Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Belasting betalen in Spanje en in NL?

[Gesteld op: 14-12-2008]

Toelichting:
Ik zal per 1 maart in NL loon ontvangen doordat ik een kleinschalige kinderopvang opzet in mijn eigen huis. Daarnaast zal ik dan per 1 mei naar Spanje gaan om daar op een spaans contract 6 maanden te werken. (ondertussen lopen inkomsten in NL door) Ik heb een koophuis. Aangezien ik zelfstandige ben in NL vraag ik mij af welke verzekeringen ik dan af moet sluiten voor mezelf (naast WA) en waar ga ik mijn belastingen betalen? Mag ik zoveel tijd in Spanje werken en zo ja, waar moet ik verder nog op letten? Het zijn veel vragen maar ik hoop dat ik wat duidelijkheid kan krijgen en misschien tips?

Alvast bedankt voor de moeite!

Met vriendelijke groet
Antwoord:

Een leuke vraag. Ik vind het verrassen dat u de kinderopvang in uw woning door laat gaan terwijl u in Spanje bent, maar daar zal u wel een partner voor hebben.
Uw fiscale situatie wordt nu ineens veel gecompliceerder als u in het buitenland gaat werken. Over uw Spaanse inkomsten moet u Spaanse Inkomstenbelasting betalen, over de Nederlandse inkomsten moet u Nederlandse belasting betalen. Dan zijn er ook nog uitzonderingen, waardoor het mogelijk is dat over Spaanse inkomsten Nederlandse belasting wordt betaald; deze uitzonderingen zijn genoemd in het belastingverdrag dat tussen Nederland en Spanje is afgesloten. Ik ga er hier even van uit dat deze uitzonderingen niet voor u gelden, maar ik raad u wel aan om hier navraag naar te doen.

Wat u goed moet beseffen is de regel dat er slechts 1 land kan zijn waar u aangifte inkomstenbelasting kan doen over uw volledige wereldinkomen (dus Spaanse en Nederlandse inkomsten bij elkaar). Dit land is het land waar u in het kalenderjaar meer dan 185 dagen feitelijk verblijft (aantoonbaar). Is in het andere land belasting al ingehouden op het loon, dan is dat verrekenbaar. U begrijpt dat u hier een speciaal aangiftbiljet voor nodig heeft, namelijk het M-biljet. Veel uitgebreider, en gecompliceerder.
Met u contract van 6 maanden komt u waarschijnlijk aan de grens van 185 dagen. Ik raad u aan om te proberen onder deze grens te blijven.

Wat betreft uw koophuis: de hypotheekrente is alleen aftrekbaar voor zover u uw huis niet ter beschikking stelt aan derden, dus u loopt een risico metd e kinderopvang. Bovendien is het alleen aftrekbaar van de Nederlandse inkomsten, dus als deze niet hoog genoeg zijn heeft u minder profijt van de aftrekpost.

Wat betreft de verzekeringen: een van de nadelen van in het buitenland werken is dat u dan geen AOW opbouwt, en dat merkt u als u 65 wordt. U kunt zich daar vrijwillig voor verzekeren, de belastingdienst kan u informeren.
Daarnaast is een belangrijke verzekering de arbeidsongeschiktheidsverzekering; als u als werknemer in Nederland arbeidsongeschikt wordt ontvangt u een WIA-uitkering. Maar hoe is dat in Spanje geregeld? Dit is een groot risico datu goed moet afdekken, en eventueel kunt u daar in Nederland een verzekering voor afsluiten. Maar wellicht heeft u die al, omdat u als zelfstandige werkt. Neem dan wel contact op met uw verzekering om te melden dat u naar het buitenland gaat, want wellicht is dit van invloed op de verzekering.

Ik hoop hiermee uw vragen enigzins te hebben beantwoord. Zoals duidelijk mag zijn wordt uw situatie gecompliceerd, en gaat het hier te ver om alles te behandelen. Ik raad u dan ook aan om meer informatie op te vragen bij bijvoorbeeld de belastingdienst, zie hun website of de belastingtelefoon.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer de Ruyter,

Ontzettend bedankt voior de snelle en duidelijke reactie op al mijn vragen! Ik heb uw vraag willen waarderen met een 10 maar toen ik waarderen aantoetste was het antwoord al gegeven. Ik hoop dat het een 10 was die er stond?

Met betrekking tot het uw antwoord heb ik nog 1 vraag (de rest is me meer dan duidelijk door u beantwoord) Het gastouderbureau waar ik bij aangesloten ben, heeft mij uitegelegd dat wanneer derden voor mij als gastouder zullen funcioneren in de maanden dat ik niet als gastouder werk (2 dagen per week in principe) dat de inkomsten die ik dan toch ontvang (vanwege het ter beschikking stellen van de ruimte) Deze inkomsten zou ik volgens de accountant van het bureau wel als inkomsten kunnen opgeven en niet als "verhuur". Zou u dit voor mij uit kunnen zoeken. Ik spreek over gastouder (innovatieve opvang) waarbij ik in eerste instantie 2 dagen gastouder ben en mijn collega 3 dagen gastouder is. Het is voor mij niet interessant als dit als verhuur wordt gezien.

Nog 1 vraag: De uitzonderingen die gelden volgens het verdrag dat geldt tussen Spanje en Nederland, kan ik deze bij de belastingdienst opvragen?
Ik kan ook 5 maanden gaan werken. Voor mij is het wel weer interessant om 6 maanden te werken ivm het maken van mijn vaaruren voor mijn Groot Vaarbewijs. Maargoed dat kan ik wel roggelen. (-;!

Tot zo ver ontzettend bedankt voor uw antwoorden, ik zal anderen attent maken op jullie site! Super
 
Antwoord Beheerder:
Dank u voor uw waardering; ik kan deze niet zien, omdat ik een extern adviseur ben, maar ik stel het op prijs.
Wat uw vraag betreft: Als u niet aanwezig bent, en uw woning ter beschikking stelt voor de kinderopvang, dan klinkt dat als verhuur van de woning. Op zich is dat wel interessant, omdat opbrengsten van verhuur vrij zijn van inkomstenbelasting, maar u loopt het risico dat u dan in uw periode uw hypotheekrente niet kan aftrekken. Als u niet wilt dat dit als verhuur wordt aangemerkt, moet u een andere constructie toepassen.
Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat u de kinderopvang voor eigen rekrning voert, en uw collega in dienst neemt. Gedurende uw afwezigheid ontvangt u dan alle inkomsten van de kinderopvang, en u betaalt dan loon aan uw collega.
Als de accountant van het bureau zegt dat u dit als inkomsten kan aangeven, dan heeft hij vast ook wel genoemd welke constructie hij in gedachten had? Ik raad u aan met hem te overleggen, omdat hij uw situatie beter kent.

Wat uw andere vraag betreft: uiteraard kunt u alle informatie bij de belastingdienst opvragen, daarvoor is de belastingtelefoon opgericht (tel 0800-0543). U kunt ook de website raadplegen. Als u begint op http://www.belastingdienst.nl/particulier/buitenland.html vind u vanzelf de interessante informatie.

m.vr.gr.
A.P. de Ruyter RA
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Belasting betalen in Spanje en in NL?:

naheffing btw damesdeel
      [Gesteld in Prostitutie]
2008-04-30 15:06:06
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05
betalen prostituees belasting?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-03-13 15:53:53
hoe zit het met opting in
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-07-30 17:58:24
Navordering heffingskorting 2006
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2013-11-05 20:38:45

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+