De huidige beheerder van de rubriek Tuin: Naam: Mona Wiarda Bedrijf: Adviesburo m wiarda Reactiesnelheid: 42 uur Waardering: 8.5 (van max. 10) Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.
Toelichting: Ik wil graag een oprit aanvragen om mijn bus van het werk in de voortuin te kunnen parkeren. Heb de woning net aangekocht en het geheel heeft al het karakter van een parkeerplaats op eigen terrein welke voldoet aan de eisen en doet vermoeden dat er in het verleden al een parkeerplaats op eigen terrein, voor de garage, was. Ik heb geprobeerd dat uitzoeken maar kom hier niet verder mee. Er is echter geen oprit aanwezig en indien die gecreëerd wordt dan is die pal voor een zebrapad. Om te voorkomen dat ik een afwijzing krijg, vraag ik me af hoe ik dat het beste kan onderbouwen in mijn aanvraag naar de gemeente. Ik hoef alleen een stukje trottoir van ongeveer 3 meter te overbruggen om op eigen terrein te komen. Bij het wegrijden zou ik voldoende zicht hebben om het overige verkeer niet te hinderen/in gevaar te brengen. Echter, nu heb ik aan de achterzijde al een oprit maar de huidige staat, overkapping, geeft me niet de gelegenheid om mijn bus van het werk, ivm de hoogte, daar te parkeren. Tevens zal daar mijn privé auto geparkeerd worden. Deze uitrit ligt ook voor de garage maar deze is zowel vanaf de voorzijde als vanaf de achterzijde dichtgemaakt. Er is in de onmiddellijke nabijheid gedurende 24u per dag een enorme parkeerdruk, wat zou inhouden dat ik 5 tot 10 minuten zou moeten lopen als ik niet kan parkeren in de onmiddellijke omgeving op de openbare weg. Hebt u nog tips welke ik in mijn aanvraag kan verwerken? Vast bedankt voor het antwoorden. MvrGr
Antwoord:
Volgens Artikel 23 van de Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (http://www.wetboek-online.nl/wet/RVV.html) mag een bestuurder zijn voertuig niet stil laten staan op een oversteekplaats of binnen en afstand van 5 meter daar vandaan. Wat veilig geacht wordt verschilt per situatie, en de regelgeving daaromtrent per gemeente. Als de oversteekplaats gedurende de hele dag druk gebruikt wordt, zal eerder gevaar ontstaan dan wanneer er sprake is van enkele pieken in het gebruik. Is de situatie rustig en overzichtelijk, of erg druk en al vol obstakels en afleiding? Gaat u de uitrit meerdere keren per dag gebruiken, of alleen 's ochtends bij het wegrijden en 's avonds om te parkeren? U kunt de situatie vanuit de auto goed overzien, maar zien medeweggebruikers u ook goed? Levert u een bijdrage aan de afname van de parkeerdruk in de omgeving door op eigen terrein te parkeren? Is het parkeren van een busje op eigen terrein veiliger voor de andere weggebruikers dan parkeren langs de rijbaan? Zijn er in de gemeente vergelijkbare situaties te vinden, bijvoorbeeld in het oudere centrum, waar goedkeuring in is verleend?
Kortom, welke argumenten bruikbaar zijn zal erg afhangen van het standpunt dat de gemeente hierover inneemt (of eerder ingenomen heeft), en van de (verkeers)situatie ter plaatse.