Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Heb ik recht van overpad

[Gesteld op: 15-05-2007]

Toelichting:
Vorig jaar hebben we een oud huis gekocht met 1000 m2 grond erachter. Aan de zijkant van dat stuk grond ligt een weg, met daaraan grenzend garages van de woningen die weer achter die garages staan. Wij hebben ook aan die zijkant een poort zitten die er al een jaar of 40 - 50 inzit. De vorige eigenaar heeft daar al die tijd gebruik van gemaakt. De poort die wij hebben staat er langer dan de weg met garages eraan. De mensen van wie dat stuk weg en de garages zijn zeggen dat wij geen recht van overpad hebben om bij onze poort te komen. Is dat zo?
Antwoord:
In het Burgerlijk Wetboek 5, Titel 6, artikelen 70 t/m 84 is de wetgeving rond de erfdienstbaarheid vastgelegd. Erfdienstbaarheid is een last waarmee het ene erf bezwaard wordt ten bate van een ander erf, het heersende erf. Ook het recht van overpad valt hieronder, wat vaak van toepassing is bij erven die aan alle kanten ingesloten worden door naburige erven.
Erfdienstbaarheid is doorgaans vastgelegd bij notariële akte, zoals in een koopovereenkomst, een akte van vestiging of in een gebruiks-, pacht- of huurovereenkomst. Met betrekking tot overdrachtsakten is veel informatie te vinden bij het Kadaster, www.kadaster.nl. Het Kadaster kan desgewenst ook een erfdienstbaarhedenonderzoek uitvoeren.
Hoe de overeenkomst ook is vastgelegd, hij is alleen van toepassing op degenen die hem zijn aangegaan. Als een perceel later weer verkocht wordt, kan de erfdienstbaarheid eenzijdig of door beide partijen beëindigd worden. Daarnaast kan de erfdienstbaarheid verjaren, bijvoorbeeld als hij meer dan 20 jaar geleden is ontstaan en inmiddels in strijd is met het algemeen belang. Ook kan de erfdienstbaarheid beëindigd worden als de noodzaak ervan door een wijziging in de omstandigheden niet meer voortbestaat. Bijvoorbeeld als een perceel door de aanleg van een nieuwe weg rechtstreeks ontsloten wordt, waardoor geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van een doorgang via het erf van de buren. In dat geval kan via de rechter verzocht worden de erfdienstbaarheid te wijzigen of op te heffen, omdat er geen sprake meer is van een redelijk belang.
Naast een vastlegging in onderlinge overeenkomsten kan ook door de gemeente, bijvoorbeeld in het bestemmingsplan, iets zijn vastgelegd over het gebruik of het eigendom van een toegangsweg in gezamenlijk eigendom.
De erfdienstbaarheid mag bij de bezwaarde partij geen onevenredige overlast veroorzaken, en dient op de minst bezwarende wijze plaats te vinden. Als er sprake is van gewijzigde omstandigheden, zoals de eerder genoemde aanleg van een nieuwe weg, waardoor de heersende partij nu via een korter zijpad op zijn erf kan komen, kan de bezwaarde partij, desnoods via de rechter, eisen dat gebruik gemaakt wordt van de kortere route. Maar ook gebruik met gemotoriseerde voertuigen van een pad dat voorheen alleen gebruikt werd door voetgangers kan een reden zijn via de rechter te verzoeken de erfdienstbaarheid te beëindigen of te beperken.
Als er niets is vastgelegd over erfdienstbaarheid, kan, ook weer via de rechter, verzocht worden deze op te leggen. In dat geval moet er, naast een redelijk belang, sprake zijn van verjaring. Daarbij wordt er van uitgegaan dat het een plaatselijke gewoonte betreft, waarbij aantoonbaar gedurende een periode van 10 jaar of langer te goeder trouw gebruik gemaakt is van de bedoelde erfdienstbaarheid door de bezitter van het erf. Het erf moet dan dus 10 jaar of langer in bezit zijn van de eisende partij, en het gebruik moet een voortdurend en zichtbaar karakter hebben gehad. Aan de eis dat het gebruik te goeder trouw moet hebben plaatsgevonden wordt doorgaans verbonden dat hierover in het verleden iets vastgelegd moet zijn. Als een beroep gedaan wordt op het verkrijgen van een erfdienstbaarheid die niet te goeder trouw ontstaan is (omdat er niets over is vastgelegd), treedt de verjaring pas op na 20 jaar. Wel moet dan sprake zijn van een bezit dat meer dan 20 jaar geleden verworven werd, en van een voortdurend en zichtbaar karakter van het gebruik. Het gebruik van een weg vindt echter niet voortdurend plaats. Volgens het Nieuw Burgerlijk Wetboek, dat sinds 1 januari 1992 van kracht is, kan ook voor een dergelijk gebruik erfdienstbaarheid opgelegd worden. Maar ook dan geldt, als het gebruik niet te goeder trouw geregeld is, een verjaringstermijn van 20 jaar. Omdat deze wet pas in 1992 van kracht geworden is, kan men zich dus pas op zijn vroegst in 2012 op deze bepaling beroepen.
Waar sprake is van mandeligheid (gedeeld eigendom) zijn ten slotte ook de bepalingen in het Burgerlijk Wetboek 5, Titel 5, artikelen 60 t/m 69 van toepassing.

Na deze hele inleiding is een korte samenvatting voor uw situatie op zijn plaats. De makkelijkste oplossing zou zijn wanneer er een akte, overeenkomst of bepaling gevonden kan worden waarin toestemming gegeven is voor het gebruik van de weg. Als de buren geen medewerking verlenen aan uw onderzoek kunt u dit uit laten zoeken door het kadaster, of (bijvoorbeeld over bepalingen in het bestemmingsplan) informatie opvragen bij uw gemeente. Een andere mogelijkheid is om met de gezamenlijke partijen alsnog een akte van erfdienstbaarheid op te laten stellen door de notaris. Hierin kunnen ook nadere bepalingen opgenomen worden ten aanzien van gebruik en onderhoud, een bijdrage in de kosten van het beheer en onderhoud van de weg etc. Als dat allemaal niet lukt ziet het er somber uit wanneer u recht van overpad via de rechter op zou willen eisen. U bent pas sinds een jaar eigenaar van het perceel. Daardoor kunt u zelf op geen enkele wijze aanspraak maken op een verjaringstermijn. Zoals gezegd in de toelichting kunt u evenmin aanspraak maken op de situatie zoals deze gedoogd werd ten aanzien van de vorige eigenaar, zelfs niet wanneer de tuinpoort de enige manier is waarop u de achtertuin kunt bereiken.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Heb ik recht van overpad:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+