Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Relaties
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Relaties en krijg online een antwoord van de specialist in Relaties

Zelf een vraag over Relaties? Klik hier.
Meer vragen over Relaties.
De huidige beheerder van de rubriek Relaties:
Naam: Thijs van den Brink
Bedrijf: Nvs-automatisering
Reactiesnelheid: 39 uur
Waardering: 6.2 (van max. 10)
Meer informatie over Thijs van den Brink vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RelatiesVragen over Relaties via RSS. Klik hier.
RSS over Relaties op jouw website?Vragen over Relaties op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RelatiesVragen over Relaties via E-mail. Klik hier.

de verlatingsangst verpest mijn relatie

[Gesteld op: 02-11-2008]

Toelichting:
Mijn ouders zijn een aantal jaar geleden gescheiden. Mijn vader bleek al 20 jaar een dubbel leven te leiden (vreemdgaan, liegen etc.). Hierna is mijn moeder (begrijpelijk) lange tijd ziek geweest. Ze was depressief, dreigde een aantal keer zelfmoord te plegen en het was gewoon heel moeilijk met haar in een huis te leven. (Ik was toen 15, nu 19)

Nu ben ik sinds die tijd van de ene relatie in de andere gewandeld en heb ik een vorm van verlatingsangst ontwikkeld. Ik neem mijn huidige relatie erg serieus, maar door deze angst verpest ik het voor mezelf.

Ik wil eigenlijk helemaal niks alleen doen, het liefst zit ik de hele dag naast hem en volg ik hem overal. Ik word heel erg angstig als ik weet dat ik zonder hem ga zijn, ik ga hyperventileren en ik krijg paniekaanvallen. Uiteindelijk valt het achteraf wel weer mee, maar op het moment van afscheid is het alleen de angst en de paniek die opspeeld. Ik heb inmiddeld uitstekende manipuleer technieken ontwikkeld om mijn vriend toch over te halen voor iets dat ik wil. Ik kan er zo'n drama van maken dat mijn vriend uiteindelijk uit medelijden toch doet wat ik wil. Maar dit gaat natuurlijk niet altijd zo door...

Ook ben ik een enorme controlfreak en het ik moeite met vertrouwen. Ookal zit er geen enkel kwaad in mijn vriend.

Ik snap wel dat ik naar een therapeut of huisarts kan gaan, maar ik wil niet dat mijn ouders hierachter komen. Ik woon nog bij mijn moeder en als zij dit weet gaat ze zich erg schuldig voelen of ruzie maken met mijn vader, en ik wil absoluut niet dat het weer zo wordt als eerst. Ook ben ik bang dat ze ook niet willen inzien dat hun deze angst bij mij hebben veroorzaakt en zeggen dat ik me aanstel ofzo.

Bij voorbaat dank voor het antwoord!
Antwoord:

Beste, uit je verhaal blijkt dat je heel veel hebt meegemaakt. Het is heel begrijpelijk en normaal dat dit invloed op je heeft. De problemen die je beschrijft zijn heel ingrijpend, en het verwerken ervan zal tijd kosten.

Je laat zien dat je veel inzicht hebt in jezelf. Je begrijpt dat je verlatingsangst een gevolg is van alles wat je hebt meegemaakt. Het is heel goed van je dat je nadenkt over de oorzaken en de gevolgen van je problemen en ik bewonder je inzicht. Dat is de eerste stap op weg naar verbetering.

Je gevoelens van verlatingsangst, paniek en achterdocht zijn heel begrijpelijk, maar zoals je zelf al voelt ga je op dit moment niet effectief met die gevoelens om. Met andere woorden: door wat je doet bereik je niet wat je wilt bereiken. Je wilt graag zekerheid en steun vinden in je relatie, maar door de angst die je voelt gedraag je je manipulatief en afhankelijk. Dat werkt waarschijnlijk averechts. Ook al lukt het je om je vriend te manipuleren tot hij doet wat jij wilt, hij doet het dan waarschijnlijk tegen zijn zin en zal op den duur het gevoel krijgen dat er in jullie relatie niet genoeg ruimte is voor hem.

Heb je met je vriend gepraat over je wat je hebt meegemaakt? Als hij begrijpt wat er in je omgaat op momenten dat je alleen bent of als hij zonder jou iets onderneemt zal het voor hem makkelijker zijn om het te begrijpen en er rekening mee te houden. Probeer duidelijke afspraken te maken over wanneer je elkaar ziet en hoe lang, en welke dingen je smane doet en wlke dingen hij zonder jou doet. Dat geeft jou duidelijkheid zodat je angst minder wordt, en het geeft hem genoeg ruimte om naast zijn relatie met jou ook nog met zijn eigen dingen bezig te zijn. Heb je zelf nog dingen die je zonder hem onderneemt? Als je een hobby hebt of lid bent van een vereniging ben je op een leuke manier bezig, zonder dat je afhankelijk bent van je vriend. Je bent dan tegelijk afgeleid van je gevoelens van onzekerheid en achterdocht, zodat je ook eens gewoon lekker kunt genieten.

Je kunt je angsten en je hyperventialtie voor een deel onder controle krijgen met ademhalingsoefeningen zoals je die kunt leren bij tai chi of yoga. Je leert daar om je gevoelens onder controle te houden met behulp van concentratie en ademhaling, zodat het je lukt om rustig te blijven. Je kunt je gevoelens dan leren omzetten in gedrag waar je wel mee bereikt wat je echt wilt. Je hoeft natuurlijk niet perse naar een cursus, er bestaan ook veel dvd's en bibliotheekboeken met  met stap voor stap uitleg, en ook online is veel te vinden.

Wat betreft je laatste opmerking: er is een goede kans dat je sneller over deze angsten heen komt met de hulp van een therapeut. Je bent ouder dan 18, dus een hulpverlener mag je ouders niet inlichten zonder jouw toestemming. Hulpverlening kost vaak wel geld, de kans dat je daar de hulp van je ouders bij nodig hebt is dus aanwezig. Als je dat echt niet wilt bestaan er ook gratis manieren, zo heeft Humanitas "Het Luisterend Oog" , dat is een chatbox waar je kosteloos met een hulpverlener kunt chatten. Tegen betaling kun je ook terecht bij een online counselor. Dat is professionele hulpverlening via een chatprogramma.

Ik hoop dat je hier even mee verder komt, ik wens je heel veel sterkte, en aarzel niet om opnieuw contact te zoeken!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Relaties:
Alleenstaanden
Bemiddeling
Dating
Familie
Gezinstherapie
Huwelijk
Partnertherapie
Relatieproblemen
Relatietherapie
Gerelateerde vragen aan de verlatingsangst verpest mijn relatie:

wat doe ik met mijn relatie? ik wordt er depri van
      [Gesteld in Psychologie]
2009-06-09 19:53:38
Kan ik mijn vriend nog vertrouwen?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-09-22 21:56:09
Gaan we het redden ondanks bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-04 19:37:54
Bindingsangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 18:43:55
nieuwe relatie met jonge kinderen.
      [Gesteld in NLP]
2013-02-13 16:26:09

Gemiddelde score Relaties: 6.7 (334x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+