Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

hernia of niet?

[Gesteld op: 19-12-2008]

Toelichting:
sinds 28 nov 2008 is het me tijdens het hoesten in mijn rug geschoten.Omdat het me wel vaker in mijn rug schiet heb ik me er niet echt zorgen om gemaakt.Meestal verdwijnt de pijn na een dag of twee drie
De pijn straalde al vrijwel meteen uit naar mijn bovenbeen en werd in de loop van de dagen alleen maar erger.
Slapen werd een hel omdraaien was heel moeilijk, een houding vinden zonder pijn al helemaal.
de huisarts heeft na een aantal testen geconstateerd dat het waarschijnlijk een hernia is evenals de fsychio waarna ik werd verwezen.
Ik gebruik momenteel naproxen 500 mg in combinatie met paracetemol.
De heftige pijn in mijn rug is gelukkig weg maar de pijn in mijn been blijft sinds twee dagen heb ik ook last van een koude voet zo tegen de avond.
Ik mag van de fsychio vooral niet teveel doen.
wel bewegen afwisselend met zitten en liggen.
Dit zou zo ongeveer 6 tot 8 weken duren voordat ik er iets verder ondernomen word.
de pijn zit ook in mijn rechter bil wat het zitten vaak bemoeilijkt.
Gelukkig heb ik nu twee weken vakantie zodat ik het even wat rustiger aan kan doen.
Ben namelijk taxichauffeur wat de huisarts en de fsychio eigenlijk niet zo,n goed idee vonden om door te blijven werken
Kunt u me misschien vertellen of ze het bij het rechte eind hebben?
Antwoord:

Geachte vragensteller,

 

Hartelijk dank voor uw vraag aan de chiropractor. Rugklachten met uitstraling naar het been kan je dagelijks leven aardig beïnvloeden. Veel normale handelingen worden opeens heel moeilijk of zelfs onmogelijk. In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks mensen met deze klachten. En gelukkig reageren de meeste heel erg goed op de behandeling.

 

Misschien is het handig om eerst uit te leggen wat een hernia precies is. En dat de termen hernia en ischias vaak door elkaar gebruikt worden.


Een hernia (voluit: hernia nucleus pulposus) is een veel voorkomende aandoening van de lage rug, die slechts in circa 50% van de gevallen gepaard gaat met klachten. Hernia betekent uitstulping van de tussenwervelschijf. Meestal wordt een hernia veroorzaakt door het langdurig verkeerd functioneren van de wervelkolom. Doordat de uitstulping tegen zenuwweefsel drukt wordt de pijn veroorzaakt.

De uitstulping van de tussenwervelschijf (hernia) kan ontstaan doordat het zachte binnenste deel kracht uitoefent op de buitenste lagen. In een vroeg stadium puilen de laagjes iets uit. De pijn hierbij ontstaat vaak plotseling en is vaak het gevolg van een buig / draaibeweging. In een later stadium kan de "gel" door de harde buitenlaag heen komen via rupturen of kleine scheurtjes. De klachten hierbij ontstaan vaak geleidelijk.

In een klein percentage van de hernia’s is er sprake van een echte neurologische hernia. Dat betekend dat er behalve pijn en gevoelsverandering ook problemen zijn met het plassen (incontinentie problemen), totale krachtsverlies in het been en gevoelloosheid / tintelingen rond de anus. Dit gebeurt vooral bij jonge mensen (tussen de 18 en 35 jaar oud) wanneer de tussenwervelschijf nog sappig en rond genoeg is om uit te stulpen. Dit zijn patiënten waarbij de kans het grootste is dat ze heel snel geopereerd moeten worden. Maar dat zijn ook de patiënten die heel goed op een operatie reageren.

Ischias is pijn in het been door irritatie van de grote rug zenuw die vanuit de wervelkolom door het bekken en bil naar het been loopt. De zenuw kan geïrriteerd zijn geraakt door een hernia. Maar er zijn nog veel meer oorzaken en plekken in de rug en bekken waar de zenuw geïrriteerd kan worden.

Mijn vermoeden is dat de huisarts en fysiotherapeut enkele provocatie testen hebben gedaan om te zien of dat de zenuw geprikkeld is. Wanneer dit zo is, dan wordt dit vaak een hernia genoemd. Terwijl dit niet altijd zo is.
De diagnose ischias en hernia worden vaak door elkaar gehaald, aangezien de klachten veel op elkaar kunnen lijken. De Chiropractor begint met het stellen van specifieke vragen over uw rugpijn en over uw algemene gezondheidstoestand. De ischias pijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsproblemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Deze bestaat uit verschillende orthopedische, neurologische en chiropractische testen om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid en soepelheid van alle gewrichten die met de pijn te maken kunnen hebben. Ook zal de chiropractor de functie van de ischias zenuw testen en onderzoeken of er in het verloop van de ischias zenuw beknellingen aanwezig zijn.

Over het algemeen wordt er bij een hernia voor een conservatieve/niet-operatieve behandeling gekozen. De chiropractor kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van herniaklachten. Met behulp van specifieke behandeltechnieken en speciale behandelbanken worden goede resultaten geboekt. Opereren wordt alleen overwogen als er sprake is van progressieve zenuwuitval en/of een onhoudbare pijn.

Ik ben het eens met de huisarts en fysiotherapeut. Het is belangrijk dat u probeert zo weinig mogelijk te zitten. Maar dit lijkt me erg lastig als taxichauffeur. Het is wel belangrijk om in beweging te blijven, en het liggen af te wisselen met bewegen. Fietsen gaat vaak beter dan lopen, alleen moet u dan wel op een “damesmanier” op en af de fiets stappen. Dus niet het been over het zadel gooien, maar voorlangs opstappen.

Ik zou u willen adviseren om een afspraak te maken bij een erkende en geregistreerde chiropractor. De chiropractor is gespecialiseerd in het behandelen van hernia’s en ischias.

Voor meer informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren verwijs ik u naar de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar, DC
www.kliniekatlas.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan hernia of niet?:

wat kan een chiropractor doen bij een hernia?
      [Gesteld in Chiropractie]
2006-12-17 12:57:23
geeft stenose zelfde klacht als hernia?
      [Gesteld in Chiropractie]
2007-03-06 18:00:06
Hallo,, kan je dood gaan van hernia ??
      [Gesteld in Hernia]
2009-02-25 08:51:28
goedendag,waarschijnlijk een borsthernia,wat nu
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-02-27 13:39:55
pijn in rug met uitstraling in 1 been
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-06-15 22:27:27

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+