Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geestelijke Gezondheid en krijg online een antwoord van de specialist in Geestelijke Gezondheid

Zelf een vraag over Geestelijke Gezondheid? Klik hier.
Meer vragen over Geestelijke Gezondheid.
De huidige beheerder van de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: Reëel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via RSS. Klik hier.
RSS over Geestelijke Gezondheid op jouw website?Vragen over Geestelijke Gezondheid op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via E-mail. Klik hier.

Wie stookt er in het huwelijk van zijn eigen kind?

[Gesteld op: 15-05-2007]

Toelichting:
Mijn schoonvader heeft uitgesproken dat hij het een probleem vindt dat ik een eigen mening heb. Verder liegt hij continue tegen mijn man over mij en verzint hij de meest gekke dingen om mij in een verkeerd daglicht te krijgen bij mijn man en bij andere mensen. Mijn man weet gelukkig beter maar anderen gaan nog geloven in zijn praatjes ook! Mijn man heeft herhaaldelijk gevraagd hiermee te stoppen maar hij gaat maar door. Hoe kan dit en wat moeten wij doen?
Antwoord:
Wat je beschrijft doet mij denken aan een drietal manieren van in het leven staan. Of één ervan van toepassing is op uw situatie zou u zelf kunnen kijken.

Ten eerste zou het kunnen dat je schoonvader overbeschermend is naar jouw echtgenoot toe. Bij dit profiel past meestal een zoon die een rustige beschermde opvoeding heeft gehad. Vaak heeft zo'n vader erg veel moeite om de zoon los te laten. En het kan zijn dat hij hoge eisen stelt aan zijn zoon en vaak ook hoge verwachtingen. Zoon heeft niet zo veel te zeggen gehad maar dat was als kind geen probleem. Nu heeft zoon gekozen om een eigen leven te starten en met vrouw door het leven te gaan. Dit is zeer moeilijk voor je schoonvader. Geen vrouw is goed genoeg voor zijn zoon. Hij zal dan ook alles doen om jullie uit elkaar te halen en zoon weer voor zich te winnen.

Een tweede scenario, een zijspoor daarvan zou ook nog kunnen zijn dat hij het gewoon erg moeilijk vind om zijn zoon los te laten en hem een eigen leven te zien gaan leiden. Dit noemt men met een mooi woord ook het "empty nest syndroom". Veel moeders hebben hier last van als het kind het huis uit gaat. Maar dit komt soms ook voor bij vaders.

Het derde scenario dat zou kunnen spelen is dat je schoonvader zeer ouderwets ingesteld is en verwacht dat de man de baas in huis is en het voor het zeggen heeft. Meestal is dat al zichtbaar in het ouderlijk gezin. Hij heeft dan duidelijk de leiding en een vrouw die wat onderdanig is past daar dan goed bij. Jij bent een moderne vrouw met een eigen mening en een eigen leven en zal wellicht in samenwerking met je echtgenoot bepaalde beslissingen nemen en ook een eigen leven hebben. Jouw mening is dan meestal niet gelijk aan die van je schoonvader. En een man die ouderwets ingesteld is kan dit vaak niet goed verkroppen en wil dan ook proberen jou in de buitenwereld neer te zetten als iemand die het niets goed kan doen.

Wellicht past één van bovenstaande beschrijvingen bij de manier van in het leven staan van je schoonvader. Of misschien wel een combinatie van factoren.

Wat kan je hieraan doen? Uw echtgenoot heeft al een aantal keer gevraagd om te stoppen. Dit werkt blijkbaar niet. Dan kun je hier gerust mee ophouden. Wellicht heeft uw echtgenoot geen invloed op uw schoonvader. Ik weet niet of jij het zelf al eens hebt aangegeven bij je schoonvader? Hoe moeilijk dit ook kan zijn, maar als je dit nog niet hebt gedaan geldt de oude regel: "Vreemde ogen dwingen". Mocht dit nog niet lukken, dan is het misschien goed om het iets minder vriendelijk aan te gaan geven. Desnoods onstaat er een conflict, maar soms kom je hier nog omheen. Op de rustige manier werkt het niet. Zeg helder wat je denkt en voelt. Maar mocht je dit willen doen dan is het wel belangrijk om de volgende communicatieregels in ogenschouw te nemen: Spreek in "ik" termen. Beschuldig niet. Dat heeft geen zin. Begin je zinnen met bijvoorbeeld: Als je ... doet of zegt, dan voelen wij ons ........ Of als je zo tegen mij spreekt, dan voel ik mij ........ Als je ..... tegen .... zegt over mij, dan voel ik mij ........ Begin niet met beschuldigende vingers als: Jij doet ....... Jij bent ...... enz. Dan sluit je meteen af in een vijandige sfeer. Op de eerste manier hou je het bij jezelf en je eigen gevoel en heeft hij ten eerste minder om je op te pakken naar een ander toe, en ten tweede, je houdt het gesprek rustiger en open en het is dan vaak veel duidelijker naar de ander toe. Blijf in ieder geval in ieder contact naar uw schoonvader toe, met uw man op één lijn staan. Vorm één front met een gelijke mening. Laat je niet uit over uw man op een negatieve manier waar uw schoonvader bij is en omgekeerd ook niet. Blijf naast elkaar staan als een eenheid. Jullie twee zijn één naar hem toe. Dat werkt het beste.

Ik wens u veel sterkte en moed toe.

Groet, Brigitte
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Counselling
Hoogsensitief Persoon
Hulpverlening
Kind & Jongeren
Psychiatrie
Psychologie
Psychotherapie
Stoornissen
Trauma
Gerelateerde vragen aan Wie stookt er in het huwelijk van zijn eigen kind?:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38

Gemiddelde score Geestelijke Gezondheid: 9.3 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+