Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Belgie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Belgie en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Belgie

Zelf een vraag over Advocaten-Belgie? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Belgie.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Belgie:
Naam: Johan Van Renterghem LL.M.
Bedrijf: Advocatenkantoor van renterghem
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Johan Van Renterghem LL.M. vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-BelgieVragen over Advocaten-Belgie via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Belgie op jouw website?Vragen over Advocaten-Belgie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-BelgieVragen over Advocaten-Belgie via E-mail. Klik hier.

verdeling gemeenschappelijke kosten app.

[Gesteld op: 02-12-2008]

Toelichting:
Geachte, Ik ben een mede-eigenaar van een appartementsblok van 12 eenheden. Nu had ik graag een antwoord gekregen op de gemeenschappelijke kostenverdeling tussen de mede-eigenaars en de niet verkochte appartementen in het gebouw. Tot op heden bijna 3 jaar na het eerst verkochte appartement, bevinden zich in de blok nog 2 niet verkochte appartementen die nog toebehoren aan de bouwheren. In het contract van de notaris meerbepaald in de statuten van het gebouw, staat vermeld onder voorlopige bepalingen dat indien er kavels zijn die nog niet verkocht zijn en dus toebehoren aan de vennootschap slechts dienen tussen te komen voor 1/4 van de gemeenschappelijke kosten. Bovendien is de vennootschap niet verplicht tot het storten van provisies. Daar het hier gaat om 2 appartementen die een aanzienlijke aantal tienduizensten vertegenwoordigen in de blok, zorgt dit voor een financiŰle last voor de andere mede-eigenaars. Na opzoekingswerk kon ik op onderstaande site lezen dat de vennootschap wel hun bijdrage in de kosten dient te betalen alsook provisie dient te storten. Ik neem aan voor hun normale aandeel volgens de tienduizensten? Elk afgesloten contract dat anders vermeld zou tegen de reglementering van de appartementswet ingaan en bijgevolg ongeldig zijn. http://books.google.be/books?id=B9g_6j8J_dcC&pg=PA95&lpg=PA95&dq=verdeling+niet+verkocht e+kavels&source=web&ots=6I6XrtyUVz&sig=d9joWX01L1L04M3aWyb17L8fQPM&hl=nl&sa=X&oi=book_result&resnum=8&ct=result#PPA95,M1 Omdat ik niet goed weet tot wie ik me kan wenden alsook de notaris die de akte verleden heeft niet reageert op verzonden e-mails, hoop ik dat u hierover enig uitsluitsel kan geven. Indien u niet op de hoogte bent van deze reglementering of niet meteen een antwoord kan geven, had ik graag vernomen waar ik best meer advies kan inwinnen. In afwachting van uw antwoord, alvast bedankt, Mvg Jimmy
Antwoord:

De wetgeving inzake de appartementseigendom is complex, maar ook van dwingend recht. Dit betekent dat alle contractuele clausules die hier tegen in gaan ongeldig zijn, nietig en derhalve als niet geschreven dienen beschouwd te worden.

Artikel 577, § 9 vermeldt sinds de wetswijziging van 30/06/1994 (inwerkingtreding 01/08/1995) het volgende:
Onverdeelde onroerende goederen die bestemd zijn tot het gemeenschappelijk gebruik van twee of meer onderscheiden en aan verschillende eigenaars toebehorende erven, zijn echter niet vatbaar voor verdeling.
Het aandeel in de onverdeelde onroerende goederen kan niet overgedragen, met zakelijke rechten bezwaard of in beslag genomen worden dan samen met het erf waarvan het onafscheidbaar is.
De aan deze medeëigendom verbonden lasten, met name de kosten van onderhoud, herstelling en vernieuwing, moeten worden omgeslagen naar evenredigheid van de respectieve waarde van elk privatief deel, tenzij wanneer de partijen beslissen die kosten om te slaan naar evenredigheid van het nut dat de gemeenschappelijke delen en diensten die deze kosten teweegbrengen, voor elk van de privatieve delen hebben. De partijen kunnen de waarde en het nut als criteria ook combineren.
De bepalingen van deze paragraaf zijn van dwingend recht.

In het werk dat u citeert heeft men het specifiek over de clausule, waarbij de niet verkochte appartementen NIET bijdragen tot de gemeenschappelijke kosten. In uw geval komt de vennootschap tussen t.b.v. 1/4 van de kosten, waarbij de vennootschap zal voorhouden dat die 1/4 overeenkomt met het nut dat zij aan deze kosten heeft voor niet verkochte appartementen. Deze stelling zou kunnen kloppen, behalve indien de appartementen gebruikt worden, bijvoorbeeld als bureau of modelappartement enz.

Indien het echter zo is dat de appartementen niet gebruikt worden en dat de bezoeken sporadisch zijn, dan vrees ik dat een rechter de clausule zal geldig verklaren. Niets belet u evenwel om de vennootschap toch al eens in gebreke te stellen. Misschien zal zij op die manier geneigd zijn om sneller aan de verkoop te werken.

 

 

 

 

 

 

 
Reactie vraagsteller:
Geachte,

Bedankt voor uw antwoordt.

Ik neem aan dat deze regeling niet enkel geldig is voor het werkkapitaal maar ook voor het reservekapitaal?

Bedankt,

Jimmy
 
Antwoord Beheerder:
Inderdaad, spijtig genoeg.

Evenwel kan hier een ongelijkheid ontstaan m.b.t. de eigenaars van de reeds verkochte en de toekomstige eigenaars, dewelke niet bijgedragen hebben tot het reservekapitaal. Misschien is het nuttig dit te vermelden in de brief naar de vennootschap, en tegelijkertijd een aangetekende kopie bezorgen aan de syndicus met verzoek bij eventuele verkoop de aanzuivering van het resevekapitaal te eisen.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan verdeling gemeenschappelijke kosten app.:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
incassokosten
      [Gesteld in Incasso]
2009-06-17 18:45:52
Mijn ex betaald mij kinderalimentatie.
      [Gesteld in Alimentatierecht]
2012-02-16 21:24:11
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Mag het incassobedrag verschillen van vonnisbedrag
      [Gesteld in Incasso]
2012-06-12 10:21:52

Gemiddelde score Advocaten-Belgie: 9.0 (320x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+