Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Freelance
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Freelance en krijg online een antwoord van de specialist in Freelance

Zelf een vraag over Freelance? Klik hier.
Meer vragen over Freelance.
De huidige beheerder van de rubriek Freelance:
Naam: Dirkjan
Bedrijf: Zietuwel.nl
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dirkjan vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over FreelanceVragen over Freelance via RSS. Klik hier.
RSS over Freelance op jouw website?Vragen over Freelance op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FreelanceVragen over Freelance via E-mail. Klik hier.

Freelance - btw rekenen

[Gesteld op: 27-10-2008]

Toelichting:
Goedendag,

Sinds afgelopen maand heb ik besloten om voor mezelf te beginnen, als grafisch ontwerper. Ik werk momenteel aan opdrachten voor 3 verschillende opdrachtgevers en kom in principe in aanmerking om als "ondernemer" gezien te worden, maar ben verder nog niet ingeschreven bij de kvk, noch heb ik een btw-nr. Ik ga me waarschijnlijk in 2009 te schrijven, omdat ik dit jaar nog geen voordeel kan halen uit het "ingeschreven zijn".

Ik verwacht dat de opdrachten me dit jaar (2008) niet meer dan 2000 euro op zullen gaan leveren. Nou heb ik begrepen dat ik die verdiensten bij de belasting kan opgeven als "resultaat uit overige werkzaamheden". Klopt dat, tot hoeveel kan ik mijn verdiensten nog onder deze noemer opgeven?

Mijn andere vraag is moet ik btw rekenen als ik een factuur uitschrijf voor mijn opdrachtgevers? Kunnen zij dit terugvragen (omdat ik geen btw-nr heb)? En is het een legale manier? Of zou ik toch een btw-nr moeten aanvragen. Ik zou het graag op een legale manier willen doen, zodat de opdrachtgevers geen problemen krijgen zeg maar.

Alvast hartelijk bedankt!

Vriendelijke groeten,

Marjolein
Antwoord:

Hoi Marjolein,

Een makkelijke oplossing is om het pas te factureren zodra jij je hebt ingeschreven. Als je vandaag wilt starten met je werkzaamheden maar nog niet je in wilt schrijven dan stuur je een opdrachtbevestiging voor welk bedrag je wilt gaan werken, maar de factuur (rekening) achteraf. Is dat een tijdelijke oplossing?

Officieel mag het niet echt want je hoort direct te factureren, maar het is in de branche vrij gangbaar om achteraf af te rekenen en 2009 is al over 2 maanden.

Mocht dit niet de oplossing zijn kun je het ook tijdelijk zien als hobby. Zie daarvoor ook bijvoorbeeld mijn antwoord op http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=43533

Bij een hobby hoef je geen BTW te rekenen (er valt voor de opdrachtgever dan ook niets te verrekenen) en je hebt geen BTW nummer of KVK nodig. Tijdelijk de laatste 3 maanden van 2008 kan dit de oplossing zijn.

Een hobby dien je officieel inderdaad op te geven bij inkomsten uit overige werkzaamheden in je inkomstenbelastingformulier. Onder deze noemer is geen limiet. Je kunt dus miljoenen verdienen met je hobby uit overige werkzaamheden. Enkel is dit vakje vrijwel het meest fiscaal ongustig. Je betaalt als je wat meer gaat verdienen, hier meer belasting, dan als je het zou opgeven als resultaat uit onderneming. Maar dat is van latere zorg. Bijvoorbeeld volgend jaar pas van toepassing. Als het resultaat 2000 euro is kun je dat hier goed invullen. Je betaalt dan misschien hier wat belasting over maar het scheelt je veel administratieve rompslomp. Juist voor dit soort zaken is dit invulveld in het leven geroepen. Als het resultaat lager is, bijvoorbeeld een paar honderd, zou ik me er helemaal niet druk om maken en hoef je het van mij niet eens op te geven. Als je het volgend jaar dan maar goed zakelijk aanpakt.

Ik denk dat je een goede keuze maakt om het deze laatste 2 maanden van 2008 op deze manier op te lossen en je 1 januari in te schrijven bij de KVK.

Beantwoord door:
Dirkjan
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Freelance:
Freelance-overeenkomstenZelfstandig Met En Zonder VAR


Gerelateerde vragen aan Freelance - btw rekenen:

Voor en nadelen beeindiging eenmanszaak.
      [Gesteld in Belastingen-Noord Holland]
2009-05-14 11:06:33
Uittreden vennoot kort na intreding
      [Gesteld in Accountancy]
2013-02-28 20:03:20
Hoe wordt een inpassende mouw best berekend?
      [Gesteld in Breien]
2006-12-13 09:48:32
Studieschuld terugbetalen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-04-21 12:28:33
Concrete vragen afrekening VOF
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2009-03-18 08:28:43

Gemiddelde score Freelance: 8.4 (53x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+