Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

concurrentiebeding van 2 jaar toegestaan?

[Gesteld op: 07-11-2008]

Toelichting:
Mijn werkgever biedt mij na 1,5 jaar gewerkt te hebben voor hem op basis van oproep , een contract aan voor 12 uur. Nu heeft hij echter 2 artikelen in mijn contract opgenomen , waarvan ik me afvraag of dit toegestaan is. Het gaat namelijk om een concurrentiebeding van 2 jaar en "zaken doen voor eigen rekening". Kunt U mij vertellen of dit toegestaan is?
Ik zal de tekst hieronder zetten , zoals het staat in mijn contract :
Artikel 8
De werknemer zal zonder schriftelijke toestemming van werkgever gedurende de arbeidsovereenkomst en na het einde hiervan gedurende een tijdvak van 2 jaren, niet in enigerlei vorm een zaak gelijk, gelijksoortig of aanverwant aan het bedrijf van werkgever vestigen, drijven of mede drijven of doen drijven. Hetzij direct, hetzij indirect, alsook financieel in welke vorm ook bij een dergelijke zaak belang hebben. Daarin of daarvoor op enigerlei wijze werkzaam zijn, al dan niet in dienstbetrekking hetzij tegen vergoeding hetzij om niet, of daarin aandeel hebben binnen een straal van 100 kilometer waar werkgever gevestigd is. Zulks op verbeurte van een direct opeisbare boete van EUR 2000,-- per gebeurtenis en tevens EUR 250,-- per iedere dag dat hij in overtreding is, te betalen aan werkgever onverminderd het recht van werkgever om volledige schadevergoeding te vragen.

Artikel 9
Werknemer zal zonder schriftelijke toestemming van werkgever geen werkzaamheden voor derden verrichten gelijk of naar aard gelijk aan de voor de werkgever te verrichten werkzaamheden en zich onthouden van zaken doen voor eigen rekening.
Antwoord:

Om met het laatste te beginnen:
Een beding waarbij nevenwerkzaamheden worden verboden (tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst) is een gebruikelijke bepaling, en is om te voorkomen dat u tijdens uw dienstverband zelf concurrerende activiteiten gaat ontwikkelen. Om deze reden heeft u schriftelijke toestemming voor nevenwerkzaamheden nodig. Uiteraard geld deze bepaling uitsluitend tijdens uw dienstverband, niet na beeindiging daarvan. Zolang u geen kwade bedoelingen heeft zal u geen last hebben van dit artikel.

Het concurrentiebeding wordt in de praktijk vaak heel ruim gesteld, om de werknemer af te laten schrikken van concurrerende werkzaamheden na beeindiging van het contract. Uw artikel 8 is daar een mooi voorbeeld van; U mag 2 jaar lang binnen een straal van 100 kilometer niet dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Dit beding is wettelijk toegestaan, met dien verstande dat als het concurrentiebeding de werknemer te veel beperkt in zijn mogelijkheden om bij een andere werkgever in dienst te treden, er een grote kans is dat de rechter het beding later (gedeeltelijk) zal vernietigen. 100 kilometer is een grote afstand, en u wordt daardoor wellicht gedwongen om te gaan verhuizen. U zou nu aan uw werkgever kunnen vragen deze afstand te verkleinen. Wil hij deze bepaling niet wijzigen, dan kunt u overwegen het contract wel te tekenen, en dan kunt u later wel zien hoe het uitpakt;
- Als u later buiten uw schuld om wordt ontslagen, dan kan de werkgever zich niet beroepen op het concurrentiebeding. U bent dan vrij om ander werk te zoeken.
- Als u later zelf ontslag neemt, en u vind een andere passende baan, dan kunt u aan uw werkgever vragen om het concurrentiebeding buiten werking te stellen. Uiteraard moet dit wel op paier worden gezet.
- Als uw werkgever uw concurrentiebeding niet aldus buiten werking wil stellen wordt u belemmerd in het vinden van een andere werkgever. U mag deze baan dan ook niet accepteren. Maar u heeft dan wel recht op een schadevergoeding van uw werkgever (zie art 7:653-4 Burgerlijk Wetboek)

Samengevat: de voorgestelde teksten voor atikel 8 en 9 zijn wettelijk toegestaan, maar in de praktijk wordt de soep niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend.

 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan concurrentiebeding van 2 jaar toegestaan?:

Solliciteren binnen dezelfde branche?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland]
2008-01-15 18:46:10
welk contract is rechtsgeldig?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2009-11-14 17:09:32
25 km concurrentiebeding en 3 jaar nagelstyliste
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Overijssel]
2009-09-29 17:10:40
Toestemming werkgever stage?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2015-12-17 21:58:34
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+