Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vastgoed en krijg online een antwoord van de specialist in Vastgoed

Zelf een vraag over Vastgoed? Klik hier.
Meer vragen over Vastgoed.
De huidige beheerder van de rubriek Vastgoed:
Naam: Hans Goosen (MA/COM Nederland)
Bedrijf: Ma/com stad en regio makelaars
Reactiesnelheid: 18 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Goosen (MA/COM Nederland) vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VastgoedVragen over Vastgoed via RSS. Klik hier.
RSS over Vastgoed op jouw website?Vragen over Vastgoed op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VastgoedVragen over Vastgoed via E-mail. Klik hier.

Hoe zit het fiscus omtrent de verhuur van huis

[Gesteld op: 16-01-2009]

Toelichting:
Ik verhuur mijn huis dat tevens ook in de verkoop staat. Het appartement is 150.000 euro waard. Wat moet ik nou aan de belasting betalen?
Antwoord:

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het verhuren van een bestaande eigen wonin beperkt blijft tot de civielrechtelijke consequenties. De fiscale gevolgen worden niet genoemd en die kunnen behoorlijk zijn.


Een voorbeeld:

Een echtpaar heeft in 2000 een eigen woning gekocht voor 250.000 euro en hiervoor toentertijd een hypothecaire financiering afgesloten van 200.000 euro. Stel dat het echtpaar in mei 2008 een andere woning koopt voor 400.000 euro inclusief de koperskosten met als transportdatum 1 november 2008. Ten tijde van deze transportdatum is de huidige woning helaas nog niet verkocht. De bank is bereid aan het echtpaar een hypothecaire lening van 350.000 euro ter overbrugging te verschaffen. Aan eigen middelen moeten zij 50.000 euro inbrengen.

Het echtpaar kan de periode van dubbele huisvestingslasten financieel (tijdelijk) wel dragen. Onder meer omdat dat de fiscus voor deze situatie een bijzondere faciliteit in het leven heeft geroepen. Die faciliteit is dat het wordt toegestaan om, gedurende het lopende jaar en de twee daarop volgende jaren, de betaalde rente voor zowel de bestaande woning als van de nieuwe woning fiscaal in box I in aftrek te brengen. Daarenboven hoeven gedurende die tijd maar van één woning (de woning waarin zij wonen) het eigen woningforfait te worden aangegeven. Aan die faciliteit hangt wel de strikte voorwaarde dat één van de twee woningen leeg te koop staat.

Op het moment dat het echtpaar tot verhuur van de bestaande (of de nieuwe) woning besluit om enig soelaas te krijgen voor de dubbele woonlasten, voldoet het dus niet meer aan die voorwaarden en vervalt deze faciliteit.

Dit betekent het directe einde van de mogelijkheid om de betaalde rente van twee eigen woningen in box I in aftrek te brengen. De verhuurde bestaande woning verhuist naar box III met als gevolg dat het echtpaar fiscaal geacht wordt de bestaande woning verkocht te hebben. Tevens wordt het echtpaar geacht een overwaarde van 150.000 euro op de bestaande woning (waarde economisch verkeer 350.000 euro minus de schuld van 200.000 euro) te hebben gerealiseerd. Deze 'gerealiseerde' overwaarde moet in mindering worden gebracht op de eigen woningschuld van de nieuwe woning (400.000 euro).

Dit betekent dat over slechts 250.000 euro (400.000 minus 150.000) in plaats van 350.000 euro van de hypothecaire lening sprake is van fiscaal aftrekbare rente.

Het staat het echtpaar vrij om de hypothecaire lening van 350.000 euro op de nieuwe woning in stand te houden, maar de rente samenhangend met het eigenwoningreserve- deel van 100.000 euro is niet aftrekbaar in box I. Deze schuld van 100.000 euro verhuist ook naar box III en vermindert het eventueel daarin aanwezige vermogen.

De conclusie moet dan ook luiden: besluit niet te snel tot de verhuur van een woning als u eigenaar bent van twee woningen. Zeker niet als u gebruik kunt maken van de fiscale faciliteit om de betaalde rentes over de eigen woningschuld van beide woningen in aftrek te brengen in box I.

In dit voorbeeld zou het fiscale nadeel (bij 6 % rente en een gemiddeld belastingtarief van 42 %) 7.560 euro op jaarbasis bedragen. Let op, dit is een netto bedrag. Voorwaar geen sinecure!

Vooral het verlies van het recht om de betaalde rente van de schuld van de verhuurde woning in box I in aftrek te brengen en de overwaarde die geacht wordt 'gerealiseerd' te zijn pakken fiscaal nadelig uit.

Bij de verhuur van een eigen woning is het dus verstandig om naast de juridische haken en ogen ook de fiscale gevolgen niet uit het oog te verliezen.

Ik heb een en ander in een voorbeeld weergegeven. Uitgaande van makkelijke bedragen en een overzichtelijke (inkomen)situatie. Jammer genoeg zijn dit soort voorbeelden niet passend voor iederen, omdat de fiscale situatie van de meeste mensen niet vergelijkbaar zijn.

Voor een passende berekening op maat kunt u zich beter wenden tot een hypotheekadviseur.

Bron: Eindhovens Dagblad 24-12-2008, auteur: Henk Groenemans

Beantwoord door:
Hans Goosen (MA/COM Nederland)
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Vastgoed:
Bedrijfsruimte
Beheer
Bouwkunde
Geluidsoverlast
Hypotheken
Kadaster
Makelaars
NotariŰle Verkopingen
Ontwikkeling
Software
Taxatie
Vastgoedrecht
VastgoedverhuurGerelateerde vragen aan Hoe zit het fiscus omtrent de verhuur van huis:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24
Verhuurder pleegt contractbreuk. Wat te doen?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2014-06-20 14:06:56

Gemiddelde score Vastgoed: 8.5 (547x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+