Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión espańola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Baden » Sauna
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Sauna en krijg online een antwoord van de specialist in Sauna

Zelf een vraag over Sauna? Klik hier.
Meer vragen over Sauna.
De huidige beheerder van de rubriek Sauna:
Naam: Klaas van Donderen
Bedrijf: Suomen log house
Reactiesnelheid: 87 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Klaas van Donderen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SaunaVragen over Sauna via RSS. Klik hier.
RSS over Sauna op jouw website?Vragen over Sauna op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SaunaVragen over Sauna via E-mail. Klik hier.

welke soort sauna?

[Gesteld op: 04-05-2007]

Toelichting:
Hallo,
kan op deze site of op saunastudie niks vinden over het verschil tussen massief houten sauna of elementsauna (behalve prijsverschil).Binnensauna privegebruik
b.v.d.
Antwoord:
Dan zoek ik even voor u verder:

Deel 11: Saunabouw


In mijn vorige columns heb ik gesproken over de ervaring van warmte in de saunacabine. Hier is steeds een lage relatieve luchtvochtigheid van 5 tot15% in combinatie met een temperatuur van tenminste 80oC ter sprake gekomen, beide vlak onder het plafond gemeten.

Deze waarden ontstaan “vanzelf” als we de lucht in een ruimte verhitten tot deze temperaturen. Aangezien de maximale luchtvochtigheid stijgt bij verwarming van lucht en de absolute luchtvochtigheid nauwelijks aan verandering onderhevig is daalt de relatieve luchtvochtigheid.

Soortelijk gewicht
Om een fijn saunaklimaat te realiseren is meer nodig. Een saunacabine is aan de binnenzijde altijd voorzien van hout. Alle houtsoorten, hard of zacht, bestaan uit celweefsel. Dit natuurlijke celweefsel is opgebouwd uit cellulose, hemicellulose en ligine. De structuur kan per houtsoort sterk verschillen. Alle houtsoorten zijn meer of minder met lucht gevuld. Het soortelijk gewicht van de stof is echter nagenoeg altijd 1,52 gram per cm3. Hoe meer lucht het hout bevat, met andere woorden hoe meer poriën de structuur bevat, hoe lichter het hout. Lichte houtsoorten met een grote luchtopslag hebben een hogere isolatiewaarde. Hardere houtsoorten geleiden de temperatuur beter. Zo bevat Balsahout tien keer zoveel lucht als Pokhout. Het betreft hier het vermogen om de oppervlaktetemperatuur aan een ander oppervlak over te dragen. De warmtegeleiding (K waarde) van het hout loopt uiteen van 0,04 tot 0,14 kilocalorieën per meter per uur per graad Celsius. Het warmtebufferend vermogen, of soortelijke warmte is het effect om warmte op te nemen en ook weer af te geven. Bij hout is dat met 0,324 kilocalorieën per kilogram per graad erg groot in vergelijk met andere materialen. Nu is het bij saunabouw zaak om een zo hoog mogelijke soortelijke warmte na te streven.

Stralingswarmte
De warmte die u ervaart in een goede saunacabine is pure stralingswarmte. De lage relatieve luchtvochtigheid zorgt voor een grote isolatiewaarde van de lucht zodat geleidingswarmte in de lucht nagenoeg uitgesloten wordt. De energie die voornamelijk in het bovenste deel van de saunawanden en in het plafond opgeslagen ligt, wordt uitgestraald als infrarood licht. Om deze reden is de soortelijke warmte van hout zo belangrijk. U begrijpt dat de keuze van de houtsoort die u gebruikt voor de sauna van essentieel belang is.

Buffercapaciteit
De buffercapaciteit van het gebruikte hout is belangrijk. Een saunacabine gemaakt van dikke balken houd de warmte langer vast dan een sauna van relatief dunne schrootjes. Een sauna van ronde stammen oogt robuuster dan die van gevlakte en daardoor dunnere balken. Ook de keuze van balkhout kent beperkingen. De stammen moeten namelijk over de volle lengte een gelijke dikte hebben om goed te kunnen stapelen. Veelal worden ronde balkensauna’s van larixhout gebouwd. Door het barsten en poreus worden van de balken, vaak 17 cm in diameter, krijgt een sauna na verloop van jaren een steeds mildere warmtestraling. Hoe ouder de cabine hoe diffuser de stralingswarmte. Het nadeel van dit houtsoort is de mogelijke harsvorming tijdens de eerste jaren van gebruik en het vrij snel kromt rekken van de balken waardoor er kieren ontstaan. Dit kunt u beperkt tegenhouden door het dak aanzienlijk te verzwaren, bijvoorbeeld met forse laag aarde. Een diepe zaagsnede aan de onderkant van de ronde balk kan scheuren op zichtbare plekken voor een deel voorkomen. Bij afgevlakte balken gebruikt men vaak een constructie van grenen uit de houtwoningbouw. De balken met een dikte tussen de 4 en 12 cm. hebben een messing en groef verbinding waarbij kromtrekken minder belangrijk wordt. Vaak worden deze balken bij elkaar getrokken door een lange draadstang. Zelfs deze draadstangen zijn regelmatig niet opgewassen tegen de kracht van het werkende hout. Balkensauna’s worden over het algemeen, op het dak of plafond na, niet geďsoleerd en staan standalone binnen of buiten. Er zijn combinatiemogelijkheden mogelijk met de hierna omschreven constructie.

