Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Friesland

Zelf een vraag over Notaris-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Friesland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Friesland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Friesland Klik hier.

RSS over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Friesland op jouw website?Vragen over Notaris-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via E-mail. Klik hier.

mijn man zijn ouders onterven ivm ons bedrijf

[Gesteld op: 03-11-2008]

Toelichting:
mijn man zijn ouders zijn alcohollisten en hebben veel schulden. wij hebben geen contact meer met hun en wensen ook niet na hun dood voor hun schulden op te draaien.wij hebben na een nare periode weer een goedlopend bedrijf en mijn man zei zo onlangs dat wij straks hun schulden moeten betalen als zij sterven .wat moeten wij doen om dit te voorkomen. en als wij dit goed geregeld hebben gaat de schuld dan door naar onze kinderen.hoe kunnen wij dit voorkomen. (mijn vraagtekens doen het niet op het toetsenbord sorry hiervoor) ik hoop dat u ons meer kunt vertellen.met vriendelijke groet esther sloothaak.terherne
Antwoord:

Geachte mevrouw Sloothaak,

Op dit moment kunt u nog niets doen; je mag namelijk niet van te voren afstand doen van een nog niet opengevallen nalatenschap.

Als 1 ouder overlijdt, dient u wel iets te doen. Als eerste dient u niets te regelen terzake van de erfenis of de goederen van uw ouder(s), danwel opdracht te geven tot de uitvaart. Hierdoor kan het lijken dat u de erfenis heeft aanvaard en dan kunt u niet meer terug. U kunt dan namelijk gelijk aansprakelijk worden voor alle schulden. Indien u echter nog wel de uitvaart wilt regelen, doch er is geen geld, dan dient u dit met de begrafenisonderneming te bespreken en contact op te nemen met de overige familie en de gemeente.(voor de uitvaart dus)

Het beste kunt u na overlijden gelijk contact opnemen met een notaris. Als u dan afstand wilt doen van de erfenis, dient er een zogenaamde : verklaring van verwerping te worden opgesteld. Deze dient te worden ingeleverd bij griffie van de rechtbank.

Een notaris kan alsdan deze verklaring van verwerping verzorgen, maar dat hoeft niet, u kunt het ook zelf bij de rechtbank regelen. (dan doet u er verstandig aan een akte van overlijden van de gemeente mee te nemen, alsmede uw geldig legitimatiebewijs.)

Indien u wel wenst te erven, maar alleen als er geen schulden zijn, kan in plaats van de akte van verwerping een andere akte worden opgesteld. Namelijk een verklaring dat er aanvaard wordt onder voorrecht van boedelbeschrijving of onder beneficiare aanvaarding.

Het is juist dat uw kinderen verkrijgen als uw man zou verwerpen. Het vervelende is dat als er minderjarige kinderen zijn, er niet zomaar een verklaring van verwerping namens de kinderen kan worden opgesteld. Voor deze kinderen, of eigenlijk de minderjarige kleinkinderen dient dan verlicht aanvaard te wroden onder voorrecht van boedelbeschrijving of beneficiare aanvaarding. Dit betekent dus toch dat er dan bemoeienis kan zijn namens de minderjarige kinderen met de erfenis, ookal krijgen zij niets. Een beneficiare aanvaarding brengt bovendien ook kosten met zich mee m.b.t. het afwikkelen. Sommige notarissen gaan daar nog erg schappelijk mee om als er weinig gelden in de erfenis zitten.

Als de kleinkinderen meerderjarig zijn, is er geen probleem dan kunnen zij ook verwerpen.

Verwerpen zal een paar honderd euro kosten; beneficaire aanvaarding met afwikkeling al gauw een paar duizend (tenzij een "schappelijke"notaris) , afhankelijk van de omvang van de erfenis.

Met vriendelijke groet,

Anna de Vries, notariskantoor Kooi & De Vries, Postbus 10, 9247 ZN Ureterp, tel 0512-303403 ureterp@mevrouwdenotaris.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan mijn man zijn ouders onterven ivm ons bedrijf:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Wat voor rechten hebben pleeggrootouders?
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-11-07 18:41:54
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
hoe regel ik co-ouderschap
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-05 11:14:14

Gemiddelde score Notaris-Friesland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+