Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Katten » Kattengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kattengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Kattengedrag

Zelf een vraag over Kattengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Kattengedrag.

Beheerder worden?

De rubriek Kattengedrag heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Kattengedrag Klik hier.

RSS over KattengedragVragen over Kattengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Kattengedrag op jouw website?Vragen over Kattengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KattengedragVragen over Kattengedrag via E-mail. Klik hier.

Hoe wen je een oudere poes aan een kitten?

[Gesteld op: 08-11-2008]

Toelichting:
Goedendag,

Bij toeval stuitte ik op uw naam. Eerlijk gezegd heb ik een prangende vraag. Ik hoop dat ik die mag stellen.

Ik heb sinds afgelopen weekend een nieuwe kitten (10 weken oud, kruising Noorse boskat). Ik heb ook al een 14,5 jaar oude poes, die nog kerngezond is. Sinds maart van dit jaar is haar maatje (rode kater uit hetzelfde nest) overleden. Omdat ik voor mijn werk toch zeker zo'n 3 keer per jaar in het buitenland ben, heb ik al sinds jaar en dag goede vrienden die om de beurt voor de katten zorgen. In september ben ik 3 weken weggeweest en is mijn poes voor het eerst zo lang achter elkaar alleen geweest. Volgens mijn oppassers is haar dat slecht bekomen (ze was heel timide, gaf af en toe over en had ook bij thuiskomst 2 dagen diarree). Omdat een aantal vrienden van mij in de afgelopen maand kittens voor hun kinderen hadden genomen, heb ik me laten meeslepen en heb zelf ook een nieuwe kitten in hus genomen. Als sinds onze jeugd, deden wij dat vroeger thuis ook altijd en dat ging eigenlijk nooit fout. Ik dacht dat ik misschien haar dagen alleen, wat minder eenzaam zou kunnen maken.

Ik vraag me af of ik nu niet een verkeerde inschatting heb gemaakt. Ik had wel ingeschat dat mijn poes er niet blij mee zou zijn, maar ze wil eigenlijk alleen nog maar onder het bed zitten in de slaapkamer. Ik geef de katten vanaf het begin gescheiden eten en 's nachts ligt de kleine apart in een mandje, met de tussendeur dicht en ligt de oude poes zoals al jaren op mijn voeteneind. Ook scheid ik ze nog op de dagen dat ik naar het werk ben. Gisteren heb ik ze even vluchtig met de neuzen vlak bij elkaar gezien zonder te blazen of grommen, maar vanochtend is het weer raak: de grote poes gromt als de kitten ook maar iets te dichtbij komt en zondert zich als het even kan af.

Volgens de dierenarts is zij nog kerngezond en kan zij normaal gesproken nog best een aantal jaren mee. Maar ik wil haar die laatste (4 of 5?) jaar niet al teveel stress geven. Ik heb al in mijn hoofd dat als dit nog een aantal weken zo doorgaat, dat ik de nieuwe kitten niet kan houden. Hoe gek ik nu al op haar ben, het is me het niet waard dat mijn trouwe maatje van 14 jaar, hierdoor niet meer blij is.

Ik zou u daarom willen vragen of u me advies kan geven hoe ik dit kan aanpakken.

Graag verneem ik uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Jos Jitta
Antwoord:
Beste Jos Jitta,
U pakt het op zich al heel goed aan, met voldoende afstand en niet meteen teveel stressoren. Het is altijd nogal wat voor een oude poes opeens zo'n klein, druk kitten erbij. U kunt op mijn website de handout de perfecte start vinden bij Bibliotheek en Media, waarin staat hoe je katten aan elkaar kunt wennen. Nog een aantal tips daarnaast. Geef de poes de mogelijkheid alles in haar eigen tempo te doen. Zolang ze nog niet volledig aan de kitten gewend is is het heel fijn voor haar u de hele nacht voor zichzelf te hebben. Het is niet erg als ze af en toe wat moppert op de kitten, probeer wel, als u merkt dat ze de kitten vervelend vindt, de kitten af te leiden met een spelletje e.d. Verder is het heel belangrijk dat u geen aandacht geeft aan mopperen van de oudere poes. Zou u dit wel doen dan wordt het een veel belangrijker issue dan het op dit moment is.
Tot slot, bedenk dat een volwassen poes echt wel een paar weken nodig heeft om goed aan een andere kat te wennen. Zolang er vooruitgang in zit dus niet te snel wanhopen. Als de situatie over een paar weken nog helemaal niet veranderd is of zelfs slechter wordt dan is het wel beter een goed nieuw tehuis voor de kitten te zoeken, maar in de praktijk is dit bijna nooit nodig als de volwassen poes altijd andere katten gewend was en de andere kat is nog een kitten.
Maggie Ruitenberg, kattengedragstherapeut, www.kattengedrag.com

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe wen je een oudere poes aan een kitten?:

Waarom blijft kitten op de kattebak zitten?
      [Gesteld in Kattengedrag]
2007-06-04 20:26:47
kitten is erg agressief en valt zelfs aan
      [Gesteld in Kattengedrag]
2008-01-09 16:10:41
waarom blaast moederpoes tegen eigen kitten 4mnd
      [Gesteld in Katten]
2008-08-22 23:25:40
moeder gromt naar kittens
      [Gesteld in Katten]
2008-09-02 09:26:25
Poes laat haar kittens spoorloos verdwijnen
      [Gesteld in Kattengedrag]
2010-05-17 22:09:20

Gemiddelde score Kattengedrag: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+