Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Personeel & Organisatie-Noord Brabant
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeel & Organisatie-Noord Brabant en krijg online een antwoord van de specialist in Personeel & Organisatie-Noord Brabant

Zelf een vraag over Personeel & Organisatie-Noord Brabant? Klik hier.
Meer vragen over Personeel & Organisatie-Noord Brabant.
De huidige beheerder van de rubriek Personeel & Organisatie-Noord Brabant:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Personeel & Organisatie-Noord BrabantVragen over Personeel & Organisatie-Noord Brabant via RSS. Klik hier.
RSS over Personeel & Organisatie-Noord Brabant op jouw website?Vragen over Personeel & Organisatie-Noord Brabant op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeel & Organisatie-Noord BrabantVragen over Personeel & Organisatie-Noord Brabant via E-mail. Klik hier.

Vast te stellen verlofdagen

[Gesteld op: 26-11-2008]

Toelichting:
Geachte,

Ik heb jaarlijks 24 verlofdagen. Mijn werkgever bepaalt jaarlijks wanneer wij bedrijfssluiting hebben, grote vakantie 3 aaneen gesloten weken. Daarnaast heeft hij ook bepaald dat hij na Hemelvaart het bedrijfsluit (1 verlofdag). Nu wil hij ook tussen kerst en Nieuwjaar het bedrijf sluiten (4 verlofdagen) Dat betekent dat ik van mijn 24 verlofdagen (15 + 1 + 4 =) 20 dagen het niet zelf kan bepalen. Waardoor ik het hele jaar maar 4 dagen heb die ik zelf kan bepalen. Wij hebben geen ATV of werktijdverkorting. Mag een werkgever 80% van mijn verlofdagen vastleggen!

Met vriendelijke groeten,
Ron Schellekens
Antwoord:

Beste Ron,

Het is de vraag of je werkgever in bovengenoemde situatie rechtsgeldig éénzijdig jouw vakantie mag vaststellen. De wet is hierover niet geheel duidelijk: er bestaat geen bepaling waarin duidelijk is gesteld dat je werkgever niet over mag gaan tot een éénzijdige vaststelling van je vakantie. Uit het systeem van de wet en de wetsgeschiedenis kan echter het tegenovergestelde worden afgeleid. Het uitgangspunt van de wetgever is namelijk dat de werknemer zelf bepaalt of en wanneer en hoe lang vakantie wordt opgenomen. Dit uitgangspunt komt naar voren in artikel 7:638 lid 2 BW, waarin wordt bepaald dat je werkgever de vakantie dient vast te stellen overeenkomstig de wensen van de werknemer, jij dus (behoudens zwaarwegend bedrijfseconomisch belang).

Het vaststellen van vakantie tegen de wens van de werknemer in is volgens artikel 7:638 lid 2 BW slechts mogelijk, indien dit bij schriftelijke overeenkomst en/of CAO is geregeld. Het is dus mogelijk om rechtsgeldig overeen te komen dat de werknemer gedurende een bepaalde periode verplicht vakantie dient op te nemen. Dit moet echter wel schriftelijk overeengekomen worden/zijn.

Daarnaast bestaat er nog een uitzondering. De vaststelling van de vakantie door je werkgever kan rechtsgeldig zijn, indien jouw wens om geen vakantie op te nemen in strijd zou zijn met goed werknemerschap of als het in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn dat je geen vakantie zou opnemen (Ktr Rb Rotterdam 20 februari 2007, NJF 2007, 150). In de wet of rechtspraak wordt niet goed duidelijk wanneer aan dit criterium voldaan is. Dat hangt volledig af van de omstandigheden van het geval. Het feit dat er in de betreffende periode geen werk is, kan een redelijk argument zijn in dit verband. Uit eerdergenoemde uitspraak kan echter worden afgeleid dat financieel voordeel voor de werkgever niet automatisch betekent dat de vaststelling van de vakantie door je werkgever rechtsgeldig is.

Overigens stelt lid 4 van artikel 7:638 lid 2 BW dat je werkgever gehouden is de vakantie tijdig vast te stellen, zodat je gelegenheid hebt tot het treffen van maatregelen voor de besteding van je vakantie. Indien aan deze eis niet is voldaan, kan de rechter oordelen dat je werkgever de verplichte vakantie niet kan afdwingen.

Ik hoop dat ik je met dit enigzins technische verhaal een goed antwoord gegeven heb.

Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan weten.

 

Succes en met vriendelijke groet,

HR-Office

Marco van den Kieboom

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Vast te stellen verlofdagen:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38
Werkgever aansprakelijk voor slechte re´ntegratie?
      [Gesteld in Reýntegratie]
2012-08-22 13:08:41

Gemiddelde score Personeel & Organisatie-Noord Brabant: 8.5 (33x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+