Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Strafrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Strafrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Strafrecht

Zelf een vraag over Strafrecht? Klik hier.
Meer vragen over Strafrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht:
Naam: Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat
Bedrijf: Eckert van linde van der zee advocaten
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over StrafrechtVragen over Strafrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Strafrecht op jouw website?Vragen over Strafrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over StrafrechtVragen over Strafrecht via E-mail. Klik hier.

transactievoorstel betalen?

[Gesteld op: 21-11-2008]

Toelichting:
Mijn dochter van 18 jaar heeft op 10 sept.waarschijnlijk een auto geraakt tijdens het uitrijden van een parkeerplaats.Zij heeft het zelf niet gemerkt,maar er schijnen getuigen te zijn.Ze reed in onze auto.Omdat wij al schade aan onze auto hadden is moeilijk te zien of er nieuwe schade bij is gekomen.Zij is hiervoor een aantal dagen later op het politiebureau ontboden en daar bijna twee uur verhoord.Zij en wij vinden dat ze niet correct behandeld is,de manier van verhoren vooral.Ik heb hierover met de politieagent gebeld,maar hij bleef erbij dat er volgens de regels is gehandeld.Wij hebben ook niets gehoord over de auto die geraakt is of van wie die is.Onze verzekering heeft ons laten weten dat de schade betaald is.Nu krijgt mijn dochter een transactievoorstel van het CJIB,om een bedrag van 250 euro te betalen.Wij vragen ons af of het verstandig is om deze te betalen,of dit door een rechter te laten beoordelen.Maar wij zijn bang dat ze toch uiteindelijk aan het kortste eind zal trekken,vooral omdat er getuigen zijn en weten ook niet voor wat voor kosten wij komen te staan.Daarbij zitten we nog steeds met een katerig gevoel over de manier waarop dit allemaal is gelopen.Als onze dochter het had gemerkt dan had zij dat zeker verteld.Dan hadden we het netjes kunnen regelen met de verzekering.Wij vinden dit erg jammer.Ook een vreemd gevoel hebben wij over de behandeling bij de politie.Ik mocht er niet bij vanwege haar leeftijd en mijn dochter heeft dit voorval als zeer naar ervaren en erg van overstuur geweest. Kunt u ons een advies geven wat te doen?
met vr.groet,C.Petterson
Antwoord:
Het is mij niet helemaal duidelijk wat precies de klacht is over het optreden van de politie en de manier van verhoren. Klachten over niet correct bejegenen etc. dienen te worden voorgelegd aan de politie zelf. Daar is een speciale procedure voor.

Of het verstandig is de transactie te betalen kan ik lastig beoordelen zonder het dossier te kennen. Indien u niet betaalt, zal uw dochter worden gedagvaard voor de politierechter wegens het doorrijden na een ongeval. Dit feit is slechts strafbaar indien uw dochter wist of redelijkerwijs kon vermoeden dat zij schade had aangericht. 

Het enkele feit dat uw dochter stelt dat dit niet zo is, maakt nog niet dat er onvoldoende bewijs is. Als er bijvoorbeeld een getuige is die gezien en gehoord heeft dat de auto bij de botsing een behoorlijk schok maakte en - bijvoorbeeld - een hard schrapend geluid, dan zal de rechter vermoedelijk tot het oordeel komen dat de verklaring van uw dochter niet geloofwaardig is en dat zij redelijkerwijs had moeten vermoeden dat zij schade had aangebracht. In dat geval zal er vermoedelijk een geldboete worden opgelegd, die ook best hoger kan zijn dan het voorgestelde transactiebedrag.

Als de getuige daarentegen slechts gezien heeft dat uw dochter de auto raakte, maar daarbij tevens zegt dat het niet hard ging, dan kan de rechter best mee gaan in het verhaal van uw dochter dat zij van de aanrijding niets heeft gemerkt. De rechter vindt in dat geval dat er onvoldoende bewijs is, en zal uw dochter vrijspreken. In dat geval bent u beter af dan wanneer u de transactie zou betalen. 

Het hangt dus erg sterk af van wat de betreffende getuigen hebben gezien en verklaard bij de politie. Daarnaast moet u zich afvragen of uw dochter wel zin heeft in de spanning en onzekerheid van een openbare terechtzitting. Indien er een veroordeling volgt staat op haar 'strafblad' een verkeersmisdrijf, iets dat wellicht problemen kan opleveren bij het afsluiten van verzekeringen etc. Overigens: ook het betalen van een transactie is zichtbaar op het 'strafblad', het is echter geen rechterlijke veroordeling. 
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Strafrecht:
Jeugdstrafrecht
Strafrecht-Belgie
Strafrecht-Drenthe
Strafrecht-Flevoland
Strafrecht-Friesland
Strafrecht-Gelderland
Strafrecht-Groningen
Strafrecht-Limburg
Strafrecht-Noord Brabant
Strafrecht-Noord Holland
Strafrecht-Overijssel
Strafrecht-Utrecht
Strafrecht-Zeeland
Strafrecht-Zuid Holland


Gerelateerde vragen aan transactievoorstel betalen?:

Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05
Wat is een verstandige keuze?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2008-03-25 20:30:22
Ik betaal kinderalimentatie aan mn zoon
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2009-01-31 16:49:20
ben ik verantwoordelijk voor de schuld van mijn ex
      [Gesteld in Rechtshulp-Zuid Holland]
2009-03-28 10:52:47
coulance regeling bij de belastingdienst??
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2010-01-24 18:16:45

Gemiddelde score Strafrecht: 8.9 (16x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+