Sandwich constructie
De schrootjessauna moet wel geďsoleerd worden. Hierbij moeten we zorgvuldig te werk gaan. Achter de binnenbekleding zullen we een dampremmende laag aan moeten brengen. Deze laag moet volledig gesloten (afgetaped) zijn omdat anders het isolatiemateriaal nat zal worden en zal gaan wegrotten. Het dauwpunt (condensatiepunt) ligt namelijk in het isolatiemateriaal. Gebruiken wij als dampremmende laag een aluminiumfolie dan zal de infraroodstraling voornamelijk naar voren gebeuren en verliezen we zo min mogelijk warmtestraling. Metaalfolie moet altijd geaard worden. Indien de folie onder spanning komt te staan door bijvoorbeeld een slecht geďsoleerde kabel bij de doorvoer van een lamp of klok komt elk spijkertje en schroefje dat in contact staat met de folie onder spanning te staan waardoor uw saunagasten in het gunstigste geval bizarre prikkelingen ervaren als zij tegen een spijker of schroef aan gaan zitten. U moet overigens in en rond de saunacabine altijd kiezen voor hittebestendig installatiemateriaal zo ook voor de kabelisolatie.

Houtsoorten
Voor de wanden en het plafond van de saunacabine gebruiken we houtsoorten met een soortelijke massa tussen de 0,4 en 0,5 gram per cm3. Een goede keuze is red cedar en hemlock. Deze houtsoorten zijn duurzaam hebben een voor saunagebruik fantastische warmtestraling. Het nadeel kan zijn dat het hout weinig tekening heeft en vrij donker is, waardoor de cabine vaak een wat sobere indruk maakt. Het hout van grenen of vuren schroten oogt vaak mooi met een echte Scandinavische look. Het hout werkt veel meer dan hemlock en red cedar en het kan veel hars vrijlaten in het eerste gebruiksjaar. Hars voelt heet aan op ons lichaam. Vergelijk het met heet kaarsvet dat wat langer het blijft. Sauna’s van grenen of vuren gaan vaak minder lang mee dan sauna’s van het duurdere hemlock of red cedar.

De banken van de saunacabine vragen om een ander houtsoort. De houtsoorten die we voor de wanden gebruiken zijn eigenlijk te hard voor de banken. De banken zullen te heet kunnen worden om op te liggen, zelfs met een handdoek. Meestal wordt abachi uit West Afrika voor de banken gebruikt. Abachi bezit veel lucht, is licht, nagenoeg splinter- trek- en krimpvrij. Een goedkoper alternatief is peppelhout (populier). Deze houtsoort trekt jammer genoeg vrij snel krom. Schroef de planken altijd vanaf de onderkant. Schroef en spijkerkoppen branden flink op een bloot lijf. U kunt ook een schroefgat aan de bovenkant afproppen met eenzelfde houtsoort. Bespaar niet op het bevestigingsmateriaal. Roestvaststalen (RVS) schroeven verdienen duidelijk de voorkeur, zeker als u de banken gaat desinfecteren met een oplossing waterstofperoxide dat tevens de banken weer lichter van kleur maakt. Laat altijd openingen in de banken tussen de latten bestaan. De lucht moet door de banken heen kunnen circuleren (confectiewarmte) voor een optimaal saunaklimaat.

U merkt het. Simpel is het ontwerpen en bouwen van een saunacabine niet. In mijn volgende column zal ik aandacht geven aan verwarmingssystemen voor de saunacabine.


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Sauna:
Jacuzzi


Gerelateerde vragen aan welke soort sauna?:

Wat is espenhout?
      [Gesteld in Sauna]
2007-03-11 21:23:22
Isolatie van binnensauna in een tuinhuis?
      [Gesteld in Sauna]
2010-01-13 21:30:24
combi sauna maken
      [Gesteld in Sauna]
2012-02-01 18:17:47
Sauna in tuinhuis: traditioneel of infrarood?
      [Gesteld in Sauna]
2012-06-01 17:12:15
Binnensauna 220V, buiten plaatsen onder afdak?
      [Gesteld in Sauna]
2014-05-26 22:32:17

Gemiddelde score Sauna: 8.9 (34x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+