Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Utrecht

Zelf een vraag over Interieur-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Utrecht Klik hier.

RSS over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Utrecht op jouw website?Vragen over Interieur-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Kleuradvies voor de slaapkamer

[Gesteld op: 02-12-2008]

Toelichting:
We hebben een dakkapel laten plaatsen om onze slaapkamer te vergroten. De slaapkamer is nu 5 x 3 meter. We hebben vloerbedekking in de kleur oranje/bruin (Bonaparte Mango Papaya) Onze kastenwand en nachtkastjes zijn in de kleur middenbruin. Als behang heb ik voor de langste wand (achter het bed) grijs behang met een zilver en wit dun streepje uitgekozen. De overige wanden wil ik met wit behang met een streepje doen.
Nu wil ik het plafond van een dakkapel een andere kleur geven als wit. Kunt u een kleuradvies geven?
Daarnaast wil ik voor de accesoires zoals dekbed en gordijnen een felle kleur gebruiken, bijvoorbeeld lime groen of diepe kleur blauw gecombineerd met grijs of zo? Zijn dit kleuren die goed te combineren zijn met de andere kleuren in onze slaapkamer? Heeft u misschien nog andere ideeen?

Alvast hartelijk dank voor u tips!
Antwoord:

Over het algemeen kan het plafond het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd. Is dat bij u ook de reden dat u het plafond niet wit wilt maken? Natuurlijk kunt u wel een offwhite gebruiken, dus een wit met een zweem van bijvoorbeeld rood of geel erin, zonder dat het plafond direct lager lijkt. Wilt u echt een donkere kleur, realiseert u zich dan dat het plafond lager lijkt. Vaak zijn plafonds in dakkapellen al niet heel hoog. Als dat bij u ook het geval is, raad ik een donkere kleur beslist af. Welke kleur u voor het plafond kunt gebruiken? Dat zou een (neutrale) grijze kleur kunnen zijn, de kleurtoon die u voor het behang heeft gekozen. U kunt dezelfde kleur nemen, maar een kleurnuance daarvan, dus wat lichter of donkerder is ook mooi. Zo gebruikt u binnen één kleurtoon verschillende nuances. Dat verlevendigt een ruimte.

Bij het oranje/bruin, middenbruin en grijs wilt u nog een fellere kleur gebruiken voor de accessoires. Inderdaad kunt u op kleinere oppervlakken fellere en intensievere kleuren gebruiken. Maar realiseert u zich wel dat het dekbed een groot oppervlak heeft en de kleur daarvan dus zeer bepalend is in een ruimte. Ook gordijnen kunnen een groot oppervlak beslaan en zijn dan ’s avonds sfeerbepalend. Om te adviseren welke kleur u het beste bij het tapijt, de meubels en het grijs kunt gebruiken, zou ik de ruimte en kleuren eigenlijk moeten zien. Oranje en grijs passen mooi bij elkaar. Een groen-blauwe kleur contrasteert mooi met oranje, nog mooier dan een blauwe kleur. Maar is uw oranje/bruin tapijt meer een bruine tint dan kan limegroen (een geelgroene tint) weer een betere keus zijn. De afmeting van de ruimte is ook bepalend voor de kleurkeus. In een kleine ruimte raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken. Dat maakt een kleine ruimte onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Verder is uw smaak ook van belang. Houdt u van actie en spanning kies dan voor contrasten. Bent u meer iemand die van rust houdt, dan zijn ton sur ton kleuren voor u geschikter. In het laatste geval adviseer ik een dekbed te kiezen in neutralere tinten (bijvoorbeeld een wit of offwhite) of kleurtonen die al gebruikt worden, maar dan een stuk lichtere of donkerdere nuance. Accessoires zoals kussens en lampen, kunt u ook in een kleine ruimte in een contrasterende kleur kiezen, omdat het om kleine oppervlakken gaat.

   Ik geef u nog wat algemene tips over kleur en kleurgebruik.

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer nuances van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kiest u complementaire (contrasterende) kleuren, bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw.

·         Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

·         Haal verfstalen of liever nog grotere stalen in huis en bekijk ter plekke hoe de kleuren eruit zien, hoe ze bij elkaar passen en hoe ze elkaar onderling beïnvloeden. Leg er ook de stoffen en andere materialen naast. Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil. De hoeveelheid en soort licht bepaald namelijk hoe wij een kleur zien.

·         Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.  

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
w
www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kleuradvies voor de slaapkamer:

Advies voor kleur in slaapkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-01-18 14:57:48
grijs in de slaapkamer in combi met creme bed?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-02-24 22:51:24
Welke kleuren best op muren/gordijn?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-09-02 16:36:24
kan ik in 1 kamer 2 kleuren gebruiken?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-03-26 18:38:10
Dessin van gordijnen versus vloerbedekking
      [Gesteld in Interieur-Drenthe]
2010-08-21 20:51:56

Gemiddelde score Interieur-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+