Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

wat is de pijn in mijn been(linkerheupgewricht?)

[Gesteld op: 06-12-2008]

Toelichting:
heb sinds twee weken veel pijn in mijn linkerbovenbeen vanaf heupgewricht trekkend naar halverwege de knie. Dit begint een minuut of wat na lopen of staan. Bij het zitten of liggen trekt dit langzaam weg maar zodra ik opsta begint het weer. Rontgen foto's laten geen schade sporen aan het heupgewricht zien, alles lijkt goed en normaal. Heb wel net een kuur prednison (60mg/dg) nu afbouwend. Door prednison wel alle spieren en vlees rondom de heupen flink weggeslonken. Is de steun van het gewricht daardoor weg en drukt de bol nu te hard in de kom o.i.d.Arts schreef glucosamine sulphate voor.Nog geen resultaat na een week gebruik. Nog steeds erge pijn
Antwoord:

Geachte mevrouw/heer,

Hartelijk dank voor uw vraag aan de chiropractor. Pijn in de heup/bovenbeen kan zeer vervelend zijn. En er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor uw klachten. In mijn kliniek voor chiropractie zie ik dagelijks mensen met pijn in het bovenbeen, dat erger wordt bij het opstaan.

 Een probleem in het heup gewricht zelf geeft meestal heel andere klachten dan wat u beschrijft. Dus ik vermoed dat de oorzaak niet in het heupgewricht zit. Daarom verbaast het me niet dat er niets te zien is op de röntgenfoto.

Het is erg ongebruikelijk in Europa op een kuur prednison te krijgen voor deze klachten. Ik vermoed dat u of niet in Europa woont of dat u niet alle symptomen heeft gemeld. Glucosamine is een supplement wat gegeven wordt bij artrose klachten. Glucosamine is echter geen pijnstiller dat na 10 minuten al werkt. Glucosamine heeft meestal een aantal weken nodig te hebben om effect te merken. Het duurt gewoon even voordat er voldoende Glucosamine is opgebouwd in het lichaam.

Het klinkt mij wat onwaarschijnlijk dat door de prednison spieren flink zijn gaan slinken. Dat is geen bijwerking die bekend is. Door het niet gebruiken van de spieren (door bijvoorbeeld veel pijn) kunnen spieren wel heel snel dunner worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een arm die een paar weken in het gips heeft gezeten, dan kan je de botten bijna zien omdat alle spieren zijn “verdwenen”.

Het is natuurlijk voor mij heel moeilijk om een exacte diagnose te maken van de korte omschrijving die u heeft gegeven. Voor een goede diagnose heb ik ook een uitgebreid lichamelijk onderzoek nodig en meer informatie. Maar mijn eerste indruk is dat het uw klacht eerder uit de rug en of bekken komt.  Dan kan heel kenmerkend pijn geven in het boven been. Dit wordt ook wel ischias genoemd.

Ischias
Het woord ischias is afgeleid van een van de grotere beenzenuwen; de nervus (zenuw) ischiadicus. Het is een zenuwbundel die ontstaat uit een samenvoeging van zenuwen vanuit het lage ruggebied. Vanuit de lage rug loopt de ischias zenuw door de bil verder naar de knieholte en vervolgens richting de voet.

In het lage rug en bilgebied is de ischias zenuw relatief het meest kwetsbaar om bekneld of geïrriteerd te raken. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias. Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Als de aandoening verergert, breidt de pijn vaak uit naar de bilspier aan één zijde en soms naar beide zijden. Als ischias zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar het onderbeen uitstralen. De pijn is dan vaak voelbaar aan de achterkant van het been, maar kan ook aan de zijkant van het been optreden.

Oorzaken van ischias

  • Een veranderde functie van de lage rug, het bekken of het been
  • Overbelasting van de onderrug
  • Afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven
  • Artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken
  • In de bil loopt de ischias zenuw bij sommige mensen door een spier (piriformis spier). Als deze spier langere tijd samentrekt kan de zenuw ook hier bedrukt raken.
  • Bovenmatige inspanning
  • Overgewicht
  • Een slechte conditie of houding

Diagnose
De diagnose ischias en hernia worden vaak door elkaar gehaald, aangezien de klachten veel op elkaar kunnen lijken.
De Chiropractor begint met het stellen van specifieke vragen over uw rugpijn en over uw algemene gezondheidstoestand. De ischias pijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsproblemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Deze bestaat uit verschillende orthopedische, neurologische en chiropractische testen om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid en soepelheid van alle gewrichten die met de pijn te maken kunnen hebben. Ook zal de chiropractor de functie van de ischias zenuw testen en onderzoeken of er in het verloop van de ischias zenuw beknellingen aanwezig zijn.

