Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Welke bewijzen zijn nodig i.v.m verkrijgende verjaring

[Gesteld op: 28-11-2008]

Toelichting:
De eerste eigenaar heeft dit pand in juni 1979 gekocht. In 1980 heeft hij een stuk gemeentegrond als groentetuin in gebruik genomen en het geheel als 1 tuin met opgestapelde bielzen afgescheiden. Het betreft een hoekwoning met erom heen groenstroken van de gemeente en aan de zijkant een wandelpad. 10 jaar geleden is het door ons van de eerste eigenaar gekocht en we hebben het stukje grond ook in gebruik genomen. Omdat wij een brief van de gemeente kregen om het stukje grond binnen 2 weken te ontruimen omdat de achter buurman het wilde kopen om het bij zijn tuin te trekken, hebben wij de gemeente kenbaar gemaakt dat deze grond al 29 jaar bij onze tuin was getrokken. Hierop moesten wij getuigenverklaringen overleggen van mensen die van het begin af hebben gezien en geweten dat dit zo was. Wij hebben 6 getuigenverklaringen van oud bewoners vanaf het begin die onder ede willen verklaren dat dit stukje grond al deze tijd als een eenheid is gebruikt. Nu staat de gemeente erop dat wij een foto overleggen van minimaal 20 jaar geleden waarop deze situatie al te zien is. De gemeente legt de getuigenverklaringen (waaronder die van de zoon van de eerste bewoners die zijn overleden) naast zich neer en ziet dit niet als een bewijs. Het enige waar de gemeente genoegen mee neemt is een foto, die de eerste bewoners niet hadden.
Daarbij komt bij dat ook andere bewoners van ons rijtje woningen in dezelfde situatie verkeerden en zij in eerste instantie van de gemeente de grond mochten kopen, (zelfs dat is ons niet voorgesteld), maar dat ze de grond uiteindelijk allemaal op basis van verkrijgende verjaring toegewezen hebben gekregen. Bij navraag hebben zij elk alleen 2 getuigenverklaringen overlegd en beschikten slechts 2 van de 5 woningeigenaren over een foto. Onze naaste buren hebben de grond pas in 2000 bij hun tuin getrokken. Hier was absoluut geen sprake van verjaring, maar zij hebben het wel op grond van verkrijgende verjaring verkregen. Rechtsbijstand zegt niets meer te kunnen doen.
Antwoord:

Mijns inziens zou de gemeente de getuigenverklaringen als bewijs moeten zien. Maar het is in een dergelijk geval meestal niet de gemeente die oordeelt, maar de rechter. U zou in eerste instantie een verzoek tot verkrijgende verjaring bij de rechter in kunnen dienen. De rechter kijkt echter ook naar de mate waarin door de verandering van eigenaar grond aan de openbaarheid onttrokken wordt, ongeacht of deze recent danwel 40 jaar geleden voor het laatst openbaar toegankelijk was. Dat zou bij u anders beoordeeld kunnen worden omdat het een hoekwoning betreft. Hierbij zou u echter ook kunnen betrekken dat de gemeente uw verzoek anders behandelt dan de verzoeken van de buren, en dat dat onrechtvaardig is. Een notaris of jurist kan u meer vertellen over de mogelijkheden, kosten en kansen van een dergelijke rechtszaak.

Wilt u niet naar de rechtbank maar de kwestie rechtstreeks met de gemeente oplossen, dan zit er weinig anders op dan op zoek te gaan naar een foto. Misschien dat familie, vrienden, buren van de vorige bewoners er ooit een foto in de tuin gemaakt hebben, bijvoorbeeld bij het vieren van een speciale gelegenheid, of een bezoek. Ook in bijvoorbeeld een stadsarchief is soms nog materiaal te vinden.

Voor een klacht over de ongelijke behandeling kunt u eventueel terecht bij de Nationale ombudsman, www.nationaleombudsman.nl.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte mevrouw Wiarda,

Hartelijk dank voor de zeer snelle reactie, grote waardering hiervoor. Wij laten het er beslist niet bij zitten, vooral ook omdat niemand iets heeft aan dit stukje grond dat beklemd zit tussen onze werkelijke tuin en een oude garage en 6 meter gemeentebeplanting vanaf de straat. Men ziet het niet liggen.
De gemeente heeft hier nooit onderhoud aan gepleegd.
Misschien is uw reactie een reden voor de rechtsbijstand om alsnog een kort geding aan te spannen.
Met vriendelijke groet,

M. de Man
 
Antwoord Beheerder:
.
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Welke bewijzen zijn nodig i.v.m verkrijgende verjaring:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
kan iemand me helpen
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-06-11 01:58:38
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Erfdienstbaarheid bij verkoop
      [Gesteld in Notaris-Gelderland]
2009-07-15 13:16:56
Is mijn bankschuld verjaard?
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-12-10 21:06:56

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+