Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bouw » Ruimtelijke Ordening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ruimtelijke ordening en krijg online een antwoord van de specialist in Ruimtelijke ordening

Zelf een vraag over Ruimtelijke ordening? Klik hier.
Meer vragen over Ruimtelijke ordening.

Beheerder worden?

De rubriek Ruimtelijke ordening heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Ruimtelijke ordening Klik hier.

RSS over Ruimtelijke ordeningVragen over Ruimtelijke ordening via RSS. Klik hier.
RSS over Ruimtelijke ordening op jouw website?Vragen over Ruimtelijke ordening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ruimtelijke ordeningVragen over Ruimtelijke ordening via E-mail. Klik hier.

De gemeente trekt bouwvergunning weer in.

[Gesteld op: 08-01-2009]

Toelichting:
De gemeente heeft goedkeuring verleend op een aangepaste tekening omdat er tijdens de bouw was afgeweken van de tekening.
Volgens de gemeente was deze goedkeuring onherroepelijk.
De buren hebben daartegen geprotesteerd met een advocaat en de gemeente heeft er nu een nieuwe bouwaanvraag van gemaakt waar belanghebbenden binnen 6 weken bezwaar tegen kunnen maken. De buren hebben bezwaar gemaakt. De gemeente heeft het naar de bezwarencommissie door verwezen.
Nu lees ik tot mijn grote verbazing dat de gemeente bij de bezwarencommissie heeft aangegeven dat ze tenonrechte vergunning hebben verleend voor de aangepaste tekeningen.

He bouwwerk is inmiddels gerealiseerd en afbreken zou erg kostbaar zijn en op grote problemen stuiten omdat het inmiddels verhuurd is.

Wat zijn mijn rechten?

Graag uw reactie.

Vriendelijke groeten J. Romijn
Antwoord:

Uit uw verhaal blijkt niet dat de bouwvergunning is verleend op basis van een ontheffing van het geldende bestemmingsplan. Uit uw verhaal begrijp ik het volgende.

U bent in eerste instantie gaan bouwen nadat de gemeente een bouwvergunning afgaf. U bent tijdens de bouw afgeweken van de bouwtekeningen. U heeft de bouwtekeningen aangepast aan hoe u daadwerkelijk bent gaan bouwen en de gemeente heeft dit goedgekeurd.  

M.i. betekent dit in feite niet anders dan dat de gemeente een 'nieuwe' bouwvergunning heeft verleend. Daartegen kan in de regel binnen zes weken bezwaar worden gemaakt, hetgeen uw buren dus hebben gedaan. Het is een beetje vreemd dat de gemeente eerst aangaf dat de gewijzigde vergunning onherroepelijk was. Men heeft waarschijnlijk niet goed ingeschat dat er juridisch gezien sprake was van een nieuwe bouwaanvraag (namelijk nieuwe bouwtekeningen) waarop weer opnieuw moest worden beslist.

Het is nu even afwachten wat het besluit van de gemeente zal zijn naar aanleiding van het bezwaarschrift. Omdat u aangeeft dat de gemeente al heeft toegegeven dat de bouwvergunning op basis van de aangepaste tekeningen ten onrechte is verleend, ga ik er van uit dat de gemeente de bouwvergunning zal 'herroepen' (intrekken). Op zich hoeft dat nog geen groot probleem te zijn. Het kan zijn dat de bouwvergunning alsnog kan worden verleend, maar dat daarvoor een aparte procedure moet worden gevolgd (ontheffings- of bestemmingsplanpprocedure). Het nadeel is dat deze procedure tijd kost en de uitkomst ervan niet vaststaat. De buren kunnen namelijk tijdens de procedure zienswijzen indienen bij de gemeente.

In het minste geval wil de gemeente voor de aangepaste bouwtekeningen geen vergunning verlenen. Voor u zou dat erg vervelend zijn, aangezien het gebouw in kwestie al is opgericht en zelfs al verhuurd begrijp ik uit uw verhaal. Bouwen in afwijking van een bouwvergunning die bovendien nog niet onherroepelijk is doet u echter altijd op eigen risico, wat wil zeggen dat u de kosten van eventueel (gedeeltelijke) afbraak in principe niet op de gemeente kunt verhalen! Dat de gemeente in eerste instantie aangaf dat de bouwvergunning onherroepelijk was is slordig, maar ik denk niet dat u daarom voor een schadetoekenning in aanmerking komt.

Mocht de gemeente de verleende bouwvergunning daadwerkelijk herroepen en deze vanwege het bezwaarschrfit ook niet meer willen verlenen, dan kunt u dat besluit (de beslissing op bezwaar) t.z.t. aanvechten bij de bestuursrechter.

Ik wens u veel succes en blijf graag op de hoogte van het verloop van deze kwestie alsmede van verdere vragen van uw kant.

 

 

 

 
Reactie vraagsteller:
In de aangepaste tekening in perongeluk een hoogtemaat van een nog niet gerealiseerd gedeelte van de verbouwing foutief aangegeven.
Hierdoor is het gedeelte dat nog gebouwd moet worden en ook onderdeel van de ter discussie staande vergunning is, te hoog. Dat past niet binnen het bestemmingsplan (ca. 8 cm te hoog).
Als blijkt dat daarom de vergunning wordt ingetrokken, kan ik deze maat dan eenvoudig aanpassen, waardoor de bezwarencommissie het alsnog kan goedkeuren.
Wat gebeurt er indien ik nu gelijk een nieuwe tekening indien met daarop de juiste maatvoering van het nog niet gerealiseerde gedeelte van de bouw.
Valt deze nieuwe tekening, die dus wel anders is dan de eerste (2007), onder het nieuwe bestemmingsplan van 2008.

De buren hebben het huis begin 2008 gekocht en ik had ruim daarvoor al de bouwvergunning. Hebben ze dan wel recht van spreken om dwars te liggen.

Vriendelijke groeten J.R.
 
Antwoord Beheerder:
U kunt de bouwtekening nog aanpassen. Het moet dan wel gaan om een kleine wijziging. Een verandering van slechts 8 cm lijkt me geen probleem. Het is verstandig om dit z.s.m. met de gemeente te overleggen. De bouwaanvraag wordt dan aangepast. Het bestemmingsplan dat geldt is het plan dat geldend is op het moment van het indienen van de aanvraag. Ik weet niet wanneer u de aanvraag heeft ingediend.

Voor de buren stond bezwaar open tegen de vergunning. In principe hebben zij binnen zes weken na het afgeven van de vergunning bezwaar kunnen maken. Dit hebben ze dus gedaan.

Hoewel ik het uit uw verhaal niet helemaal kan opmaken, denk ik dat het bezwaar gemaakt is tegen de aangepaste vergunning (waarvan de gemeente eerst aangaf dat deze onherroepelijk was). Ik zou hierover duidelijkheid vragen bij de gemeente als het u zelf ook niet helemaal duidelijk is.

PS kunt u ook met de buren om tafel om onder het genot van een kop koffie tot een oplossing te komen of is dat niet mogelijk?
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan De gemeente trekt bouwvergunning weer in.:

kan u iets over de brandweerauto vertellen
      [Gesteld in Brandweer]
2009-11-08 14:10:21
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
rechten en verplichtingen bij wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-09-22 13:28:33
Weerstand baby verhogen deze periode?
      [Gesteld in Homeopathie]
2009-11-24 10:54:28
Registratieplicht
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-12-27 22:15:10

Gemiddelde score Ruimtelijke ordening: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+