Antwoord: Ten eerste: het moeten overleggen van een VOG is wat anders dan een screeningsonderzoek. Een screeningsonderzoek gaat veel verder dan het enkele moeten overleggen van een VOG.
Ten tweede: een VOG vermeldt nooit aantekeningen of bepaalde strafbare feiten. Je krijgt hem of je krijgt hem niet. Als je hem niet krijgt, kun je daar bestuursrechtelijk tegenop komen bij het COVOG. Dat is een afdeling van het ministerie van justitie dat de VOG verstrekt.
Of u de VOG krijgt is een kwestie van inhoudelijke beoordeling en hangt er samen met de functie die u gaat uitoefenen. Persoonlijk denk ik dat het eenmalige bezit van enkele pillen voor eigen gebruik niet in de weg zou hoeven staan aan een goede taakuitoefening op een bank. De vraag is echter of het COVOG zo ver gaat: zij zien slechts dat u een transactie bent aangegaan voor overtreding van de opiumwet, waarbij in eerste instantie niet wordt gekeken naar de feitelijke toedracht. Er is dus een aanzienlijke kans dat u het voornemen krijgt toegestuurd dat men de VOG gaat weigeren. U kunt dan een zogenaamde zienswijze indienen waarbij u dan dient aan te geven wat er feitelijk is gebeurd. Dit zal dan worden meegenomen bij de uiteindelijke beschikking. Is deze u niet welgevallig, dan kunt u daartegen bezwaar maken.
Helaas voor u kan ik dus niet in de toekomst kijken. Het is echt een kwestie van inhoudelijke beoordeling door de betreffende ambtenaar van het COVOG. |