Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Welke kleur voor muren en kozijnen?

[Gesteld op: 03-12-2008]

Toelichting:
Beste mevrouw Havenaar,

Graag zouden wij willen weten wat uw advies is omtrent onze woonkamer muren en kozijnen.
Wij hebben onlangs een zijdeglans dons lak voor de kozijnen uitgekozen (Flexa VTWonen) en zouden graag willen weten wat voor een kleur latex we moeten aanschaffen voor de muren.
Denkt u dat de dons lak erg donker gaat uitvallen in een redelijk lichte woonkamer?
Onze woonkamer is ongeveer 50 vierkante meter en hebben antraciet kleurige stoffen meubels en lime groene accessoires.

Kunt u ons adviseren?


Met vriendelijke groet,

Raymond Schńfer
Antwoord:

Dons is een lichte natureltint en zeker niet donker, maar donkerder dan wit of een offwhite. Als uw woonkamer erg licht is, lijkt een kleur overigens nog lichter. Hoe meer licht er op een kleur valt, hoe lichter de kleur lijkt. Leg een kleurstaal maar op verschillende plaatsen in de kamer en kijkt wat de hoeveelheid licht doet met de kleur. Maar alles hangt natuurlijk af van uw bedoeling. Om u een goed kleuradvies te kunnen geven zou ik de ruimte en andere kleuren eigenlijk moeten zien. Welke kleur geschikt is voor de muren wordt naast meubels en accessoires ook vooral bepaald door de kleur en het materiaal van de vloer. Het is zelfs handig de vloerkleur als uitgangspunt te kiezen voor een kleurenplan, omdat het aantal kleuren voor een vloer veel beperkter is dan verfkleuren en er dus gemakkelijker een juiste verfkleur bij de vloer gezocht kan worden, dan andersom. Het is dus lastig om u een advies te geven voor een muurkleur als ik de vloerkleur niet ken. Dons is een warme natureltint, en daar passen flink wat kleuren bij. Daarnaast moet u natuurlijk rekening houden met het limegroene  en antraciet grijs. Als u van actie en spanning houdt is rood een optie. Dit vormt een spannend contrast met limegroen en past bij antracietgrijs en dons. Maar rood is natuurlijk geen kleur om alle wanden mee te verven. Pas het in beperkte mate toe.   Oranje is een andere mogelijkheid, maar het hangt af van de limekleur af. Oranje is mooi bij antracietgrijs en omdat de kleur dons ook wat rood/oranjeachtigs heeft zal dat zeker passen.

Voor de muren kunt u denken aan kleuren als grijs, en limegroen, maar dan in lichtere en/of donkerdere nuances. En natuurlijk zwart en wit. De kleur dons of een wat donkerdere nuance voor de muren is natuurlijk altijd een veilige optie. Met één kleine muur of één of twee muurvlak(ken) in een donker grijze, zwarte, limegroene, rode of oranje kleur voegt u diepte aan de ruimte toe. Ik geef u tot slot nog wat algemene tips over kleur en kleurgebruik.  

·         Het is aan te raden een kleurenplan te maken voordat een ruimte wordt ingericht. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen zoals gordijnen, vloer en bekledingsstoffen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw.

·         Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.

·         Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.

·         Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

·         Haal verfstalen in huis en bekijk ter plekke hoe de kleuren eruit zien, hoe ze bij elkaar passen en hoe ze elkaar onderling beïnvloeden. Leg er ook de stoffen en andere materialen naast. Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Twijfelt u erg over de juiste kleurkeus maak dan een moodbaord. Een moodboard) is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Let ook op de juiste verhouding van de kleuren. Dus de kleur voor de muren komt in een grotere hoeveelheid voor dan de kleur van de accessoires. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

Hoop dat mijn advies u een stuk verder heeft geholpen bij het inrichten van uw woonkamer. Veel succes daarmee.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
w
www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke kleur voor muren en kozijnen?:

Kleuren in de hal
      [Gesteld in Interieur]
2007-09-26 00:05:07
welke kleur "wit" muren bij kersenhouten meubels
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-18 16:41:17
kozijnen donkerder dan de muur verven of niet?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-06-09 02:41:52
hele huis te schilderen; welke wittinten?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-08-31 13:25:33
RAL 9010 combineren
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2011-02-15 14:56:23

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+