Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Autisme » Syndroom Van Asperger
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Syndroom van Asperger en krijg online een antwoord van de specialist in Syndroom van Asperger

Zelf een vraag over Syndroom van Asperger? Klik hier.
Meer vragen over Syndroom van Asperger.
De huidige beheerder van de rubriek Syndroom van Asperger:
Naam: N. Posthuma
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 7.2 (van max. 10)
Meer informatie over N. Posthuma vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via RSS. Klik hier.
RSS over Syndroom van Asperger op jouw website?Vragen over Syndroom van Asperger op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via E-mail. Klik hier.

kan iemand zich verschuilen achter dit syndroom?

[Gesteld op: 07-11-2008]

Toelichting:
mijn ex heeft diagnose gekregen en zegt nu een handicap te hebben waardoor hij nu ook geen enkele verantwoording neemt
Antwoord:

Hallo,

Het verwerken van de diagnose zal voor iedereen anders verlopen, maar, hoe gek het ook klinkt, tijdens dit proces worden vaak dezelfde vijf fasen doorgemaakt als tijdens een rouwproces:

Ongeloof: zou het wel de goede diagnose zijn? Is het niet gewoon een boze droom? Dit is het stadium waarin het nieuws nog niet zo goed te plaatsen is in het wereldbeeld en in de verwachtingen. Eigenlijk willen we het nog niet begrijpen.

Ontkenning: de ontkenning is vaak een conflict tussen weten en geloven. Terwijl we met ons verstand weten dat de diagnose de juiste is, kan de emotie van de ontkenning zo krachtig zijn dat zij de feiten die hun verstand hen voorhoudt, gewoonweg niet kunnen geloven. Daar komt bij dat er vaak probleemloze momenten zijn, waardoor de twijfel over de diagnose toeslaat.

Boosheid: boosheid is een heel normale reactie. De belangrijkste drijfveer van boosheid is verlies van controle. De meesten van ons willen graag alles onder controle houden en de boosheid wordt dan ook voor een groot deel veroorzaakt door machteloosheid. De boosheid kan zich richten op alles en iedereen, ook op vrienden en familieleden die gezond zijn. Je kunt boos zijn op het lot of noodlot of de hogere macht die dit heeft laten gebeuren. Boosheid kan ook afgereageerd worden op de brenger van het slechte nieuws, de psychiater, psycholoog of hulpverlener.

Hoop, wanhoop en angst: hoop, wanhoop en angst voor de toekomst volgen elkaar vaak op. Veel mensen koesteren na de diagnose (valse) hoop dat de diagnose niet de juiste is of dat de stoornis na verloop van tijd zal overgaan. Als men zich realiseert dat deze hoop vals is, slaan wanhoop en angst toe: je moet je voorbereiden op iets wat je eigenlijk helemaal niet kunt overzien.

Schuldgevoel: een schuldgevoel is een normale emotie, omdat gevoelens van schuld, boete en verantwoordelijkheid diep geworteld zijn in onze samenleving. We zijn gewend voor iedere rampsoed een schuldige aan te wijzen en soms zoeken we de schuld bij onszelf. Ouders die te horen hebben gekregen dat zhun kind autisme heeft, kampen dan ook vaak met een schuldgevoel en vragen zich dingen af als: wat heb ik tijdens de zwangerschap fout gedaan? Zijn er tijdens de geboorte of daarna fouten gemaakt? Als het erfelijk is, van wie komt het dan?

Voel je niet schuldig als je (een van) deze fases hebt doorgemaakt maar ook niet als je ze niet hebt doorgemaakt - ieder verwerkt de diagnose op zijn manier. Sommige stropen na het horen van de diagnose de mouwen op en gaan ermee aan het werk en soms is er alleen maar sprake van opluchting dat het gedrag nu een naam heeft gekregen.

Mogelijk is het gedrag van uw ex te verklaren doordat hij in een ontkenningsfase zit. Hij wil nog niet accepteren dat hij autisme heeft en kan dit niet onder ogen zien. Hij heeft hiervoor waarchijnlijk wat meer tijd nodig.

vriendelijke groeten, M. van Nuland

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kan iemand zich verschuilen achter dit syndroom?:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
welk recht heb ik als kind inspraak en inzage
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-04 21:22:47
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51

Gemiddelde score Syndroom van Asperger: 7.2 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+