Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

recht op ww

[Gesteld op: 22-01-2009]

Toelichting:
Ik heb 29 jaar gewerkt bij de overheid en ik werk 3 jaar bij een andere baas.
3 jaar dus 2 banen daarna zeg ik de baan bij de overheid op omdat ik daar veel conflicten heb.
Ik kies voor mezelf en blijf bij de andere baas werken op basis van jaarcontracten.
Kan ik als die niet verlengd worden recht hebben op ww of kan ik nu als ik minder ga werken ook recht hebben op ww. of had ik dan op andere gronden ontslag moeten krijgen ipv dat ik het zelf neem...
Antwoord:

Beste vraagsteller,

Ten eerste is het verstandig zo snel mogelijk naar het CWI te gaan en zich daar te melden. Indien de WW inderdaad stopt en uw vader heeft daarvan bericht gehad, dan dient hij zo snel mogelijk een andere uitkering aan te vragen. Of dat terecht is, is een andere vraag. U geeft zelf aan dat uw vader eerder een brief heeft ontvangen waaruit bleek dat uw vader recht had op WW tot zijn 65e jaar.

In de loop van de tijd hebben er vele veranderingen in de WW plaatsgevonden. De laatste is de afschaffing van de vervolguitkering.

De oude WW kende twee soorten uitkering: de kortdurende uitkering en de loongerelateerde uitkering met daaraan vastgeknoopt: de vervolguitkering. Iemand had recht op de kortdurende uitkering van een half jaar die 70 procent was van het voor betrokkene geldende minimumloon als in de 39 weken voorafgaand aan de werkloosheid tenminste 26 weken is gewerkt, al was dat maar 1 dag per week. Dit is de z.g. 'weken-eis' in de WW.

Als iemand aan de weken-eis voldeed en bovendien nog in de laatste vijf kalenderjaren voor het beginjaar van de werkloosheid tijdens vier jaar over 52 dagen of meer loon ontving, had hij/zij recht op de loongerelateerde WW uitkering. Deze uitkering duurde minimaal een half jaar en maximaal vijf jaar De hoogte van de uitkering was 70 procent van het geldende dagloon.

Als die periode om was, bestond er altijd recht op 2 jaar vervolguitkeringen en 3,5 jaar voor mensen die 57,5 jaar oud waren bij het begin van de werkloosheid. Dat  betekent dat men de 65 jaar haalde zonder een andere uitkering te hoeven. Dat maakte onderdeel uit van de 'glijbaan' naar het pensioen, die in de jaren tachtig werd gebouwd om aan te moedigen dat ouderen plaatsmaakten voor jongeren. te verzachten. Die vervolg WW kwam te vervallen voor mensen die vanaf 11/8/2003 in de WW kwamen.

De afschaffing van de vervolguitkering geldt dus niet voor werknemers die voor 11 augustus 2003 werkloos worden of zijn geworden. Werknemers van wie de eerste werkloosheidsdag voor deze datum valt, behouden hun oude uitkeringsrechten, inclusief de volledige duur van de vervolguitkering.

Het lijkt er dus op dat uw vader onder de oude regeling valt, voor de zekerheid zouden wij aanraden contact op te nemen met het CWI. Verder lijkt het ons dat uw vader, indien het UWV stelt dat de uitkering WW stopt uw vader een beroep doet op de oude regeling en de oude beschikking waarin stond dat uw vader recht had op een WW tot zijn 65e jaar. Mocht uw vader een beëindigingbeschikking van het UWV ontvangen dan kunt uw vader daartegen bezwaar maken. Wij kunnen uw vader daarbij helpen. Neem hiervoor vrijblijvend telefonisch contact met ons op. Let wel op dat uw vader binnen 6 weken na datum beschikking bezwaar maakt.

Mocht de WW inderdaad (terecht) stoppen dat kunt uw vader een beroep doen op de IOAW.

De uitkering IOAW is voor oudere, werkloze werknemers. Een uitkering IOAW geldt na het einde van uw WW-uitkering. In de volgende gevallen komt men in aanmerking voor IOAW:
 • Als u vader op of na de leeftijd van 50 jaar werkloos bent geworden en volledig uw WW uitkering hebt ontvangen.
 • Als u vader werkloos is geworden op of na de leeftijd van 57,5 jaar en een kortdurende WW-uitkering hebt gekregen van een half jaar.
Samengevat is ons advies: ga in ieder geval naar het CWI zodra uw vader een officiële beschikking krijgt van het UWV dat de WW is beëindigd anders loopt u vader mogelijk het recht op IOAW mis, en vraag een uitkering aan maak daarnaast bezwaar tegen deze beëindiging. Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben neemt u dan gerust contact met ons op via onze mail of website. Met vriendelijke groet,Michel en Linda Legal4People, de specialisten op het gebied van WWB & Wmo 
Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan recht op ww:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4703x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+