Strafrecht-Utrecht
Strafrecht-Zeeland
Strafrecht-Zuid Holland


Gemiddelde score Strafrecht: 8.9 (16x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+