Behandeling
In veel gevallen kan de chiropractor ischias klachten behandelen. In sommige gevallen is het echter nodig dat eerst verwijzing naar een huisarts of specialist plaatsvindt, om uitgebreider onderzoek te doen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een MRI of röntgenfoto’s. De behandeling is persoonlijk en toegepast op uw ischias klacht. Is bijvoorbeeld een geïrriteerd gewricht de oorzaak van de klachten, dan kan de chiropractor met verschillende handmatige bewegingstechnieken of “correcties”, het gewricht weer gezond functionerend maken waardoor de klachten veelal verdwijnen. Daadwerkelijke beknellingen of irritaties van zenuwen kunnen in veel gevallen dusdanig worden verminderd dat ze geen aanleiding meer geven tot ischias klachten.


Ik wil u dan ook adviseren om een afspraak te maken bij een erkende en geregistreerde chiropractor. Voor de adressen van erkende chiropractoren en meer informatie over chiropractie verwijs ik u naar de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar DC
chiropractor
www.kliniekatlas.nl

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk bedankt voor het uitgebreid en wel volledig antwoord afgaand op mijn kortee omschrijving.
NB. de prednison kuur heb ik er zijdelings bijvermeld (niet voor de pijn in heup maar voo proteinurie, verlies proteine in urine)omdat de pijn problemen na de kuur zijn begonne.. Daarbij heb ik alle bekende bijwerkingen van prednison ondervonden behalve het dikker worrden. Ik ben integendeel de eerste weken flink afgevallen vooral rond de heupen billen en bovenbenen!! Daarna ben ik bewust meer gaan eten en snacken om weer enigszins bij te komen. En het hongergevoel dat je toch al van prednison krijgt hielp daarbij wat. In 4 weken 4kg afgevallen en in 4 weken weer drie kg aangekomen. Maar niet in de bovenbenen billen en heupen!!.
Maar over de pijn gesproken Het zit niet in het heupgewricht. Het begint dus aan de zijkant op de bot in het holletje van de heup. Echt aan het harde voelbare knobbel en straalt dan als het ware in het bot een beetje naar beneden. Niet tot aan de knie maar halverwege.
een nieuwe rontgen foto van de femur en dijbeen bot laat wederom niets zien. mijn vraag is nu: zou een cat scan kunnen laten zien of er een zenuw of bloedader afgekneld het merg gee of de spier op de kop van de femur(?) geen goede bloedvoorziening heeft.is waardoor het

ps. Sorry als er veel fouten aan het eind van de zinnen zitten. Ik kan het eind niet zien op het scherm en kan de groene band daar niet smaller maken. NB ik ben 1.80 lang en weeg rond de 774/75 kg . Geen overbelasting . Wel kan een scheve houding wat op foto's van het wervelkolom te zien is in een rare zijwaartse kronkel bij een van de wervels in de lagere rug. Echter geen uitstraling van pijn van daaruit te merken en ook geen pijn in de bil of de bebeb, behalve nu dus de pijn aan de zijkant van de kop van het linkerbeen.
 
Antwoord Beheerder:
Geachte vragensteller,

Mijn excuus voor het late antwoord. Ik vermoed dat een CAT scan u meer informatie geeft. De mogelijkheid dat de bloedtoevoer of aders afgekneld bij de kop van de heup is uitermate klein. Dat gebeurt bij volwassenen alleen na een zwaar trauma waarbij de kop is afgebroken. Of bij hele jonge kinderen en dan noemen we dit de ziekte van Paget.

De kop van de heup, zit trouwens niet op de plek waar u deze beschrijft, en de klachten komen ook niet overeen met de klachten aan de kop van de heup. Ook is er niets uit uw verhaal waar ik me direct erge zorgen over zou maken, ik zie geen "rode vlaggen".

Ik blijf bij mijn advies in mijn vorige reactie. Om dieper op uw klachten in te gaan heb ik toch een volledig uitgebreid lichamelijk onderzoek nodig.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar, DC
chiropractor
www.kliniekatlas.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan wat is de pijn in mijn been(linkerheupgewricht?):

help pijn in mij bilspier straalt uit naar kuit
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-02-26 20:00:34
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
Pijn onder in de rug/Tintelingen benen
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-01-05 14:08:41
Wat moet ik doen??
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-02-18 09:49:53
Chronische spanningshoofdpijn
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-03-23 18:13:10

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+