Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Scientology
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Scientology en krijg online een antwoord van de specialist in Scientology

Zelf een vraag over Scientology? Klik hier.
Meer vragen over Scientology.

Beheerder worden?

De rubriek Scientology heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Scientology Klik hier.

RSS over ScientologyVragen over Scientology via RSS. Klik hier.
RSS over Scientology op jouw website?Vragen over Scientology op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ScientologyVragen over Scientology via E-mail. Klik hier.

Wat is Scientology?

[Gesteld op: 14-12-2006]

Toelichting:
Wat betekent scientology? Waar komt het vandaan?
Antwoord:
Scientology is bedacht door de Amerikaan L. Ron Hubbard. (1911-1986) De betekenis die Hubbard aan het woord scientology toekende is "Weten hoe te weten", maar het woord zelf werd al door filoloog Alan Upward in 1907 gebruikt als synoniem voor "pseudo-wetenschap". Scientology is begonnen in de jaren na de 2de wereldoorlog als "Dianetics, the Modern Science of Mental health", een boek dat Hubbard in korte tijd schreef in 1950 en vol stond met zelf-verbeteringstechnieken, bedacht door Hubbard. Het was, in de nadagen van de oorlog waarin veel mensen op zoek waren naar nieuwigheden, direct een groot succes. Sommige critici wijzen erop dat Hubbard kort voor het schrijven van het boek intensieve contacten onderhield met occultist Jack Parsons in het uitvoeren van door Aleister Crowley ontwikkelde geheime riten, wat in het boek is terug te vinden in de vorm van grote gelijkenissen met de geschriften van Crowley. In 1954 vond Hubbard het beter om zijn technieken toe te passen in een nieuw op te zetten structuur: de Scientologykerk werd opgericht, want volgens Hubbard was de beste manier om geld te verdienen een religie te starten. Met "Dianetics" als bijbel, "Book 1", zoals scientologen zeggen. De Scientologykerk ontwikkelde zich, maar kreeg ook te maken met veel kritiek. Dit had ondermeer te maken met de sterk totalitaire structuur binnen de organisatie, met het feit dat men extreem dure cursussen moet volgen om hogerop te komen, met het feit dat iedereen die kritiek had (en heeft!) op de kerk zich blootstelt aan de maatregelen van de kerk. Zo bestaat de maatregel "Fair Game", wat inhoudt dat iemand met kritiek feitelijk vogelvrij wordt verklaard voor de leden van de kerk. Leden die de kerk verlaten en kritiek uiten worden "Suppresive Person" (SP) verklaard. Een persoon die SP is verklaard mag worden "belazerd, aangeklaagd, belogen en vernietigd". Voorbeelden zijn wat de schrifster Paulette Cooper overkwam: ze werd, met behulp van door de kerk gefabriceerd bewijsmateriaal, beschuldigd van terroristische praktijken. De onlangs overleden vorige burgemeester van Clearwater, Gabe Cazares, werd op dezelfde manier beschuldigd van het doorrijden na een ongeval. Daardoor kregen FBI en CIA steeds meer belangstelling voor de handel en wandel van de kerk. Dit was niet naar de zin van Hubbard, die opdracht gaf tot "Operation Snow White", waarbij leden van de geheime dienst van de kerk inbraken in overheidsgebouwen om er documenten te veranderen dan wel te laten verdwijnen. Want de Scientologykerk is de enige kerk met een eigen geheime dienst. Dit leidde er toe dat er invallen werden gedaan bij de kerk. Daarbij werden ook de bewijzen gevonden voor de valse beschuldigingen en valse bewijzen tegen Cazares en Cooper. Uiteindelijk mondde het uit in een gevangenisstraf voor Hubbards vrouw en acht leden van de "Guardian Office", die tegenwoordig "Office of Special Affairs" heet. Hubbard zelf dook onder, tot aan zijn dood in 1986.
In Amerika en AustraliŰ werd de kerk uiteindelijk als religie erkend, maar in de meeste landen wordt de kerk gezien als een bedrijf dat winst maakt.
Voor meer informatie kun je de volgende websites nog bezoeken:
http://www.scientology.nl/
http://www.xenu.net/
http://www.dianeticsscientology.nl/
http://www.xenutv.com
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat is Scientology?:

Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Is het mogelijk een functioneringstest te weigeren
      [Gesteld in Fitness]
2007-12-16 08:07:36
Paar vragen voor opdracht school Mondriaan.
      [Gesteld in Scientology]
2009-03-24 11:51:48
Hoe kunnen Christenen Scientology aanhangen?
      [Gesteld in Scientology]
2009-11-30 17:39:54

Gemiddelde score Scientology: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+