Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

welke kleur eettafel past bij eiken vloer?

[Gesteld op: 09-01-2009]

Toelichting:
wij hebben een massief eiken premier bourgogne verlijmde vloer, geen knoesten met v groef en gelakt (=warmer en geler). Wit gestucte muren, veel zon en licht. Hierbij zoeken wij een eettafel van minimaal 240 lang en stoelen. We hebben moeite met de kleur/materiaal van de tafel + stoelen. Keuken is wit met licht grijs. Zwart is te donker, wit wellicht te modern/strak/koud? Onze bank is witleer (nog), dressoir wit met licht grijs glas blad, gordijnen licht grijs, kleed (donker)bruin/grijs achtig, plantenpotten ook bruingrijs. Een salon tafel staat ook nog op het verlanglijstje. Weet u raad !
Antwoord:

 

Als uw woonruimte vrij licht is en de vloer ook niet donker overkomt (er zijn allerlei kleuren eiken, dus uw uitgebreide informatie zegt mij helaas onvoldoende over de houtkleur), zal een wat donkere tafel mooi opvallen, zeker in dat formaat. Wat denkt u van een mooie warme ‘midden’kleur (niet licht en niet heel donker) grijs voor de tafel? Zo’n tafel kan natuurlijk van hout zijn gemaakt, maar dan in een grijstint gespoten/gelakt. Piet Hein Eek heeft bijvoorbeeld een grote gelakte eettafel in zijn collectie (zie http://www.pietheineek.nl/nl/collectie/sloophout/art.nr.2560 ). Deze is standaard wit gelakt, maar wellicht ook verkrijgbaar in een grijstint. Maar om te beoordelen of déze tafel in uw interieur past, zou ik de ruimte en meubels moeten zien en meer over uw woonwensen moeten weten. Een eiken tafel (in eiken houtkleur) raad ik beslist af. Zo’n tafel komt op uw vloer niet tot zijn recht. Wilt u graag een houten tafel, kies dan voor een houtkleur die contrasteert met uw eiken vloer. Dat kan dus een hele donkere houtsoort zijn, bijvoorbeeld wengé of misschien het iets minder donkere notenhout, of een veel lichtere houtsoort zoals esdoorn of berkenhout. Een whitewash eikentafel, het eikenhout is dan mooi licht gekleurd, kan weer wel. Hiervoor kunt u kiezen als uw vloer juist wat donkerder is. Welk materiaal u kiest voor de tafel, is bepalend voor de sfeer die u zoekt. Waar houdt u van, wat voor sfeer wilt u creëren? Ik begrijp dat u een interieur wilt dat niet te modern en strak is. Een witte tafel is echter niet per se modern of strak. Hoe u de tafel ervaart hangt ook samen met de vorm ervan. Een tafel met gedraaide poten bijvoorbeeld, in de kleur wit, zou ik niet modern en strak willen noemen. Let u dus bij de aanschaf van een nieuwe tafel niet alleen op de kleur, maar ook op de vorm en het materiaal. (als u het niet te strak, koel en modern wilt, neem dan geen glazen of kunststof tafel met strakke poten) Dat bij elkaar geeft een bepaalde sfeer die u wel of niet aanspreekt. Als u nog niet goed weet welke sfeer u in uw woonkamer wilt creëren, raad ik u aan eerst een sfeerbord te maken. Een sfeercollage of -bord is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

 

Kiest u voor een houten eettafel (in houtkleur), neem dan stoelen van een ander materiaal. Met een houten vloer en tafel, wordt het met houten stoelen te veel van het goede. Houten stoelen die gelakt of gespoten zijn in een kleur kan natuurlijk weer wel. Anders kunt u denken aan stoelen van perspex, kunststof of metaal, al dan niet gecombineerd met stof of leer. De bekende vlinderstoel van Arno Jacobsen bijvoorbeeld of de perspex stoel Louis Ghost van Philippe Starck. Wilt u verder advies welke stoel en soort eettafel het beste in uw interieur past, dan raad ik u aan een interieurstylist in te schakelen.

Ik wens u veel succes bij het maken van de keuzes. Twijfelt u nog, aarzel dan niet om verdere hulp in te schakelen. Zo voorkomt u wellicht een miskoop. 

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
w
www.havenaarinterieurs.nl

 
Reactie vraagsteller:
Beste Merel, ik ben blij met je advies en begrijp wel dat (bijna) dezelfde kleur eiken tafel minder opvalt. Maar stel dat we dat wel doen met stoelen erbij met wat kleur in de stof (bijvoorbeeld 4 x grijs 2 x rood/paars achtig). Kan dat dan weer wel?
Onze vloer is (mat)gelakt, hoe zou je dan de tafel moeten laten afwerken?
 
Antwoord Beheerder:
Natuurlijk kunnen met stof beklede houten stoelen ook bij een eiken tafel op een eiken vloer. De stof is een duidelijk ander materiaal en zorgt voor een ander gevoel en het nodige contrast. Ik zou u echter geen stoelen adviseren die precies bij de tafel horen, dus dezelfde houtsoort hebben als de tafel, ook niet als ze met stof bekleed zijn. Hetzelfde eikenhout van tafel en stoelen op een eiken vloer, vind ik toch wat te saai worden. Maar een met stof beklede houten stoel van een andere houtsoort dan de tafel (bijvoorbeeld heel donker wengé hout of notenhout) of in een contrasterende (donkere) kleur gespoten, vind ik wel leuk. Maar het is allemaal ook een kwestie van smaak. Niet iedereen houdt van (veel) contrasten. Een met stof beklede houten stoel zorgt in elk geval voor wat contrast met al het hout. Ik raad u aan een gladde en misschien glimmende stof te kiezen (als u daar van houdt), of een stof in een koele kleur, in elk geval voor een aantal stoelen. Zo’n stof contrasteert meer met het hout dan een 'wollige' stof in een warme kleur. Leuk om verschillende kleuren stof te nemen. U kunt ook de stoelen per twee in een identieke kleur laten bekleden. 2x lichtgrijs, 2x donkergrijs en 2x rood/paarsachtig. (ik weet natuurlijk niet welke kleuren het best bij uw interieur passen, dus dit is bedoeld als een voorbeeld)

Wat betreft het afwerken van het tafelblad het volgende. U moet hier onderscheid maken tussen wat u mooi vindt/wat het beste past en wat voor u praktisch is. Een tafel in de olie, met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling van het hout, vergt ander (en volgens mij meer) onderhoud dan een gelakte tafel. Laat u over de mogelijkheden en voor en nadelen goed informeren. Tegenwoordig zijn er ook lakken die erg mat en niet 'als lak' overkomen. Mijn advies is te kiezen voor een andere afwerking voor tafel en vloer. De eikenhouten tafel in de olie (of was) krijgt dan een wat andere uitstraling dan de vloer.

Succes met de keuzes en inrichting.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
w www.havenaarinterieurs.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan welke kleur eettafel past bij eiken vloer?:

Welke kleur vloer (donker/licht) in woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2008-01-21 14:07:56
is een witte tegelvloer/keukenkasten mooi?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-10-17 03:59:54
Welk type vloer past bij onze houten meubelen?
      [Gesteld in Interieur-Noord Brabant]
2008-11-30 20:36:14
Welke kleur meubels bij wit eiken laminaat?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2011-02-01 11:01:41
Donkere inrichting bij eikenvloer?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2011-02-21 23:49:43

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+